Η τρόϊκα προτείνει 150 μέτρα για την Ελλάδα, ενώ το ΔΝΤ ζητεί νέο κούρεμα χρέους, υποστηρίζει ο γερμανικό περιοδικό «DER SPIEGEL».
Σύμφωνα με το περιοδικό, το ΔΝΤ έχει προτείνει νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, αυτή τη φορά στα ομόλογα που κατέχουν οι πιστωτές του δημόσιου τομέα. Το ζήτημα λέγεται ότι έχει τεθεί από την περασμένη Πέμπτη σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης στη διάρκεια προπαρασκευαστικών συζητήσεων για το Γιούρογκρουπ. Σύμφωνα πάντως με το SPIEGEL η σχετική πρόταση προσκρούει στις αντιδράσεις πολλών χωρών- μεταξύ αυτών και της Γερμανίας-, οι οποίες τονίζουν ότι δεν επιθυμούν να χάσουν τα χρήματα που έδωσαν για να στηρίξουν την Ελλάδα.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα συμμετείχε σε ένα τέτοιο κούρεμα, γιατί το θεωρεί έμμεση κρατική χρηματοδότηση, η οποία δεν επιτρέπεται από το καταστατικό της. Ωστόσο φέρεται διατεθειμένη να αποποιηθεί τα κέρδη που θα εισέπραττε από τα ελληνικά ομόλογα στην ονομαστική αξία τους και να συμβάλει κατ΄αυτόν τον τρόπο στην απομείωση του ελληνικού χρέους. Μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι τονίζει ότι οι φορολογούμενοι δεν πρόκειται να ζημιωθούν από τις ενέργειες για τη στήριξη της ευρωζώνης. «Το αντίθετο συμβαίνει» δηλώνει ο Ντράγκι: «Μέχρι στιγμής από τις αγορές ομολόγων έχουμε αποκομίσει κέρδη, τα οποία και διαβιβάζουμε στις κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών».
60-20-20 η φόρμουλα των «μέτρων»
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ λέει ότι οι φορολογούμενοι δεν ζημιώνονται από τις ενέργειες για τη στήριξη του ευρώ.
Σύμφωνα με το SPIEGEL η τρόϊκα έχει προτείνει 150 νέα διαρθρωτικά μέτρα τα οποία καλείται να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται μεγαλύτερη ευελιξία στις απολύσεις και στον κατώτατο μισθό, καθώς και η άρση προνομίων που απολαμβάνουν συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες. Επιπλέον προτείνεται η θέσπιση ενός δεσμευμένου λογαριασμού, ώστε να διασφαλίζεται η επιστροφή των δανείων.
Η τρόϊκα φέρεται να έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Αθήνα έχει υλοποιήσει ή δρομολογήσει το 60% των μεταρρυθμίσεων, ενώ αυτή τη στιγμή οι διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση αφορούν ένα επόμενο 20%. Απομένει ένα ακόμη 20% που αναμένεται να συζητηθεί στο μέλλον.
Σόϊμπλε: Όχι στο κούρεμα, ναι στον έλεγχο
Ο Β.Σόϊμπλε δηλώνει αντίθετος σε νέο κούρεμα.
Την αντίθεσή του σε ενδεχόμενο κούρεμα δηλώνει εκ νέου και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε σε συνέντευξή προς τη γερμανική ραδιοφωνία, χωρίς πάντως να αναφέρεται συγκεκριμένα στο ΔΝΤ ή στο δημοσίευμα του SPIEGEL. Ο Σόϊμπλε δηλώνει χαρακτηριστικά ότι η πρόταση για κούρεμα κρατικών πιστωτών δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα της ευρωζώνης, ενώ πιο ρεαλιστικό θα ήταν ένα πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων.
Επιπλέον ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επέμεινε ιδιαίτερα στο θέμα της αξιοπιστίας, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να βρεθεί μία λύση που να είναι πειστική και να μην αποδειχθεί μη εφαρμόσιμη μετά από έξι μήνες. Γι αυτό, κατέληξε ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, χρειάζεται ένας μηχανισμός «ελέγχου και διορθώσεων», που θα διασφαλίζει πως ό,τι συμφωνείται θα γίνεται κιόλας. «Ίσως αυτός ο μηχανισμός να οικοδομήσει την αξιοπιστία που δεν έχουμε επιτύχει μέχρι σήμερα στο ελληνικό πρόγραμμα» τονίζει ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε.
Der Spiegel / Deutschlandradio / Γιάννης Παπαδημητρίου . dw de
Comments