Πολιτική

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την Ελλάδα

Θετικά ήταν τα μηνύματα που έστειλαν σήμερα Χ. φαν Ρόμπεϊ και Ζ. Μ. Μπαρόζο για την πορεία της δημοσιονομικής εξυγίανσης στην Ελλάδα. Δεν έλειψαν οι φωνές ανησυχίας για την παράταση της κρίσης.
Πρόοδο στην εξυγίανση των δημοσιονομικών μεγεθών στην Ελλάδα, βλέπει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρόμπεϊ, ο οποίος παράλληλα, μιλώντας σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εγκωμιάζει τις θυσίες του ελληνικού λαού για την καταπολέμηση της κρίσης.
Ωστόσο ο Βέλγος πολιτικός παραπέμπει για τα περαιτέρω σε προσεχή σύνοδο του Γιούρογκρουπ, όπου, όπως τονίζει, η πρόοδος αυτή θα εξετασθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης υπό το πρίσμα της έκθεσης που πρόκειται να υποβάλει η τρόϊκα.
«Πρέπει να υπάρξει αποτελεσματικός δημόσιος και ιδιωτικός τομέας», είπε για την Ελλάδα ο Ζ. Μ. Μπαρόζο
Συγκρατημένα αισιόδοξος δηλώνει και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. «Θεωρούμε ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, πρέπει ωστόσο να υπάρξει αποτελεσματικός δημόσιος και ιδιωτικός τομέας στη χώρα» επισημαίνει ο πρόεδρος της Κομισιόν. Οι προϋποθέσεις αυτές θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να διασφαλίσει την παραμονή της στην ευρωζώνη, τονίζει ο Ζοζέ Μπαρόζο.
«Η Επιτροπή θεωρεί πολύ σημαντικό ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει διακηρύξει την πρόθεσή της να παραμείνει στην ευρωζώνη και να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο σε αυτήν την κατεύθυνση», καταλήγει ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Η συζήτηση της Τρίτης στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου επικεντρωνόταν κυρίως στα αποτελέσματα της τελευταίας συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες και στα σχέδια για τη θέσπιση τραπεζικής και οικονομικής ένωσης στην Ε.Ε. Πολλοί ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ανησυχία τους για την παράταση της κρίσης και κυρίως για τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας σε όλη την Ε.Ε.
Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο                                       DW DE
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc