ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΑΓΩΝΙΑΣ

Αναζητείται συμφωνία με τρόικα και ΔΗΜΑΡ

Σε διαρκή επικοινωνία η κυβέρνηση με τη ΔΗΜΑΡ, ώστε να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις και να διαμορφωθεί ενιαίο μέτωπο εν όψει της ψήφισης των μέτρων. Διαβουλεύσεις με την τρόικα. Προετοιμασία στο Μαξίμου και για το αρνητικό σενάριο «των 160 βουλευτών»

Ο Γ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε ότι η υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου αποτελεί μονόδρομο
Ο Γ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε ότι η υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου αποτελεί μονόδρομο
Με τεντωμένα νεύρα βρίσκονται τα στελέχη στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, καθώς εκπνέουν πλέον όλες οι προθεσμίες και η ΔΗΜΑΡ επιμένει στη θέση της ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τα μέτρα που αφορούν τα εργασιακά.
Ο κ. Αντ. Σαμαράς εξακολουθεί να κρατά χαμηλά τους τόνους και να δίνει τη μάχη, καθημερινά, να μεταπείσει τον κ. Φ. Κουβέλη, εξηγώντας ότι αυτήν την ώρα η υπερψήφιση (την ερχόμενη εβδομάδα) του πολυνομοσχεδίου αποτελεί μονόδρομο και πως η τρόικα δύσκολα θα υπαναχωρήσει από τις θέσεις της.
Χθες το μήνυμα αυτό μετέφεραν στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ τόσο ο κ. Γ. Βρούτσης, ο οποίος μετέβη στα γραφεία του κόμματος και ενημέρωσε τόσο τον κ. Κουβέλη όσο και τους συνεργάτες του για τις εξελίξεις, όσο και ο κ. Γ. Στουρνάρας.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες και ο πρωθυπουργός είχε νέα επικοινωνία χθες με τον κ. Κουβέλη, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποια μεταβολή στις απόψεις της ΔΗΜΑΡ.
Ο κ. Βρούτσης, ο οποίος μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Κουβέλη ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, δήλωσε ότι «η διαπραγμάτευση ?και η διαβούλευση? είναι μια διαρκής έννοια, η οποία πάντα θα συνεχίζεται όσο η δημοσιονομική ελευθεριότητα της χώρας δεν υπάρχει».
Παρά το κλίμα αισιοδοξίας που εκπέμπεται από στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου ότι τελικά θα υπάρξει συμφωνία, εντούτοις στην κυβέρνηση προετοιμάζονται και για το αρνητικό σενάριο. Να στηριχθούν δηλαδή τα μέτρα πολιτικής σε 160 κοινοβουλευτικές ψήφους, που είναι το άθροισμα των δυνάμεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Τακτικοί συνομιλητές του πρωθυπουργού θεωρούν -μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Βενιζέλου- ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει την κυβέρνηση και ότι το πρόβλημα με τις ιδιωτικοποιήσεις και τις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί από βουλευτές του κόμματος θα ξεπεραστεί τελικά.
Το χρονοδιάγραμμα
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που δεν αλλάζει είναι τα χρονοδιαγράμματα που έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση. Αύριο κατατίθεται στη Βουλή ο προϋπολογισμός, ο οποίος περιλαμβάνει τις προβλέψεις των δημοσιονομικών μέτρων που θα ληφθούν, και το αργότερο έως τη Δευτέρα θα κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση (με τη διαδικασία του κατεπείγοντος) το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει τα εργασιακά, τα δημοσιονομικά και τις διαρθρωτικές αλλαγές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς θα κάνει ακόμη μία προσπάθεια να μεταπείσει τους πιστωτές της χώρας σε ό,τι αφορά τα εργασιακά (γι' αυτό και η χθεσινή δήλωση του υπουργού Εργασίας περί συνέχισης της διαπραγμάτευσης), αν και στελέχη της κυβέρνησης έλεγαν πως δύσκολα θα υπάρξουν οι αλλαγές που επιδιώκει η ΔΗΜΑΡ (διατήρηση του επιδόματος γάμου 10% και επέκταση των συλλογικών συμβάσεων).
Γιάννης Σαραντάκος                           ΕΘΝΟΣ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»