Διεθνής διάσκεψη για τα δικαιώματα των ανδρών διοργανώθηκε πρόσφατα στο Βερολίνο από την υπουργό για Θέματα Οικογένειας Κριστίνα Σρέντερ. Συμμετείχαν 300 ειδικοί από όλο τον κόσμο.
Βρε, πως αλλάζουν οι καιροί! Αυτό φάνηκε σαφώς από τη διεθνή διάσκεψη στο Βερολίνο με θέμα «Πολιτική για τον άνδρα για μια δικαιότερη κοινωνία των δυο φύλων». 300 ειδικοί, ανάμεσα τους και υπουργοί από έξι ευρωπαικές χώρες, αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη από άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα την μακρινή Κένυα, αποδέχθηκαν την πρόταση της Γερμανίδας υπουργού για θέματα οικογενείας Κριστίνα Σρέντερ.
Καριέρα και οικογένεια
Ο ακριβής τίτλος της κυρίας Σρέντερ είναι «υπουργός για Θέματα Οικογένειας, Ηλικιωμένων, Γυναικών και Νέων» και όπως η ίδια παρατήρησε με χιούμορ είναι υπεύθυνη λίγο πολύ για όλους εκτός από τους άνδρες μέσης ηλικίας χωρίς παιδιά. Σε άλλες χώρες όμως, όπως για παράδειγμα στην Αυστρία, την Ελβετία, τη Νορβηγία ή το Λουξεμβούργο, ο αντίστοιχος υπουργός ονομάζεται «υπουργός για Θέματα Ισότητας».
Και το θέμα της ισότητας αφορά και τα δυο φύλα, σύμφωνα με τη Γερμανίδα υπουργό, και καλό θα ήταν κατά τη γνώμη της να αποχαιρετήσουμε τους κλασικούς ρόλους. Πολλοί νέοι πατέρες θεωρούν πως το να είσαι άνδρας δεν συνδέεται απαραίτητα με προνόμια. Ο ρόλος του πατέρα αλλάζει στην κοινωνία και πολλοί χωρισμένοι πατέρες δεν θέλουν να βλέπουν τα παιδιά τους μόνο τα Σαββατοκύριακα.
Το πρόβλημα όμως είναι πιο πολύπλοκο. Σχετίζεται με ένα πνεύμα που καλλιεργείται στις επιχειρήσεις και γενικότερα στην αγορά εργασίας ότι για παράδειγμα ο εργαζόμενος πρέπει είναι απεριόριστα διαθέσιμος.
Ευαισθητοποίση των νέων
Ισότητα ζητούν και οι άνδρες
Η Γερμανίδα υπουργός δεν πιστεύει στην «πάλη των δυο φύλων» αλλά ούτε και στις ποσοστώσεις στα ανώτερα κλιμάκια των επιχειρήσεων. Αυτό δεν την εμπόδισε να εξάρει τα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και στην πολιτική στα θέματα γυναικών.
Πέρυσι για πρώτη φορά το υπουργείο της διοργάνωσε την Ημέρα των Νεαρών Αγοριών, με στόχο να τα ευαισθητοποιήσει και να τους κινήσει την περιέργεια για θέματα και επαγγέλματα «τυπικά γυναικεία». Οι Αυστριακοί όμως πρόλαβαν τους Γερμανούς και σε αυτό τον τομέα, μια και έχουν εισαγάγει μια παρόμοια μέρα εδώ και δώδεκα περίπου χρόνια.
Από το 2007 οι γονείς στη Γερμανία μπορούν να παίρνουν πληρωμένες διακοπές αφιερωμένες στην οικογένεια, από τις οποίες δυο μήνες προβλέπονται ρητά για άνδρες. Στη Νορβηγία κάτι τέτοιο ισχύει από το 1978. Και όπως δηλώνει η Νορβηγίδα υπουργός Αρνι Χόλε, με αυτόν τον τρόπο αυξήθηκε η παραγωγικότητα. Περισσότερες γυναίκες πήγαν να δουλέψουν και πλήρωσαν αντίστοιχα φόρους.
Ένα θέμα που δεν έθιξε πάντως η Γερμανίδα υπουργός είναι η ισότητα των δυο φύλων σε οικογένειες με μεταναστευτική προέλευση. Η ομόλογός της από την Αυστρία κυρία Χουντσντόρφερ τόνισε πως σε αυτόν τον τομέα έχουν να γίνουν πολλά. Η επόμενη παρόμοια διεθνής διάσκεψη προγραμματίζεται για τον επόμενο χρόνο στη Βιέννη.
Kay Alexander Scholz / Μαρία Ρηγούτσου dw de
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου
Comments