«Μέτρα ή χάος» το τελεσίγραφο Σαμαρά σε ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ

Ο Πρωθυπουργός σήμανε τη λήξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα αιφνιδιάζοντας τους κυβερνητικούς εταίρους, αλλά και το σύνολο των βουλευτών, θέτοντας όλες τις πλευρές προ των ευθυνών τους

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Διονύσης Νασόπουλος

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012
Εν μέσω ερωτηματικών για την πορεία της τρικομματικής συνεργασίας κινείται πλέον η κυβέρνηση, καθώς η συμφωνία με την τρόικα, που κλείδωσε επισήμως χθες το μεσημέρι με δήλωση του Αντώνη Σαμαρά, εξακολουθεί να συναντά την έντονη αντίδραση της ΔΗΜΑΡ, ενώ ταυτόχρονα προκαλεί σοβαρούς κλυδωνισμούς στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Ο Πρωθυπουργός, υπό την πίεση των ευρωπαϊκών τελεσιγράφων, σήμανε τη λήξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, αιφνιδιάζοντας. Στην προσπάθεια – όπως λένε στο Μαξίμου – να θέσει όλες τις πλευρές προ των ευθυνών τους, έβαλε δημοσίως το δίλημμα «μέτρα ή χάος». 

Το τελεσίγραφο Σαμαρά προκάλεσε κλυδωνισμούς στο ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο η κατεύθυνση που δόθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος υπέρ της ψήφισης των μέτρων, όπως εκτιμούν στο πρωθυπουργικό επιτελείο, στέλνει σαφή μηνύματα στην Ευρώπη για την πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Αντίθετα, η ΔΗΜΑΡ επιμένει στη μη ψήφιση των εργασιακών – άρα και του ενιαίου πακέτου.
Η «ημέρα της κρίσης», που θα καθορίσει ουσιαστικά και τις αντοχές της παρούσας κυβέρνησης, θα είναι η 7η Νοεμβρίου, όταν η Ολομέλεια της Βουλής θα κληθεί να εγκρίνει, ως ένα άρθρο, το επώδυνο πακέτο των μέτρων που συνοδεύουν το νέο Μνημόνιο. Υψηλόβαθμες πηγές του Μεγάρου Μαξίμου τόνιζαν χθες ότι η απόφαση του Πρωθυπουργού να σημάνει τη λήξη των διαπραγματεύσεων είχε αποδέκτες πρωτίστως στο εξωτερικό, καθώς στην Αθήνα είχαν φθάσει τα πρώτα μηνύματα από τους δανειστές ότι η ελληνική κωλυσιεργία έχει αρνητικό αντίκτυπο. Οι ίδιες πηγές αναγνώριζαν, ωστόσο, ότι με την κίνησή του ο κ. Σαμαράς επιταχύνει τις εξελίξεις στο εσωτερικό και επισπεύδει μια ρήξη στο κυβερνητικό μέτωπο, από τη στιγμή που ο Φώτης Κουβέλης παραμείνει αμετακίνητος στις θέσεις του.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο ευελπιστούν ότι έως τις 7 Νοεμβρίου θα γίνει ουσιαστική προσπάθεια για την αποφυγή της ρήξης με τη ΔΗΜΑΡ, αλλά έχουν αρχίσει ήδη να σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους στη βάση μιας μειωμένης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας 160 εδρών που θα συγκροτούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Ενα πρώτο κρας τεστ για τη συνοχή της τρικομματικής συνεργασίας, άλλωστε, θα αποτελέσει η σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή για την αυτονομία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) και την ελαχιστοποίηση του ποσοστού του δημοσίου στις ΔΕΚΟ και στα λιμάνια - στην οποία η ΔΗΜΑΡ προτίθεται να δηλώσει «παρών» επί της αρχής.
Πάντως, σε μια προσπάθεια να προστατευθεί η κυβερνητική συνοχή, ο υπουργός Οικονομικών συμπεριέλαβε χθες το απόγευμα ρύθμιση στο επίμαχο νομοσχέδιο που προβλέπει ότι η ιδιωτικοποίηση στρατηγικού χαρακτήρα επιχειρήσεων (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.ά.) θα πρέπει να έχει και την έγκριση της Βουλής, ενώ απέσυρε και τη διάταξη γα την αντικατάσταση των διευθυντών των εφοριών, που είχε προκαλέσει την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ.

ΑΛΛΑΓΕΣ. Από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι ένα αντίστοιχο «παρών» της ΔΗΜΑΡ στην ψηφοφορία για το πακέτο των μέτρων δεν μπορεί να γίνει ανεκτό και προαναγγέλλουν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, με την έξοδο των στελεχών που είχε υποδείξει ο κ. Κουβέλης. Εάν, βεβαίως, δεν έχει προηγηθεί η ρήξη, οδηγώντας και σε ραγδαίες εξελίξεις πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία.
Από κυβερνητικής πλευράς, εξάλλου, είναι ξεκάθαρο ότι το αίτημα της ΔΗΜΑΡ για διαχωρισμό των εργασιακών από το υπόλοιπο πακέτο των δημοσιονομικών μέρων και των διαρθρωτικών αλλαγών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, όχι μόνο γιατί ο διαχωρισμός εμπεριέχει ρίσκο (της καταψήφισης των εργασιακών και από βουλευτές άλλων κομμάτων), αλλά και γιατί με μια τέτοια κίνηση διαφωνεί κάθετα το ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα κληθεί ουσιαστικά να δώσει μάχη στο εσωτερικό του και να σηκώσει το βάρος για τη υπερψήφισή τους.

ΑΝΤIΔΡΑΣΗ. Σε κάθε περίπτωση, η αιφνιδιαστική κίνηση του Πρωθυπουργού αλλάζει τα δεδομένα για την τρικομματική συνεργασία και δοκιμάζει τις σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων. Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ επέκριναν τον κ. Σαμαρά για τη διλημματική παρέμβασή του, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση των κομματικών οργάνων τους για τη στάση που θα ακολουθήσουν. Η κίνηση του Πρωθυπουργού κρίθηκε περίπου ως «υπονομευτική» για τους άλλους δύο εταίρους.
Από το Μέγαρο Μαξίμου αναγνώριζαν πως δεν είχαν ενημερωθεί οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης ότι θα υπάρξει πρωθυπουργική δήλωση, αλλά τόνιζαν ότι για το περιεχόμενό της δεν υπήρξε αιφνιδιασμός, καθώς και οι δύο γνώριζαν από τον κ. Σαμαρά ότι τα περιθώρια για τη συμφωνία με τη τρόικα εξαντλούνται πριν από την σημερινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup. Ο Πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στην προσπάθεια να αντληθούν ποσά πέραν της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ για να δοθεί ανάσα στην πραγματική οικονομία, ενώ «έκλεισε το μάτι», όπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, και σε βουλευτές άλλων κομμάτων, έξω από το μέτωπο ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, να στηρίξουν τα μέρα, δείχνοντας κυρίως προς την πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελεσίγραφο στην Αθήνα για την ολοκλήρωση των συζητήσεων με τους ελεγκτές της τρόικας διαβιβάσθηκε από τον Επίτροπο για την Οικονομία Ολι Ρεν, σε επικοινωνία που είχε με τον Πρωθυπουργό χθες λίγο πριν από το μεσημέρι. Ο κ. Σαμαράς είχε ήδη καταγράψει, μέσα από σειρά επαφών, την απόλυτη άρνηση και από τους τρεις πόλους των δανειστών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) να δεχθούν οποιαδήποτε άλλη υπαναχώρηση από τα μέτρα, αλλά ο κοινοτικός Επίτροπος κατέστησε σαφές ότι εάν δεν κλείσει η συμφωνία με την τρόικα θα ματαιωθεί το σημερινό κρίσιμο Eurogroup.                                         ta  nea

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc