Ενθαρρυντικό σημάδι
Tου Aγγελου Σταγκου
Αγνωστο την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές τι έχει προκύψει από το χθεσινό έκτακτο Eurogroup, αλλά ακόμη και αν εκπληρώθηκαν όλες οι προσδοκίες της ελληνικής πλευράς σχετικά με τη χορήγηση της δόσης και την επιμήκυνση στην επίτευξη των στόχων, ίσως να μην πρόκειται για την καλύτερη «είδηση» του τελευταίου μήνα. Η πιο ενθαρρυντική μάλλον «είδηση» ήταν η τεράστια συμμετοχή των καθηγητών και γενικά του διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ και ΤΕΙ στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών των νέων οργάνων διοίκησης, όπως προβλεπόταν στον νόμο «Διαμαντοπούλου» που είχε ψηφιστεί με συντριπτική πλειοψηφία από τη Βουλή.
Ισως δεν είναι άμεσα και εύκολα αντιληπτή η σημασία της μεγάλης συμμετοχής στις εκλογές, αλλά μπορεί να αποδειχθεί στρατηγική αν έχει συνέχεια, ήττα των δυνάμεων του λαϊκισμού και των οργανωμένων μειοψηφιών που με την ανοχή ή και την υπόθαλψη δυστυχώς κομμάτων της Αριστεράς κυριαρχούν επί χρόνια επιβάλλοντας τη θέλησή τους, πολύ συχνά με βία, αλλά και άλλες αντιδημοκρατικές μεθόδους. Ολοι θυμούνται τις λυσσαλέες αντιδράσεις που συνάντησε από συγκεκριμένες μειοψηφίες και άθλιες διοικήσεις των πανεπιστημίων για να μην εφαρμοστεί ο νόμος.
Τελευταίο παράδειγμα, η κατάληψη από ομάδες «αποφασισμένων» του Κέντρου Λειτουργίας και Διαχείρισης Δικτύων του Πανεπιστημίου για να μην ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική ψηφοφορία για την εκλογή των νέων διοικήσεων. Παρ’ όλα αυτά, και στα ΤΕΙ όπου η ψηφοφορία δεν έγινε ηλεκτρονικά, αλλά και στα ΑΕΙ που τελικά έγινε ηλεκτρονικά, όπως προβλεπόταν, η συμμετοχή δεν άφησε αμφιβολίες για την επιτυχία των εκλογών και τη νομιμότητα των αποτελεσμάτων. Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών η συμμετοχή έφτασε στο 89,2%, στο ΑΠΘ στο 75,4%, στο Πάντειο στο 75,7%, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο 76,5%, στο Καποδιστριακό στο 79,3%. Μόνο στο «αδούλωτο» Μετσόβιο Πολυτεχνείο η «μαύρη» αντίδραση δεν επιτρέπει ακόμη να προχωρήσει η διαδικασία των εκλογών.
Τα ποσοστά της συμμετοχής δείχνουν το αριθμητικό μέγεθος εκείνων που αντιδρούν σε κάθε προσπάθεια βελτίωσης της άθλιας κατάστασης που επικρατεί στην ανώτατη παιδεία. Αποδεικνύουν, δηλαδή, ότι πρόκειται περί οικτρής μειοψηφίας που θέλει την ισοπέδωση προς τα κάτω και τη διατήρηση της μετριότητας. Απέναντι σε αυτήν την οικτρή μειοψηφία όρθωσε επιτέλους το ανάστημά της η συντριπτική πλειοψηφία των διδασκόντων, πολλοί από τους οποίους έχουν βιώσει προσωπικά τις άθλιες και βάναυσες παρεμβάσεις στο έργο τους. Είναι οι άνθρωποι που γνωρίζουν πολύ καλά πώς λειτουργούν τα πανεπιστήμια σε άλλες χώρες και έχουν μέτρο σύγκρισης με όσα συμβαίνουν στα δικά μας.
Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι οι καθηγητές και οι άλλοι διδάσκοντες στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ αποτελούν αντικειμενικά την τάξη των πνευματικών ταγών της Ελλάδας. Η μερίδα των πολιτών που δεν έχει υποκύψει ακόμη στο κύμα του λαϊκισμού που χαρακτηρίζει σε μεγάλο βαθμό τον δημόσιο διάλογο στη χώρα μας, περίμενε πώς και πώς ένα ενθαρρυντικό σήμα από εκείνους που έχουν την ευθύνη της μεταφοράς της γνώσης και της τριβής των ιδεών. Εγινε ένα πρώτο βήμα και αναμένεται να υπάρξει συνέχεια.                                                                          KATHIMERINI

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»