Ο ΕΝΙΑΙΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩ-ΤΡΑΠΕΖΩΝΗ πιο σημαντική απόφαση
22/10/2012

Η συμφωνία για τον ενιαίο μηχανισμό εποπτείας επί των τραπεζών υπήρξε ο σημαντικότερος σταθμός της Συνόδου Κορυφής.

Αν και στην Ελλάδα σχεδόν «υποβαθμίστηκε», αποτελεί μια από τις σοβαρότερες αποφάσεις μετά το ξέσπασμα της κρίσης.

Σε πλήρη λειτουργία ο μηχανισμός θα τεθεί ως τις αρχές του 2014, αν και θα μπορούσε να αρχίσει να λειτουργεί νωρίτερα σε μεμονωμένες περιπτώσεις, όπως για τις ισπανικές τράπεζες, πρόσθεσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ο μηχανισμός θα αφορά τις 6.000 τράπεζες της ευρωζώνης με το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Έβαλντ Νοβότνι, να δηλώνει: 

«Χρειάζεται ένα σημαντικό χρονικό διάστημα για την εφαρμογή στην πράξη. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για την ΕΚΤ, καθώς η ΕΚΤ πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην κινδυνεύσει η υπόληψή της».

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και την έκταση της τραπεζικής εποπτείας στην Ευρωζώνη, καθώς Γαλλία και Γερμανία βρήκαν τελικά μια συμβιβαστική λύση. 

Μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις αποφασίστηκε ότι το Βερολίνο παίρνει τη σταδιακή εφαρμογή του μηχανισμού και το Παρίσι την απόφαση για την εποπτεία από την ΕΚΤ των 6.000 τραπεζών της Ευρωζώνης. 

Αυτό σημαίνει ότι οι γερμανικές Landesbanken θα υπόκεινται στο μηχανισμό εποπτείας, σε αντίθεση με ό,τι επιθυμούσε το Βερολίνο, αλλά μόνο από τον Ιανουάριο του 2014, δήλωσε γαλλική κυβερνητική πηγή.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, ανέφερε ότι η ενιαία ευρωπαϊκή εποπτική αρχή για τις τράπεζες, θα δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια του 2013.

«Δίνουμε στους υπουργούς Οικονομικών μας το φιλόδοξο έργο της θέσπισης ενός νομικού πλαισίου (για την εποπτεία) από την 1 Ιανουαρίου του 2013. Στη συνέχεια η τραπεζική εποπτεία θα δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια του 2013», είπε η γερμανίδα καγκελάριος.

Πρόσθεσε ακόμη ότι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον προσεχή Δεκέμβριο, θα οριστεί ένα χρονοδιάγραμμα για τη βαθύτερη οικονομική ολοκλήρωση στη ζώνη του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.

Από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία, ενώ αρνήθηκε ότι πρόκειται για προϊόν συμβιβασμού. 

«Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής της τραπεζικής εποπτείας δεν υπήρξε συμβιβασμός, συναντηθήκαμε στην ίδια θέση», δήλωσε ο Ολάντ κάνοντας λόγο για μια «τέλεια συμφωνία με τους γερμανούς φίλους μας οι οποίοι κατάλαβαν, και εμείς επίσης, πως η τραπεζική ένωση πρέπει να έχει στάδια».

Ερωτηθείς σχετικά με τη γερμανική ιδέα για έναν Ευρωπαίο υπερεπίτροπο με δικαίωμα βέτο στους εθνικούς προϋπολογισμούς, την οποία υποστήριξε λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής η Άγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος απάντησε: «Είναι μια θέση απολύτως σεβαστή, αλλά η οποία δεν συζητήθηκε απόψε».www.elzoni.gr

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»