πολιτικι


Πολιτική

Συγκρατημένη αισιοδοξία ενόψει Eurogroup

Mία ημέρα πριν από την συνεδρίαση του Eurogroup το Βερολίνο επιδίδεται σε επίδειξη ψυχραιμίας με τον υφυπ. Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ, να μην αποκλείει αναβολή της απόφασης.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα μπορούσαν να αναβάλουν την επιδιωκόμενη για αύριο απόφαση. «Εάν αύριο βράδυ δεν επιτευχθεί συμφωνία, θα επιτευχθεί αργότερα», δήλωσε ο Στέφεν Κάμπετερ, προσθέτοντας ότι «η πίεση για τη λήψη απόφασης δεν οφείλεται στο χρόνο, αλλά στα μη συμπίπτοντα πραγματικά δεδομένα».
Μίγμα μέτρων με έμφαση στην επαναγορά ομολόγων
«Εάν αύριο βράδυ δεν επιτευχθεί συμφωνία, θα επιτευχθεί αργότερα», δήλωσε ο Στέφεν Κάμπετερ«Εάν αύριο βράδυ δεν επιτευχθεί συμφωνία, θα επιτευχθεί αργότερα», δήλωσε ο Στέφεν Κάμπετερ
Από την άλλη πλευρά οι περισσότεροι αναλυτές είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι πως θα υπάρξει πρόοδος, η οποία θα συγκεκριμενοποιήσει την ημερομηνία της τελικής απόφασης για την εκταμίευση της δόσης, χωρίς ωστόσο να σφραγίζεται η βιώσιμη λύση, όπως την εννοεί το ΔΝΤ.
Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο θέλουν το Eurogroup να αποφασίζει αύριο ένα μίγμα μέτρων, με τα οποία θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό. Σα αυτά θα δίνεται έμφαση στον συνδυασμό: παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, δραστική μείωση των επιτοκίων, επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από τα ομόλογα και επαναγορά χρέους στη δευτερογενή αγορά. Στο σενάριο της επαναγοράς φέρεται να ποντάρει πολύ το Βερολίνο. Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, η Αθήνα θα επαναγοράσει τουλάχιστον τα μισά από τα ομόλογα της στη δευτερογενή αγορά, στο 25% της ονομαστικής τους αξίας. Με την «οικειοθελή επαναγορά» των ομολόγων θα μπορούσε να μειωθεί το ποσοστό του ελληνικού χρέους κατά 11%. Υπενθυμίζεται ότι ιδιώτες πιστωτές έχουν ακόμη στα χέρια τους ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 60 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με γερμανικού υπολογισμούς η επαναγορά θα κόστιζε περίπου 7,5 δισ. ευρώ.
Έκτακτη συνεδρίαση της ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών την Τετάρτη
Αποκλείει νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους ο Βόλφγκανγκ ΣόιμπλεΑποκλείει νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Αυτό που αποκλείουν εμφατικά οι κυβερνώντες στο Βερολίνο είναι το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους προς τους επίσημους δανειστές. Τουλάχιστον όχι τώρα, όπως σπεύδουν να διευκρινίσουν ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν και ο πρόεδρος της ΚΟ των Φιλελευθέρων Ράινερ Μπρούντερλε και σίγουρα όχι πριν από τις γερμανικές εκλογές, όπως υποστηρίζουν χωρίς εξαίρεση οι αναλυτές.
Σύμφωνα με το Der Spiegel Οι βουλευτές της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) ζητούν «ξεκάθαρες κουβέντες» για το ελληνικό ζήτημα από την καγκελάριο Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε και μάλιστα έχει οριστεί έκτακτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την ερχόμενη Τετάρτη. Εκεί ο κ. Σόιμπλε θα ενημερώσει τους κυβερνητικούς βουλευτές για το αποτέλεσμα του Eurogroup. Οι κυβερνητικοί βουλευτές ζητούν πιεστικά προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση να έχουν στα χέρια τους την πλήρη έκθεση της Τρόικα.
Der Spiegel: «Η δυσφορία είναι μεγάλη»
Έντονη κριτική για τη στάση τους στο ελληνικό ζήτημα δέχονται Μέρκελ και ΣόιμπλεΈντονη κριτική για τη στάση τους στο ελληνικό ζήτημα δέχονται Μέρκελ και Σόιμπλε
Το Der Spiegel αναφέρει σήμερα στην online εκδοχή του ότι μολονότι «αυτή η εβδομάδα θα έπρεπε να είναι εβδομάδα αποφάσεων για την Ελλάδα, μάλλον θα αποβεί εβδομάδα των προσωρινών λύσεων. Φοβούμενη τους γερμανούς ψηφοφόρους, η κυβέρνηση Μέρκελ αντιδρά στο ενδεχόμενο κουρέματος του χρέους και διστάζει να αναγνωρίσει ότι όλοι μας θα πρέπει να πληρώσουμε για την Ελλάδα», αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα.
Όπως παρατηρεί το Der Spiegel, η δυσφορία είναι μεγάλη. «Γι’ αυτό δεν φταίνε μόνο οι χρεωμένοι Έλληνες, αλλά και η γερμανική κυβέρνηση. Η Μέρκελ και οι εταίροι της παραμέλησαν για πολύν καιρό να εξηγήσουν στους ανθρώπους γιατί έχει νόημα να συμπαρασταθούν στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Όσο καμία άλλη κυβέρνηση δημιούργησαν μια ατμόσφαιρα κατά των Ελλήνων και παρουσίασαν επιχειρήματα υπέρ μιας σκληρής αντιμετώπισης των παραβατών του χρέους. Τώρα θα τους είναι πιο δύσκολο να εξηγήσουν γιατί ξαφνικά πρέπει να χαριστούν χρήματα στους ίδιους Έλληνες».
Σταμάτης Ασημένιος, dpa, Reuters, Der Spiegel
Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης    dw de

Comments

lornion said…
Ιδού λοιπόν και τα λάθη της γερμανικής πολιτικής ,εναντι του προβήματος της χώρας,κατά την άποψη του Σπιγγελ . Εκτέθηκε η κυβέρνηση στον κόσμο της γιατί δεν εξήγησε ...

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»