«Κόντρα» Γερμανίας- ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος
Το καινούργιο στοιχείο στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος, είναι η πρόθεση της Γερμανίας να διαθέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (EFSF) επιπλέον δάνεια στην Ελλάδα ύψους 10 δισ. ευρώ.
Του Σωτήρη Νίκα
Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, με επόμενο «ραντεβού» τη Δευτέρα που είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει και πάλι το Eurogroup. Το καινούργιο στοιχείο στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος, είναι η πρόθεση της Γερμανίας να διαθέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (EFSF) επιπλέον δάνεια στην Ελλάδα ύψους 10 δισ. ευρώ. Γεγονός το οποίο αναμένεται να διευκολύνει την υλοποίηση ενός προγράμματος επαναγοράς ομολόγων, που θα έχει ως στόχο την περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους. Ομως, πληροφορίες αναφέρουν ότι η γερμανική πρόταση για επαναγορά ομολόγων, προβλέπει τη σύνδεση των επιπλέον δανείων από τον EFSF με περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου (που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων) ως ενέχυρο, για να εγκρίνουν τα δάνεια αυτά οι χώρες της Ευρωζώνης.
Πάντως, για πρώτη φορά το Eurogroup παραδέχθηκε -και μάλιστα επισήμως- ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις επαινώντας τη χώρα γι’ αυτό και ότι πλέον είναι θέμα της Ευρωζώνης να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της. «Το Eurogroup σημειώνει με ικανοποίηση ότι όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες ολοκληρώθηκαν με ικανοποιητικό τρόπο πριν από τη συνάντηση», αναφέρεται στη χθεσινή ανακοίνωση και συγκεκριμένα επισημαίνεται πως «αυτό αφορά ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων, όπως επίσης τον προϋπολογισμό του 2013 και ένα φιλόδοξο σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής για το 2013-2016». Μάλιστα, ο επικεφαλής του Eurogroup, κ. Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει κάνει αυτά που έπρεπε και πρόσθεσε πως «τώρα είναι σειρά μας».
Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, η διαφορά μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ στις προβλέψεις τους για το δημόσιο χρέος είναι περίπου 4% του ΑΕΠ, έχοντας λάβει υπόψη μια σειρά από μέτρα αποκλιμάκωσής του. Στόχος πλέον είναι να εξασφαλιστεί η μείωση του χρέους στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και στο 108% του ΑΕΠ το 2022. Και για να συμβεί αυτό απαιτείται η προώθηση κι άλλων παρεμβάσεων. Στο πλαίσιο αυτό, αναζητείται ένας συμβιβασμός μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας.
Στη μαραθώνια σύσκεψη του Eurogroup που ξεκίνησε την Τρίτη και ολοκληρώθηκε τα χαράματα της Τετάρτης, η Ευρωζώνη -και ιδίως η Γερμανία- διαπίστωσε στην πράξη ότι το ΔΝΤ δεν προτίθεται αυτή τη φορά να συνυπογράψει μια εντελώς περιστασιακή λύση για το ελληνικό χρέος. Μπορεί το Ταμείο να έκανε ένα βήμα πίσω σε σχέση με την απαίτησή του για «κούρεμα» των δανείων του επίσημου τομέα, αλλά δεν οπισθοχώρησε στο να βρεθεί ένας βιώσιμος τρόπος να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας στα επίπεδα του 120% του ΑΕΠ το 2020.
Για να συμβεί αυτό, όμως, οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να δεχθούν τουλάχιστον μια σημαντική μείωση στους τόκους που έχουν να λαμβάνουν τα επόμενα χρόνια. Κάτι που δημιουργεί τρία προβλήματα:
1. Κάθε χώρα της Ευρωζώνης θα πρέπει να περάσει από τα κοινοβούλιά της ένα νέο προϋπολογισμό που θα προβλέπει μειωμένα έσοδα, λόγω της περικοπής των τόκων επί των δανείων που έχει διαθέσει στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα δύσκολο πολιτικό εγχείρημα για την εκάστοτε κυβέρνηση, καθώς αποτελεί εμμέσως πλην σαφώς ένα είδος «κουρέματος». Μάλιστα, παράγοντες με γνώση των συζητήσεων αναφέρουν ότι ο Β. Σόιμπλε διατύπωνε αντιρρήσεις επί του συγκεκριμένου μέτρου.
2. Θα υπάρχει πλέον αρνητικό προηγούμενο και μπορεί να ζητήσουν την ίδια αντιμετώπιση κι άλλες χώρες στο μέλλον.
3. Κάποιες χώρες ήδη δανείζονται ακριβότερα από ό,τι δανείζουν την Ελλάδα και μία νέα μείωση των επιτοκίων θα τους δημιουργούσε ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα. Ο κ. Σόιμπλε φέρεται να δήλωσε πως εάν μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας, τότε η κρατική τράπεζα της Γερμανίας KfW -που δανείζεται για να παρέχονται στην Ελλάδα τα δάνεια- θα καταβάλει υψηλότερο επιτόκιο από ό,τι η Ελλάδα στη Γερμανία.
Πάντως, αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι σε τεχνικό επίπεδο οι δύο πλευρές (ΔΝΤ- Ευρωζώνη) ήταν απροετοίμαστες για τη συζήτηση γύρω από τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
www.kathimerini.gr

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»