Επισκόπηση τύπου

Εγκώμιο στην Ελλάδα

To εγκώμιο στην Ελλάδα από την Παγκόσμια Τράπεζα, μια συνέντευξη της ελληνίδας υπ. Τουρισμού, η ελληνική δικαιοσύνη κατά της Siemens, και οι διαφωνίες τρόικας-Κύπρου είναι τα θέματα της επισκόπησης.
Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει να πει καλά λόγια για την Ελλάδα, κατατάσσοντάς την στις δέκα χώρες του κόσμου που άλλαξαν προς όφελος των επιχειρήσεων εντός του 2011, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Die Welt. H εφημερίδα σημειώνει: «Η Ελλάδα που παλεύει με τη χρεοκοπία δέχεται επαίνους από την Παγκόσμια Τράπεζα. Την ώρα που η γερμανική κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένη με την πρόοδο της Ελλάδας, η χώρα ανήκει, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, στα δέκα κράτη σε ολόκληρο τον κόσμο που βελτιώθηκαν προς όφελος των επιχειρήσεων».
Στις 10 χώρες που άλλαξαν προς όφελος των επιχειρήσεων κατατάσσει η Παγκόσμια Τράπεζα την ΕλλάδαΣτις 10 χώρες που άλλαξαν προς όφελος των επιχειρήσεων κατατάσσει η Παγκόσμια Τράπεζα την Ελλάδα
Αυτό προκύπτει από τη δέκατη έκθεση «Doing Business Report» της IFC, μιας θυγατρικής της Παγκόσμιας Τράπεζας. Έτσι σε όλο τον κόσμο μόνο εφτά χώρες προσπάθησαν περισσότερο από όσο η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση. Σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο η Ελλάδα βελτίωσε τη θέση της στην κλίμακα των πιο φιλικών οικονομικά χωρών, από τη θέση 100 στη θέση 78».
«Πρώην μάνατζερ της Siemens στο στόχαστρο της ελληνικής δικαιοσύνης», είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt. To άρθρο περιγράφει ως απρόβλεπτη την ελληνική δικαιοσύνη και αναφέρεται στην περίπτωση του πρώην στελέχους της Siemens Φόλκερ Γιουνγκ, του οποίου η δίωξη από τις ελληνικές αρχές ξεκίνησε το 2006. Το 2009 κλήθηκε να καταθέσει, στη συνέχεια έμεινε υπό κατ´οίκον περιορισμό 18 μήνες στην Πάρο και αργότερα διέφυγε στη Γερμανία. Η ελληνική δικαιοσύνη ανακινεί και πάλι το θέμα βάζοντας στο στόχαστρο και άλλα πρώην στελέχη της Siemens. Η εφημερίδα εξηγεί τους λόγους: «Αναλυτές εκτιμούν πως με τη δίκη εναντίον του Γιουνκ, η ελληνική πλευρά θέλει να ασκήσει πιέσεις στις διαπραγματεύσεις για αποζημιώσεις με τη Siemens. Πολιτικά όμως η υπόθεση των δωροδοκιών έχει τελειώσει από τότε που η επιχείρηση και το υπουργείο Οικονομικών προχώρησαν σε μια συμφωνία». 
Συνέντευξη Κεφαλογιάννη και διαφωνίες Κύπρου - τρόικας
Θα πρέπει να εξαλειφθεί η κακή εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, επισημαίνει η Ό. Κεφαλογιάννη
Συνέντευξη της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη φιλοξενεί η εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου. Η υπουργός εκφράζει την αισιοδοξία της ότι μέχρι το τέλος του χρόνου ο απολογισμός για τον τουρισμό θα είναι πολύ καλύτερος σε σχέση με όσα  αρχικά αναμένονταν και ότι ο συνολικός αριθμός των τουριστών θα αγγίξει τα 16 εκατομμύρια. Δηλώνει πως θα πρέπει να εξαλειφθούν οι λάθος εικόνες που έχουν σχηματίσει οι τουρίστες. Κανένας τουρίστας δεν υπέστη κάποια βλάβη από τις διαδηλώσεις και οι εικόνες των πλοίων που είναι δεμένα στα λιμάνια, είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Τέλος στην ερώτηση εάν η επιστροφή στη δραχμή θα τόνωνε τον τουρισμό, η κ. Κεφαλογιάννη απαντά πως το θέμα της εξόδου από την ευρωζώνη δεν τίθεται καν.
Τέλος, η ελβετική Neue Zürcher Zeitung αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη τρόικα και στην Κύπρο και σημειώνει: «Οι συνομιλίες μεταξύ Κύπρου και τρόικας είναι αβέβαιες. Η Λευκωσία μπορεί να χρειάζεται άμεσα χρήματα για να μπορέσει να αποτρέψει μια αδυναμία πληρωμών μέσα στο Δεκέμβριο, ωστόσο δεν θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα με την τρόικα κατά την τελευταία της επίσκεψη, όπως είναι η κατάργηση του 13ου μισθού και η αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή στο δημόσιο τομέα. Η Κύπρος προκρίνει τώρα άλλες περικοπές και διαφορετική αύξηση της φορολογίας».
Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc