Πυρετώδεις διεργασίες ενόψει Eurogroup
Συγκρατημένη αισιοδοξία από την Αθήνα και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις
Του Ανταποκριτή μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΝΙΚΟΥ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Σε εξέλιξη βρίσκονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου συνεχείς διαβουλεύσεις, τόσο σε επίπεδο εμπειρογνωμώνων, όσο και σε επίπεδο υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, προκειμένου να προετοιμαστεί καταλλήλως το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας, όπου θα συζητηθεί αποκλειστικά η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του ελληνικού προγράμματος και η αποκατάσταση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους της Ελλάδας.
Την ίδια ώρα, όμως, το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA κάνει λόγο για αναβολή απόφασης για την Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας, και οριστική απόφαση σε νέα συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Δεκεμβρίου, επικαλούμενο ευρωπαίους αξιωματούχους. Στο ίδιο μήκος κύματος, αναφέρει το πρακτορείο, είναι και πηγές από το Παρίσι που αναφέρουν ότι στην τηλεδιάσκεψη του Σαββάτου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν στους τρόπους απομείωσης του ελληνικού χρέους, ωστόσο, η τελική απόφαση θα ληφθεί στις αρχές Δεκεμβρίου.
Με δεδομένο ότι η χώρα μας έχει ανταποκριθεί πλήρως στις δικές της υποχρεώσεις, ως προς το διαρθρωτικό και δημοσιονομικό σκέλος του Μνημονίου, τόσο η Αθήνα, όσοι και Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (μεταξύ των οποίων και αυτές της Γερμανίας και της Φινλανδίας) εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξες ότι το τρίτο κατά σειρά Eurogroup για την Ελλάδα θα είναι και το «τυχερό», ούτως ώστε να δρομολογηθεί η εκταμίευση των εκκρεμών δόσεων από τον μηχανισμό στήριξης, εντός του Δεκεμβρίου. Ωστόσο, το χάσμα μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης δεν είχε έως χθες γεφυρωθεί πλήρως, ούτε είχαν καμφθεί τελείως οι ενστάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις προβολές βιωσιμότητας στο 2020.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, επιδόθηκαν σε μαραθώνιο διμερών επαφών, κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, την Πέμπτη και την Παρασκευή, προκειμένου να πιέσουν τους ομολόγους τους, να επιδείξουν την αναγκαία πολιτική βούληση και να διαλυθεί το κλίμα αβεβαιότητας που βυθίζει την Ελληνική οικονομία. Κυβερνητικοί παράγοντες διαβεβαίωναν ότι εφόσον υπάρξει λύση αύριο, τότε είμασε εντός προγράμματος για την εκταμίευση τουλάχιστον της δόσης των 31,5 δισεκατομμυρίων, στις αρχές Δεκεμβρίου. Οι ίδιες πηγές απέκλειαν κατηγορηματικά τον «τεμαχισμό» της συγκεκριμένης δόσης, ενώ εξέφραζαν την ελπίδα ότι ο στόχος για την ταχύτατη εκταμίευση και των τριών δόσεων θα επιτευχθεί, ώστε να «αρδευτεί» η ελληνική οικονομία.
Σε ό,τι αφορά το ίδιο το αντικείμενο των παρεμβάσεων που συζητούνται, κυβερνητικές πηγές θεωρούσαν ότι έως την Παρασκευή είχαν «σχεδόν» συμφωνηθεί τα εξής:
- Η μερική παραίτηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των εθνικών τραπεζών της ευρωζώνης, από τα κέρδη τους στο χαρτοφυλάκιο των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν.
- Η αύξηση του θεωρητικού ορίου βιωσιμότητας από το 120% το 2020, στο 124%, την ίδια χρονιά.
- Η έναρξη προγράμματος επαναγοράς ελληνικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά σε τιμή μικρότερη της ονομαστικής τους αξίας, με δάνειο που θα δοθεί από τον EFSF.
- Η μετακύλιση των ωριμάνσεων και η μείωση των επιτοκίων στα διακρατικά δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα από τους εταίρους της και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό EFSF.
Εντούτοις, με τις παρεμβάσεις αυτές, το δημόσιο χρέος προβλέπεται να μειωθεί στο 130% του ΑΕΠ το 2020. Το κενό των 8 με 10 δισεκατομμυρίων που απομένει θα μπορούσε να καλυφθεί με τις εξής επιπλέον παρεμβάσεις: είτε με τον ουσιαστικό «μηδενισμό» των επιτοκίων στα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα, δηλαδή με τη μείωσή τους σε επίπεδα μικρότερα από εκείνα που δανείζονται τα περισσότερα κράτη-μέλη της ευρωζώνης. Κάτι τέτοιο όμως θα συνιστούσε έμμεσο «κούρεμα» των δανείων του επισήμου τομέα, το οποίο σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις που προαναφέρθηκαν θα έφτανε τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου. Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης δήλωσαν στην προηγούμενη συνάντηση του Eurogroup, την περασμένη Τρίτη, ότι δεν διέθεταν την αναγκαία εξουσιοδότηση, ώστε να συναινέσουν σε ζημίες για τους φορολογούμενους των χωρών τους. Μάλιστα, το ακριβές ύψος της ζημιάς δεν μπορούσε εκείνη τη στιγμή να υπολογιστεί, εξ ου και η συνεδρίαση διεκόπη για να ξαναρχίσει αύριο, 26 Νοεμβρίου, όταν θα έχει ολοκληρωθεί και η τεχνική προετοιμασία. Δεύτερον, το ΔΝΤ θα μπορούσε να δεχθεί ότι η Ελλάδα θα έχει μεγαλύτερο κατά 0,5% του σήμερα προβλεπομένου πρωτογενές πλεόνασμα από το 2016 και έπειτα. Τρίτον, συζητείται επίσης να αυξηθεί ο στόχος από ιδιωτικοποιήσεις κατά 4 δισεκατομμύρια. Και τέταρτον, οι χώρες της ευρωζώνης θα μπορούσαν να παράσχουν μία διαβεβαίωση στο ΔΝΤ ότι σε περίπτωση που τα πράγματα δεν εξελιχθούν σύμφωνα με τις παραπάνω προβλέψεις, τότε θα «βάλουν εκ νέου το χέρι στην τσέπη», το 2016.
Welt: Οι πιστωτές της Αθήνας θα μπορούσαν να παραιτηθούν από τις απαιτήσεις τους το 2015
Εκπρόσωποι της ευρωζώνης συζήτησαν την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι, τη μερική εκκαθάριση του ελληνικού χρέους μέχρι το 2015, σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης γερμανικής εφημερίδας, Welt am Sonntag.
Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας, η οποία επικαλείται πηγές που δεν κατονομάζει, κατά τη διάρκεια κλειστής συνεδρίασης τη Δευτέρα στη γαλλική πρωτεύουσα, όπου συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι διεθνείς πιστωτές της Αθήνας (η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ) συζήτησαν το ενδεχόμενο της παραίτησής τους από τις οικονομικές απαιτήσεις τους το 2015.
Σύμφωνα με την κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Welt, η προοπτική της μερικής διαγραφής του ελληνικού χρέους προτάθηκε, ώστε να ενθαρρυνθεί η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, σε αντάλλαγμα για το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας.
Η επιλογή αυτή ταυτόχρονα, θα καθησυχάσει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο επιθυμεί τη μείωση του χρέους της Αθήνας σε ένα βιώσιμο επίπεδο, ανέφερε η εφημερίδα.
Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες σε αυτούς που συμμετείχαν στη σύσκεψη του Παρισιού και τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα, ο κ. Σόιμπλε είναι ανοικτός σε αυτή την επιλογή, παρά την αντίθεση της γερμανικής κυβέρνησης.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, για να απελευθερώσουν τη δόση της βοήθειας προς την Ελλάδα ύψους 31,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Το Σάββατο οι υπουργοί Οικονομικών συζήτησαν μέσω τηλεδιάσκεψης για να κανονίσουν μια «βάση στις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ» σχετικά με το πώς θα μειωθεί το ελληνικό χρέος, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ευρωπαϊκή πηγή που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc