Παρά την στάση του Βερολίνου

Περισσότεροι Γερμανοί αξιωματούχοι βλέπουν «αναπόφευκτο» κούρεμα από τον επίσημο τομέα

  (Φωτογραφία:  Reuters )
  • 2
Βερολίνο
Παρά την αντίθεση του Βερολίνου, και ενώ οι διαβουλεύσεις Ευρωζώνης και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος συνεχίζονται εν όψει του Eurogroup την Τρίτη, πληθαίνουν οι γερμανικές φωνές που μιλούν για κούρεμα από τον επίσημο τομέα: «Στο τέλος, δεν θα το αποφύγουμε» φέρεται να υποστήριξε ο Γερμανός επίτροπος Γκούντερ Έτινγκερ, ενώ και δύο μέλη του συμβουλίου οικονομολόγων της γερμανικής κυβέρνησης υποστήριξαν πως «για να σταθεί ξανά στα πόδια της», η Ελλάδα χρειάζεται  κούρεμα «από όλους τους πιστωτές».
Ο Γερμανός Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Γκούντερ Έτινγκερ, υποστήριξε, σύμφωνα την Bild, με δηλώσεις σε κλειστό κύκλο στελεχών του SPD πως «στο τέλος της ημέρας, το κούρεμα από τον επίσημο τομέα δεν θα είναι δυνατόν να παρακαμφθεί».
Η Bild ανέφερε επίσης ότι ο Επίτροπος επιβεβαίωσε την πληροφορία σε τηλεφωνική του επικοινωνία με την εφημερίδα.
Παράλληλα, ο Λαρς Φέλντ της ομάδας των οικονομολόγων που συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση, είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Stuttgarter Nachrichten πως «για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της η Ελλάδα, χρειάζεται μάλλον μια αναδιάρθρωση με όλους τους πιστωτές».

Διευκρινίζει ωστόσο ότι η γερμανική κυβέρνηση «δεν θα απαρνηθεί ευχαρίστως κεφάλαια, και μάλιστα όχι τον επόμενο χρόνο που είναι οι ομοσπονδιακές εκλογές».

Ο κ. Φελντ χαρακτηρίζει την Ελλάδα «ειδική περίπτωση», με προβλήματα που δεν αντιμετωπίζουν οι άλλες χώρες, καθώς, όπως λέει, είναι πολύ δύσκολο να εισπραχθούν φόροι και να εξυγιανθεί η δημοσιονομική κατάσταση.

«Το θεωρώ αυτό ως θεμελιώδη ψήφο δυσπιστίας των πολιτών έναντι του κράτους», τονίζει ο Γερμανός οικονομολόγος και προσθέτει: «Η Ελλάδα ζήτησε τώρα τη βοήθεια της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία έχει την εμπειρία να οικοδομήσει διοικητικές δομές σε κράτη με τέτοιες δυσκολίες. Αυτό είναι ένα σωστό βήμα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να τις εξασφαλίσει. Θα εγείρετο τεράστια δυσαρέσκεια, εάν Γερμανοί υπάλληλοι προσπαθούσαν να εισπράξουν φόρους στην Ελλάδα».

Την θέση του Φελντ συμμερίστηκε, σύμφωνα με το Reuters, και ο Πέτερ Μπόφινγκερ, επίσης μέλος της ομάδας των οικονομολόγων που συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση: Χωρίς κούρεμα στον επίσημο τομέα, ανέφερε στη Welt, «η χώρα δεν θα μπορέσει να σταθεί στ απόδια της».

«Το κούρεμα για την Ελλάδα είναι αναπόφευκτο» είπε ο Κλέμενς Φουστ, επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού think tank ZEW. «Το ερώτημα δεν είναι πλέον το εάν, αλλά το πότε» είπε.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc