Διαπραγματεύσεις έως την Πέμπτη

Το πακέτο μέτρων έχει σχεδόν κλείσει, εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών

Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών έξω από τη Βουλή
Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών έξω από τη Βουλή   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )
  • 2
Αθήνα
Την εκτίμηση ότι το πακέτο μέτρων έχει ουσιαστικά κλείσει διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στη διάρκεια σύντομης συνομιλίας του με δημοσιογράφους, εξερχόμενος από τη Βουλή, όπου η έγινε η σύσκεψη του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο, αμέσως μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση.

«Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με την τρόικα στο μεγαλύτερο μέρος του πακέτου» υπογράμμισε ο Γιάννης Στουρνάρας. «Οι συνομιλίες συνεχίζονται για τα εργασιακά ζητήματα με στόχο τη βελτίωση των όρων. Η τρόικα έχει κάνει ορισμένες παραχωρήσεις» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ακολούθησε πολύωρη τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας, με τους οποίους εξετάσε τις ενστάσεις που έθεσαν οι πολιτικοί αρχηγοί στη σύσκεψη της Τρίτης.

Στελέχη του υπουργείου αποσαφήνισαν πως «το υπουργείο Οικονομικών θα βρίσκεται με τους δανειστές σε συνεχή και σκληρή διαπραγμάτευση μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup Working Group την Πέμπτη στις Βρυξέλλες προκειμένου να βελτιωθούν οι όροι για τα εργασιακά και συνολικά το πακέτο των μέτρων». Έως την Πέμπτη, επομένως, το πακέτο πρέπει να έχει κλείσει.

Νωρίτερα κύκλοι του οικονομικού επιτελείου επισήμαναν -μετά και τη σχετική δήλωση του πρωθυπουργού- ότι «δεν υπάρχει άλλη λύση. Θα πάμε μόνοι και όποιος τα ψηφίσει τα μέτρα. Η συμφωνία με την τρόικα δεν μπορεί να περιμένει, πρέπει να πάρουμε τη δόση. Πρέπει να σωθεί η χώρα».

Υπενθυμίζεται ότι σε σύντομη δημόσια δήλωσή του, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι η σκληρή διαπραγμάτευση συνεχίζεται και έστειλε μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, περιλαμβανομένων των κυβερνητικών εταίρων: «Κοιτάζω μόνο μπροστά ζητώντας τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα. Θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι τολμήσουμε».

Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ σχολίασαν ότι «εμείς αντιλαμβανόμαστε πως με τη δήλωσή του ο κ. Σαμαράς λέει πως θα κάνει μέσα στις επόμενες ώρες όλα όσα ανέλαβε να κάνει στη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ώστε αύριο να μπορεί να οριστικοποιηθεί ένα πλαίσιο που θα διασφαλίζει την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση, θα γίνεται δεκτό ως αξιόπιστο διεθνώς και θα δίνει ασφάλεια και προοπτική στους Έλληνες».

Από την πλευρά τους, κύκλοι της ΔΗΜΑΡ σχολιάζοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού έλεγαν με έκπληξη πως άκουσαν τα όσα έιπε ο πρωθυπουργός για τις απαράδεκτες αξιώσεις της τρόικα και ότι θεωρούν πως πρέπει να συνεχιστεί η πολιτική διαπραγμάτευση.

Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν πως δεν απαντούν στις αναφορές του πρωθυπουργού περί «τολμηρών» και πως οι ίδιοι με τόλμη και εθνική υπευθυνότητα στηρίζουν και θα στηρίζουν την κυβέρνηση για να βγει η χώρα από τα αδιέξοδα, αλλά αυτό πρέπει να γίνει χωρίς να διαλυθούν τα εργασιακά δικαιώματα. Τόλμη και υπευθυνότητα χρειάζεται απέναντι στην κοινωνία και στους εργαζόμενους είναι η πολιτική αξίωση της ΔΗΜΑΡ, σημείωναν.

Από την Αγίου Κωνσταντίνου, πάντως, ξεκαθάριζαν στη συνέχεια ότι η ΔΗΜΑΡ στηρίζει την κυβέρνηση. Όπως έλεγαν, δεν θέλουν να διαλυθεί και η κοινωνία και γι' αυτό βάζουν και το ζήτημα των εργασιακών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη σύσκεψη των αρχηγών ο υπουργός Εργασίας παρουσίασε έναν κατ' αρχήν συμβιβασμό με την τρόικα που αφορούσε σε «πάγωμα» των τριετιών, διευθέτηση του χρόνου εργασίας και αποζημιώσεις.

Όπως διεφάνη και από τις δηλώσεις του Φώτη Κουβέλη, η ΔΗΜΑΡ απέρριψε κατηγορηματικά τις προτάσεις αυτές, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε πως τα εργασιακά πρέπει να μείνουν στο «ακραίο σημείο» του περασμένου Μαρτίου.
Newsroom ΔΟΛ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»