Εξαιρετικά κρίσιμες για την Ισπανία οι εκλογές της Καταλονίας υπό τη «σκιά» της απόσχισης
Πηγή: Express.gr  26/11/12-07:21

Η ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ μπορεί να θεωρείται και να έχει αποδείξει ότι είναι το «εργοστάσιο της Ισπανίας», αλλά σημαντική μερίδα των κατοίκων της αισθάνονται... πρόσφυγες στη χώρα τους όσο κορυφώνεται η οικονομική κρίση. Με την πίκρα της άδικης φορολόγησης και της υψηλής ανεργίας ανοίγουν σήμερα οι κάλπες των εκλογών στην ισχυρότερη οικονομικά αλλά και υπερχρεωμένη περιφέρεια της Ισπανίας, την Καταλονία. Τα εθνικιστικά κόμματα κέρδιζαν έδαφος στις δημοσκοπήσεις έως πριν από λίγες ημέρες. Η ιδέα όμως ενός πιθανού δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία προϋποθέτει πολύχρονες διαδικασίες, που θέτουν εν εγρηγόρσει τη Μαδρίτη στη χειρότερη στιγμή της χρόνιας καταστροφικής οικονομικής ύφεσης.

Η Καταλονία απειλεί να μετατραπεί σε ωρολογιακή βόμβα ενός ιδιότυπου οικονομικού εμφύλιου πολέμου, ανάλογα με το αποτέλεσμα που θα δείξουν οι κάλπες. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της απόσχισης της Καταλονίας από την Ισπανία φέρονται ότι θα επικρατήσουν στις εκλογές. Μεταξύ αυτών, το κόμμα «Σύγκλιση και Ενότητα» (CiU), του επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας, Αρτούρο Μας, χωρίς όμως να είναι βέβαιο ότι θα εξασφαλίσει αυτοδυναμία. Το CiU εκτιμάται ότι θα λάβει 60-64 έδρες. Ο Αρτούρο Μας είναι ο αρχιτέκτονας της έμμεσης μετατροπής των περιφερειακών εκλογών σε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της, ειδικά μετά τη μαζική διαδήλωση του Σεπτεμβρίου στην πρωτεύουσα Βαρκελώνη.

Την οργή των Καταλανών κατά της κεντρικής κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι προκαλεί η οικονομική αφαίμαξη που υφίστανται λόγω των υψηλών φόρων με τους οποίους συνεισφέρουν στο κράτος. Με τις εκλογές σε πρώτη φάση οι Καταλανοί μάχονται υπέρ της ενίσχυσης των εξουσιών της τοπικής κυβέρνησης.

Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν θα στρώσει το δρόμο προς την ανεξαρτησία με ροδοπέταλα. Να σημειωθεί ότι το αίτημα της απόσχισης είναι παλιό, δεν ταυτίζεται χρονικά με την οικονομική κρίση. Όμως η ανάδειξη στο τιμόνι της περιφέρειας κομμάτων με εθνικιστική πολιτική μπορεί να προκαλέσει συνταγματική κρίση στην Ισπανία. Εάν τελικά ο Αρτούρο Μας από τη θέση του νικητή των εκλογών αποφασίσει να προωθήσει περαιτέρω το αίτημα, οι διεργασίες θα είναι πολύχρονες, καθώς είναι γνωστό ότι το ισπανικό σύνταγμα απαγορεύει την απόσχιση μιας περιφέρειας.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τον τελευταίο χρόνο της δημοσιονομικής πειθαρχίας η θέση υπέρ της ανεξαρτητοποίησης της περιφέρειας κατακτά το 57% της κοινής γνώμης, έναντι 43% που ήταν αρχικά. Ο Αρτούρο Μας διεξήγε τον προεκλογικό του αγώνα προβάλλοντας την πρόταση  δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία έως το 2016 με μοντέλο τη Σκοτία. Ο ηγέτης των Καταλανών ζυγίζει τις κουβέντες του. Από τη μία τονίζει ότι δεν έχει τίποτα εναντίον της Ισπανίας, της οποίας τιμά τη γλώσσα, τις παραδόσεις αλλά και τους κατοίκους. Από την άλλη δηλώνει ότι σκέφτεται στα καταλανικά και όχι στα ισπανικά, γιατί είναι Καταλανός.
Ο Αρτούρο Μας διαβεβαιώνει την κεντρική κυβέρνηση ότι όλα τα μέτρα (π.χ. δημοψήφισμα) θα διεξαχθούν σε ειρηνικό κλίμα. Η πλούσια πολιτική ιστορία της χώρας εξάλλου υπενθυμίζει ότι το μετά το 1934, όταν οι Καταλανοί είχαν ιδρύσει το δικό τους κράτος, η Ισπανία βρέθηκε στη δίνη ενός εμφύλιου πολέμου.

Η Ισπανία, που δέκα χρόνια μετά την ένταξη στη ζώνη του ευρώ είχε δει τους οικονομικούς της δείκτες να βελτιώνονται, το 2011 και στις αρχές του 2012 συρρίκνωσε μισθούς και αύξησε την παραγωγικότητά της σε επίπεδο υψηλότερο και από της Γερμανίας. Στον ισπανικό ιδιωτικό τομέα έχει επιτευχθεί μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος σε σχέση με τη Γερμανία κατά 8,7%. Χάρη στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας, οι εξαγωγές της Ισπανίας αυξήθηκαν 7,6% το προηγούμενο έτος και θα αυξηθούν επιπλέον κατά 2,1% αυτό το έτος, παρά την ύφεση.

Η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι υποστηρίζει ότι το «αγκάθι» Καταλονία αμαυρώνει τις προσπάθειές της. Ελπίζει όμως ότι κόντρα στις δημοσκοπήσεις, στις εκλογές θα επικρατήσουν οι μετριοπαθείς δυνάμεις. Σύμμαχος της συγκεκριμένης άποψης θεωρείται ο κοινωνικός φόβος για το άγνωστο που επιφυλάσσει το αύριο. Το θέμα όμως παραμένει. Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης στέκει σε ένα σταυροδρόμι και κάθε βήμα της θα αποβεί καταλυτικό συνολικά στις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Ως δαμόκλειος σπάθη επικρέμαται στον πολιτικό ορίζοντα της Ισπανίας η προσφυγή στον οικονομικό μηχανισμό στήριξης, η οποία δεν βρίσκει ένθερμους οπαδούς στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το 2013, έτος σύνθετων και δύσκολων διεργασιών για την παγκόσμια οικονομία, δεν επιτρέπει σημαντικά περιθώρια ευέλικτων αποφάσεων.                           www express.gr

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»