politiki


Hμερομηνία δημοσίευσης21-10-12

Δύο κρίσιμα τηλεφωνήματα και ένας μεγάλος κίνδυνος πριν από τη σύνοδο
Της Ελλης Tριανταφυλλου  
Η αποστροφή του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε μετά τη λήξη των εργασιών της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, ότι «οποιοδήποτε διαδικαστικό ζήτημα, όπως το εργασιακό ή άλλο, θα συμφωνηθεί» επιβεβαιώνει ότι, σε αυτήν τη φάση τουλάχιστον, η «παρτίδα σώθηκε».
Ωστόσο, Ευρωπαίοι αλλά και Ελληνες πολιτικοί παράγοντες συνομολογούν ότι η Ελλάδα δεν επρόκειτο να σταθεί στη σύνοδο και, πολύ περισσότερο, να εξασφαλίσει ένα θετικό μήνυμα των ηγετών εάν ο κ. Σαμαράς είχε φτάσει στις Βρυξέλλες με άδεια χέρια. Ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο είχαν συνείδηση των κινδύνων με τους οποίους θα ήταν αντιμέτωποι σε περίπτωση ναυαγίου των διαπραγματεύσεων. Γι’ αυτό και προκλήθηκε πραγματικός συναγερμός στο Μέγαρο Μαξίμου –ο μεγαλύτερος από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, λένε κυβερνητικά στελέχη– όταν την προηγούμενη Τρίτη διαπιστώθηκε σοβαρός κίνδυνος πλήρους ρήξης με τους εκπροσώπους της τρόικας.
Τη σπίθα προκάλεσαν οι δηλώσεις του κ. Φώτη Κουβέλη μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, με τις οποίες αποσαφήνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ψηφίσει τις προωθούμενες αλλαγές στα εργασιακά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η θέση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση των εκπροσώπων της τρόικας, οι οποίοι σε έντονο ύφος ενημέρωσαν τον κ. Ιω. Στουρνάρα ότι σταματούν άμεσα τις συζητήσεις και αποχωρούν από τη χώρα.
Κατά τις ίδιες πηγές, ο υπουργός Οικονομικών επικοινώνησε άμεσα με τον πρωθυπουργό και τον ενημέρωσε για την εξέλιξη. Ο κ. Σαμαράς συνομίλησε με τους δύο κυβερνητικούς εταίρους. «Τι εννοείς ότι δεν θα ψηφίσεις τα μέτρα; Θα τιναχθούν όλα στον αέρα. Δεν μπορώ να πάω στις Βρυξέλλες χωρίς συμφωνία», φέρεται ειπών στον κ. Κουβέλη, ο οποίος, ύστερα από μακρά συζήτηση, αν και αποσαφήνισε ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί όλο το πλαίσιο που ζητεί η τρόικα, δέχθηκε να επιδιωχθεί κάποιος συμβιβασμός.
Λιγότερη ένταση είχε το τηλεφώνημα με τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος ούτως ή άλλως είχε κρατήσει δημοσίως πιο συγκρατημένη θέση. Με την ολοκλήρωση των δύο τηλεφωνημάτων, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε εκ νέου με τον υπουργό Οικονομικών και εκείνος με τους εκπροσώπους της τρόικας, οι οποίοι και ανέκρουσαν πρύμναν.

Οι χειρισμοί Βρούτση
Στις κλειστές συσκέψεις που ακολούθησαν, εκτιμήθηκε ότι η ελληνική υπόθεση κινδύνεψε να τιναχθεί στον αέρα, κυρίως λόγω της εμμονής από την πλευρά της τρόικας. Ειπώθηκε, ωστόσο, ότι η τροπή θα μπορούσε να είναι διαφορετική, αν και ο αρμόδιος υπουργός κ. Γιάν. Βρούτσης είχε χειριστεί το πρόβλημα των εργασιακών με μεγαλύτερη ευελιξία. «Από τη στιγμή που οι απαιτήσεις της τρόικας δεν περιλαμβάνονται στο δεύτερο Μνημόνιο, δεν έπρεπε να δεχθεί την περίληψή τους στην ατζέντα», σημειώνει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος.
Με την αποσόβηση του κινδύνου οριστικής διακοπής των συνομιλιών, ο πρωθυπουργός αναχώρησε για τις Βρυξέλλες με βασικό στόχο την εξασφάλιση μιας θετικής δήλωσης για την Ελλάδα από τους Ευρωπαίους εταίρους. Το θετικό «νεύμα» δόθηκε τελικά από τους «17» της Ευρωζώνης, καθώς ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντ. Κάμερον είχε εκφράσει διαφωνία με την προοπτική να ασχοληθεί η σύνοδος με την Αθήνα.
Τη διαχείριση του βρετανικού προβλήματος ανέλαβε ο Γάλλος πρόεδρος Φρ. Ολάντ, ο οποίος και πρότεινε τη συνάντηση των «17» μετά την ολοκλήρωση του δείπνου των «27». Ο κ. Ολάντ βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον πρωθυπουργό, και όπως σημειώνουν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, αποδεικνύεται ένας δυνατός σύμμαχος για την Ελλάδα. Και η Γερμανίδα καγκελάριος, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίστηκε ιδιαίτερα υποστηρικτική στη σύνοδο της Ε.Ε. Στη στάση αυτή των δύο ηγετών αλλά και το γενικότερο θετικό κλίμα προσβλέπει ο πρωθυπουργός για να εξασφαλιστεί η εκταμίευση της δόσης αμέσως μετά τη σύνοδο του Eurogroup στις 12 Νοεμβρίου.               καθημερινη
Μέχρι τότε, η Ελλάδα πρέπει να έχει ψηφίσει τα μέτρα, δημοσιονομικά και διαρθρωτικά, όπως επίσης και τον προϋπολογισμό του 2012. Η απόσταση που έμεινε είναι λίγη, αλλά εξαιρετικά δύσβατη.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»