Πολιτική

Ικανοποίηση στη γερμανική πρωτεύουσα

Η γερμανική πλευρά εμφανίζεται ικανοποιημένη με τη συμφωνία των Βρυξελλών. Και πώς να μην είναι αφού κατάφερε να πετύχει τους δυο βασικούς της στόχους;
Αφενός δεν παραβιάστηκε η κόκκινη γραμμή του Βερολίνου όσον αφορά ένα νέο κούρεμα, αφετέρου, και παρότι δεν προβλέπεται (καταρχήν) νέο κούρεμα, το ΔΝΤ παραμένει στο τρένο, όπως επιθυμούσε διακαώς η Γερμανία. Και εντέλει, επετεύχθη μια λύση με το μικρότερο δυνατό κόστος, όπως επίσης ήθελε το Βερολίνο.

Έτσι και ενόψει των γερμανικών εκλογών, όπως σημειώνουν αναλυτές, η Μέρκελ δεν θα πρέπει να μεταφέρει στους ψηφοφόρους δυσάρεστα μηνύματα για απώλειες δισεκατομμυρίων ή και να αποκαλύψει το πραγματικό κόστος της ελληνικής διάσωσης. Το ερώτημα βέβαια είναι για πόσο ακόμη;

Για όλους τους εμπλεκόμενους είναι πλέον σαφές ότι στις Βρυξέλλες δόθηκε μια προσωρινή λύση και πως η οριστική επίλυση του ζητήματος μετατέθηκε για μετά τις γερμανικές εκλογές. Όπως σημειώνουν οι ίδιοι αναλυτές, το Eurogroup ουσιαστικά «φωτογράφισε» ένα μελλοντικό κούρεμα στις αποφάσεις του την ώρα που ο Β. Σόιμπλε απλώς το περιέγραφε: υπάρχουν νομικά κωλύματα όσο διαρκεί το πρόγραμμα στήριξης, όταν όμως η Ελλάδα πετύχει ένα σαφές πρωτογενές πλεόνασμα και δεν χρειάζεται άλλη δανειακή βοήθεια, το νομικό πλαίσιο θα είναι διαφορετικό, όπως είπε σήμερα στο Βερολίνο ο γερμανός υπουργός. Έτσι για άλλη μια φορά ένα «ηχηρό όχι» της κυβέρνησης Μέρκελ μετατράπηκε εν μια νυκτί σε ένα «ψιθυριστό ναι, αλλά».

Διαφωνίες για το χρόνο διεξαγωγής της ψηφοφορίας
Θα γίνει εντός της εβδομάδας η ψηφοφορία;
Α. Μέρκελ και Β. Σόιμπλε θα πρέπει όμως τώρα να πείσουν και τους γερμανούς βουλευτές. Η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί να περάσουν τα μέτρα με συνοπτικές διαδικασίες από τη βουλή και να έχει τελειώσει το θέμα μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Δρομολογεί μάλιστα ήδη τις σχετικές διαδικασίες για τη διεξαγωγή της σχετικής ψηφοφορίας την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

Στα σχέδια αυτά ωστόσο αντιδρά η αντιπολίτευση που, μολονότι έχει προαναγγείλει τη συγκατάθεσή της, ζητά περισσότερο χρόνο προκειμένου να έχει μια πιο ενδελεχή ενημέρωση και να εξετάσει καλύτερα τα επιμέρους σημεία της συμφωνίας. Δεν μπορεί, όπως τονίζουν οι Σοσιαλδημοκράτες, οι υπ. Οικονομικών να χρειάζονται διαδοχικές συναντήσεις και μαραθώνιες συνεδριάσεις και οι βουλευτές να καλούνται να αποφασίσουν και να κρίνουν μέσα σε 48 ώρες τι συνέπειες θα έχουν οι αποφάσεις αυτές.

Ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών Φ. Β. Σταϊνμάγερ μάλιστα πρότεινε να εξεταστεί την τρέχουσα εβδομάδα μόνον το σημείο που αφορά την επαναγορά του χρέους και η έγκριση των υπολοίπων σημείων να μετατεθεί για τα μέσα Δεκεμβρίου.

Αντιδράσεις υπάρχουν όμως και εντός του κόμματος της Μέρκελ όπως φάνηκε στη συνεδρίαση της Κ.Ο. το απόγευμα, όπου η συζήτηση έγινε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους. Όλα αυτά καταδεικνύουν ότι η όλη διαδικασία, όσο βέβαιο κι αν θεωρείται το αποτέλεσμά της, παραμένει μια σημαντική κοινοβουλευτική δοκιμασία για την καγκελάριο Μέρκελ.


dpa, dapd, Κώστας Συμεωνίδης                                   dw de

Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»