Περιβάλλον & Επιστήμη

Συναγερμός στη Νέα Υόρκη

Ο τυφώνας Σάντυ «χτύπησε» στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ. Οι αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή. Οι νεκροί και οι τραυματίες αυξάνονται ενώ εκατομμύρια έχουν μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση.
Οι αρχές κάνουν ήδη λόγο για τουλάχιστον δεκαέξι ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους από εχθές κατά το πέρασμα του τροπικού τυφώνα Σάντυ από τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ. Οι πολιτείες της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ είναι αυτές που μέχρις στιγμής έχουν πληγεί περισσότερο, με τις έντονες καταιγίδες και τις ισχυρές θύελλες να συνεχίζονται αδιάλειπτα.
Η Νέα Υόρκη θυμίζει ταινία καταστροφής...
Στην πόλη της Νέας Υόρκης οι αρχές έχουν σημάνει συναγερμό και αντιμετωπίζουν ήδη την έκτακτη κατάσταση με μεγάλες δυσκολίες. Πολλά υπόγεια τούνελ και σταθμοί του μετρό έχουν πλημμυρίσει ενώ δεκάδες οδικές αρτηρίες, σπίτια και δημόσια κτίρια έχουν υποστεί σοβαρές καταστροφές. Οι διακοπές ρεύματος βύθισαν την Ν. Υόρκη στο σκοτάδι για πολλές ώρες, ενώ η ηλεκτροδότηση δεν έχει ακόμα πλήρως αποκατασταθεί. Οι συνέπειες του τυφώνα είναι ιδιαίτερα δραματικές για την Ν. Υόρκη όχι τόσο εξαιτίας της ίδιας της έντασης του ακραίου καιρικού φαινομένου, όσο λόγω της ιδιαίτερης γεωγραφικής της θέσης σε σχέση μάλιστα με τη στάθμη της θάλασσας. Σπανίως παρατηρούνται αντίστοιχα φαινόμενα στην περιοχή, η οποία συν τοις άλλοις είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη, γεγονός που επιδεινώνει τις υλικές συνέπειες ενός τέτοιου φαινομένου.
Εν τω μεταξύ επικίνδυνη κρίνεται η κατάσταση σε έναν πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, πολύ κοντά στο τουριστικό θέρετρο Ατλάντικ Σίτυ, ύστερα από απότομη αύξηση της στάθμης του νερού. Εκπρόσωπος της Επιτροπής Πυρηνικής Ενέργειας των ΗΠΑ δήλωσε ότι το εργοστάσιο αναγκάστηκε να σημάνει εκτάκτως συναγερμό προληπτικά, μετά από φόβους για την ασφάλεια στη λειτουργία του πυρηνικού αντιδραστήρα του. Σημαντικές είναι και οι καταστροφές που έχουν αναφερθεί επίσης στη Δυτική Βιρτζίνια, το Κονέκτικατ, τη Βόρεια Καρολίνα, το Μέριλαντ και την Πενσιλβάνια.
Σε κατάσταση επιφυλακής και σήμερα
Έκτακτα μέτρα ασφαλείας για την αντιμετώπιση του ακραίου καιρικού φαινομένου
Ο τυφώνας Σάντυ ήδη από χθες το βράδυ έχει αρχίσει να εξασθενεί. Η κατάσταση ήταν πολύ πιο δραματική κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Λονγκ Άιλαντ, στο Κουίνς και στο Μανχάταν. Η κατάσταση πάντως έχει αρχίσει να εκτονώνεται και να εξασθενεί η ταχύτητα του τυφώνα όσο προχωράει στο εσωτερικό. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Ερευνών για τους Τυφώνες στο Μαϊάμι η ταχύτητα των ανέμων μειώθηκε το πρωί στα 105 χλμ την ώρα. Το ίδιο κέντρο πάντως προειδοποιεί και για νέες ισχυρές καταιγίδες και πλημμύρες καθώς και χιονοπτώσεις. Υπολογίζεται ότι το ύψος του χιονιού στη Δυτική Βιρτζίνια θα μπορούσε να είναι μεταξύ 30 και 90 εκατοστών.
Περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι κατοικούν στις περιοχές από όπου περνάει ο τυφώνας Σάντυ. Περίπου 3 εκατομμύρια πολίτες έμειναν χωρίς ηλεκτροδότηση ενώ πάνω από ένα εκατομμύριο ήταν αυτοί που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Για πρώτη φορά μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στους Δίδυμους Πύργους το 2001, έκλεισε εχθές το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και αναμένεται να παραμείνει κλειστό  και σήμερα. Πάνω από 12.000 αεροπορικές πτήσεις από και προς τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ ακυρώθηκαν.
Φρένο και στον προεκλογικό αγώνα
Κι ενώ οι ΗΠΑ βρίσκονται σε πυρετώδεις προεκλογικούς ρυθμούς ενόψει της αναμέτρησης της 6ης Νοεμβρίου, ο Μπαράκ Ομπάμα αναγκάστηκε να διακόψει την προεκλογική του εκστρατεία στην πολιτεία της Φλόριντας εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων. «Αυτή τη στιγμή, ύψιστη προτεραιότητά μας είναι να περιφρουρήσουμε την ασφάλεια των πολιτών», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Και ο Μιτ Ρόμνεϊ αναγκάστηκε επίσης να αναστείλει τις προεκλογικές που ομιλίες, τονίζοντας την ανάγκη συμπαράστασης σε όσους πολίτες πλήττονται.
Ο τυφώνας αναμένεται πάντως να έχει επιπτώσεις και στον αμερικανικό προεκλογικό αγώνα. Πολλοί θα είναι οι ψηφοφόροι που θα δυσκολευτούν λόγω καιρικών συνθηκών να μεταβούν στις κάλπες. Από την άλλη πλευρά η αντίδραση του προέδρου Ομπάμα ως προς την κινητοποίηση των αρχών και την αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση του καταστροφικού τυφώνα, κάτι που φαίνεται να έχει καταφέρει, αποτελεί επίσης ένα στοιχείο-κλειδί που ενδέχεται να επηρεάσει αναποφάσιστους ψηφοφόρους. Σε αυτή τh φάση της προεκλογικής αναμέτρησης, και δεδομένης της «ισοπαλίας» μεταξύ των δύο υποψηφίων που μέχρι στιγμής δεν αφήνει πολλά περιθώρια εκτιμήσεων, ακόμη και ένα τέτοιο μικρό προβάδισμα μπορεί να κρίνει το τελικό αποτέλεσμα.
                                                                                          
DW, Dpa / Αθανάσιος Έλις, Ουάσιγκτον / Δήμητρα Κυρανούδη
Υπεύθ. σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου                 dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc