Πολιτική

Κερδισμένος ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα

Την ώρα που στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ ξεκίνησε η αποκατάσταση των ζημιών, τίθεται το ερώτημα κατά πόσο ο τυφώνας Σάντυ θα επηρεάσει τελικά το εκλογικό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών.
Ο τυφώνας Σάντυ έχει επηρεάσει ήδη, κατά ένα τρόπο, τις εκλογές στις ΗΠΑ. Μετά το πέρασμα του τυφώνα από τις ανατολικές Πολιτείες των ΗΠΑ, περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό η δυνατότητα πολλών Αμερικανών πολιτών να ψηφίσουν πριν την ημέρα των εκλογών, λόγω των καταστροφών σε αρκετά εκλογικά κέντρα. Ενδιαφέρον έχει ότι κυρίως οι ψηφοφόροι των Δημοκρατικών κάνουν χρήση αυτής της δυνατότητας.

Περιορισμένες επιπτώσεις
Πολλές ζημιές σημειώθηκαν στις νότιες ακτές του Νιού ΤζέρσεϊΠολλές ζημιές σημειώθηκαν στις νότιες ακτές του Νιού Τζέρσεϊ
Εκτός από τους όποιους περιορισμούς στην πρόσβαση των ψηφοφόρων στα εκλογικά κέντρα, αλλά και τους ψηφοφόρους, οι οποίοι στις 6 Νοεμβρίου θα έχουν σημαντικότερα πράγματα να κάνουν από το να ψηφίσουν αποκαθιστώντας ζημιές, οι επιπτώσεις του τυφώνα Σάντυ στο εκλογικό αποτέλεσμα κρίνονται περιορισμένες.

«Θα ήταν έκπληξη αν έπαιζαν κάποιο ρόλο», δηλώνει στην DW ο Ίρβιν Κόλιερ, καθηγητής του Ινστιτούτου Κένεντι στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βερολίνου. Το διάστημα μέχρι τις εκλογές παραείναι μικρό για να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις του τυφώνα και η διαχείριση της κρίσης από την αμερικανική κυβέρνηση. Επιπλέον οι ανατολικές Πολιτείες δεν διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος, τονίζει το Αμερικανός καθηγητής.
Οι περισσότεροι αναλυτές ωστόσο συμφωνούν ότι σε καιρούς κρίσης οι κερδισμένοι είναι εκείνοι που βρίσκονται στην εξουσία, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος των μέσων ενημέρωσης, ενώ την ίδια στιγμή ο πολιτικός αντίπαλος, σε αυτή την περίπτωση ο Μιτ Ρόμνεϊ, παραμένει στην ουσία παρατηρητής.

Χωρίς σημαντικά λάθη
Ο Μπάρακ Ομπάμα και το επιτελείο διαχείρισης τη κρίσης Ο Μπάρακ Ομπάμα και το επιτελείο διαχείρισης τη κρίσης
Το ίδιο θα μπορούσε να ισχύσει και για τον πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα αν αποδειχθεί ότι διαχειρίζεται σωστά την κρίση, επισημαίνει ο Χάιντς Γκέρντερ, ειδικός σε ζητήματα ΗΠΑ στο αυστριακό Ινστιτούτο Διεθνούς Πολιτικής στη Βιέννη.
Μέχρι σήμερα πάντως ο Μπάρακ Ομπάμα δεν έκανε λάθη ενστερνιζόμενος το θεμελιώδη κανόνα της διαχείρισης κρίσεων: «Δεν επιτρέπεται να κάνει λάθος, διότι λάθη σε αυτή την φάση τιμωρούνται αμέσως», λέει ο Ίρβιν Κόλιερ.
Ως αντίδραση στον τυφώνα Σάντυ ο πρόεδρος Ομπάμα διέκοψε αμέσως τον προεκλογικό αγώνα και επέστρεψε στην Ουάσιγκτον για να αναλάβει τη διαχείριση της κρίσης. Ήδη στο προοίμιο ο Μπάρακ Ομπάμα είχε υποσχεθεί την αμέριστη συμπαράσταση της Ουάσιγκτον στις Πολιτείες που θα πλήττονταν από τον τυφώνα.
Από την πλευρά του ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Μιτ Ρόμνεϊ αναγκάστηκε να αφήσει ελεύθερο το πεδίο στον Αμερικανό πρόεδρο και το μόνο που μπορεί να κάνει τώρα είναι να προσευχηθεί για τα θύματα.

Michael Knigge / Στέφανος Γεωργακόπουλος                       dw de
Υπεύθυνος σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc