Πολιτική λύση θέλει ο Γκιουλ

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι το Κουρδικό δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη του
Reuetrs, Hurriyet
Για δεύτερη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες, αγωγός που μεταφέρει ιρανικό φυσικό αέριο στην Τουρκία ανατινάχθηκε σε κουρδική περιοχή της χώρας, σε μία επιπρόσθετη ένδειξη κλιμάκωσης της σύγκρουσης ανάμεσα στο τουρκικό κράτος και την αυτονομιστική κουρδική οργάνωση ΡΚΚ.
Το επεισόδιο σημειώθηκε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή στο Ελεσκρίτ, κωμόπολη της ανατολικής επαρχίας Αγκρι, η οποία συνορεύει με το Ιράν. Από την έκρηξη τραυματίστηκαν 28 στρατιώτες, οι περισσότεροι ελαφρά. Οπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης του Αγκρι, Μεχμέτ Τεκιναρσιάν, η βόμβα πυροδοτήθηκε εξ αποστάσεως τη στιγμή που περνούσε από το σημείο της έκρηξης όχημα μεταφοράς στρατιωτών.
Αν και καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει μέχρι χθες το βράδυ την ευθύνη, όλες οι ενδείξεις στρέφονταν προς την πλευρά του ΡΚΚ. Η αυτονομιστική οργάνωση, η οποία έχει αποδυθεί σε ένοπλο αγώνα για τη δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους, είχε διακόψει τη ροή ιρανικού φυσικού αερίου με παρόμοια επίθεση στην ίδια περιοχή, στις 8 Οκτωβρίου. Αλλεπάλληλες εκρήξεις των τελευταίων μηνών στον αγωγό Μπακού - Τσεϊχάν προκάλεσαν τη διακοπή της ροής ιρανικού πετρελαίου προς την Τουρκία. Σε βοήθεια της Αγκυρας έσπευσε η Μόσχα, μέσω του ενεργειακού γίγαντα Gazprom. Η εταιρεία συμφώνησε με την τουρκική Botas να αυξήσει τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Τουρκία, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι απώλειες. Η Τουρκία αντιπροσωπεύει τον δεύτερο, μετά τη Γερμανία, καταναλωτή της Gazprom.
Στο πολιτικό επίπεδο, αίσθηση προκάλεσε η επιβεβαίωση από τον Α. Γκιουλ πληροφοριών που είχαν διαρρεύσει στα μέσα ενημέρωσης για πρόσφατη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της Τουρκίας με ομάδα βουλευτών του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP). Το BDP είχε επισύρει την μήνιν των Τούρκων εθνικιστών τον περασμένο Αύγουστο, όταν βουλευτές του συναντήθηκαν με ομάδα στελεχών του ΡΚΚ σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα.
Η συνάντηση του Γκιουλ με τριμελή κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία του BDP πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό μέγαρο στις 9 Οκτωβρίου. Αιτιολογώντας την πρωτοβουλία του, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Θέλω να υπενθυμίσω στον κόσμο ότι αυτά είναι τα πιο σοβαρά ζητήματα της Τουρκίας. Αν αποτύχουμε να τα αντιμετωπίσουμε ως τέτοια, θα διαπράξουμε μέγα σφάλμα». Προσέθεσε δε ότι «αν αυτά τα προβλήματα (δηλαδή το κουρδικό) αφεθούν στην τύχη τους, μπορεί να εξελιχθούν κατά απροσδόκητο τρόπο και να καταλήξουν σε αδιέξοδο».
Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Χουριέτ», στη διάρκεια της συνάντησης με την αντιπροσωπεία του BDP ο Γκιουλ τάχθηκε υπέρ της πολιτικής λύσης του κουρδικού προβλήματος, ενώ ζήτησε από τους βουλευτές να αποφύγουν στο εξής «προκλητικές» χειρονομίες όπως εκείνη του περασμένου Αυγούστου. Υπενθυμίζεται ότι και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν τάχθηκε πρόσφατα, στο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, υπέρ της πολιτικής επίλυσης του κουρδικού, άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να συζητήσει την αποφυλάκιση του ιστορικού ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλά Οτσαλάν. Ενα γιγαντιαίο πορτρέτο του φυλακισμένου Οτσαλάν φιγουράριζε πρόσφατα σε διάσκεψη του νόμιμου BDP, στην Αγκυρα, κάτι που μέχρι πρόσφατα θα ήταν αδιανόητο.
Ενα άλλο, σοβαρό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει τις επόμενες ημέρες η τουρκική κυβέρνηση αφορά την απεργία πείνας Κούρδων ακτιβιστών και μελών του ΡΚΚ σε πολλές φυλακές της χώρας. Η απεργία πείνας άρχισε στις 12 Σεπτεμβρίου και η υγεία αρκετών ακτιβιστών είναι πιθανό να επιδεινωθεί ραγδαία τα αμέσως προσεχή εικοσιτετράωρα.                           kathimerini

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»