ΑΓΩΝΙΑ ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ EUROGROUP

Οι εκβιασμοί στο Eurogroup-ναυάγιο και οι ισχυρές ελπίδες για τη Δευτέρα

Ο Γιάννης Στουρνάρας θα συμμετάσχει σήμερα στις 4.30 ώρα Βρυξελλών στην κρίσιμη τηλεδιάσκεψη για την προετοιμασία της συνάντησης των υπουργών, που έχει ορισθεί για τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι.
Ο Γιάννης Στουρνάρας θα συμμετάσχει σήμερα στις 4.30 ώρα Βρυξελλών στην κρίσιμη τηλεδιάσκεψη για την προετοιμασία της συνάντησης των υπουργών, που έχει ορισθεί για τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι.
Της Μαρίας Σπυράκη
Η αγωνία φθάνει στο αποκορύφωμα, καθώς η αντίστροφη μέτρηση για το Eurogroup της Δευτέρας έχει ξεκινήσει, με την ελληνική πλευρά να αγωνιά για τη δυνατότητα των εταίρων-δανειστών να έχουν εξασφαλίσει τις πολιτικές αποφάσεις, ώστε να μπορούν να επωμισθούν το κόστος που συνεπάγεται η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, διά της δραστικής μείωσης των επιτοκίων των δανείων που έλαβε η Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια. Παράλληλα όμως τίθεται εν αμφιβόλω και η παράμετρος της επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες, στο ένα τρίτο της ονομαστικής τους αξίας, καθώς μόνο βάσει της πληροφορίας ενός τέτοιου σχεδίου οι τιμές ανεβαίνουν.
Ο Γιάννης Στουρνάρας θα συμμετάσχει σήμερα στις 4.30 ώρα Βρυξελλών στην κρίσιμη τηλεδιάσκεψη για την προετοιμασία της συνάντησης των υπουργών που έχει ορισθεί για τη Δευτέρα στις 12.00 το μεσημέρι. Τα σενάρια πάνω στα οποία δουλεύουν ήδη οι εμπειρογνώμονες του Εuroworking group προβλέπουν 12 παραμέτρους για την απομείωση του ελληνικού χρέους, με κρισιμότερες τη μείωση των επιτοκίων για τα διμερή δάνεια και τα ποσά που έλαβε η Ελλάδα από τον EFSF, το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων και την παραίτηση από τα κέρδη που αναλογούν σε ελληνικά ομόλογα και τα οποία έχει διαβιβάσει η ΕΚΤ στα κράτη-μέλη.
Οι εκβιασμοί στο Eurogroup-ναυάγιο και οι ισχυρές ελπίδες για τη Δευτέρα
Η συζήτηση των εμπειρογνωμόνων δεν κατέληξε σε θεαματικά αποτελέσματα και για τον λόγο αυτό, η ανησυχία στην ελληνική πλευρά είναι διάχυτη. Το βασικό ζήτημα είναι εάν οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Φινλανδίας, της Αυστρίας, της Ολλανδίας, της Σλοβενίας , της Σλοβακίας αλλά και της Μάλτας, θα είναι έτοιμοι να αποδεχθούν το δημοσιονομικό κόστος που συνεπάγεται για τις χώρες τους η ελάφρυνση των ελληνικών επιτοκίων από τα διμερή δάνεια και τη χρηματοδότηση από τον EFSF. Η βασική επιχειρηματολογία των υπουργών των εν λόγω χωρών στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας ήταν ότι δεν έχουν εξουσιοδότηση από τα Κοινοβούλιά τους για να επιβαρύνουν με νέο κόστος τους φορολογουμένους των χωρών τους.
Δυσφορία
Πίσω από τις γραμμές όμως ήταν φανερό ότι υπήρχε έντονη δυσφορία για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να δανείζεται με επιτόκιο χαμηλότερο και από τις χώρες των «τριών Α». Μάλιστα, ο Βόλφγανγκ Σόιμπλε δεν συγκρατήθηκε και είπε καθαρά πως δεν δικαιολογείται η Ελλάδα να δανείζεται με επιτόκιο χαμηλότερο από την Γερμανική Τράπεζα Επενδύσεων (KfW).
Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου το βράδυ της περασμένης Δευτέρας η συζήτηση προχώρησε τόσο, ώστε να υπάρχει καταρχήν συμφωνία επί των παραμέτρων του σχεδίου που οδηγούν στο 129% του ΑΕΠ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Κριστιν Λαγκαρντ αποδέχεται ως συμβιβασμό το χρέος να ανέρχεται στο 124% του ΑΕΠ το 2020, στοιχείο που δεν επιβεβαιώνει ωστόσο το ΔΝΤ. Ακόμη και αν ισχύσει αυτό το σενάριο, η διαφορά στην απομείωση του χρέους ανέρχεται στα 10 δισ. και μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν φαίνεται να έχει γεφυρωθεί.
Αντίθετα υπάρχει ο κίνδυνος να διευρυνθεί λόγω της εμπολοκής που εμφανίζεται σε σχέση με το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων. Η ελληνική πλευρά αποφεύγει να πει οτιδήποτε για το συγκεκριμένο σχέδιο, καθώς είναι εύλογο ότι η συζήτηση αυξάνει τις τιμές. Ωστόσο η πληροφορία έχει διαρρεύσει εδώ και είκοσι μέρες στη WSJ, με αποτέλεσμα μια σειρά επιθετικά σχήματα να αγοράσουν σε χαμηλές τιμές ελληνικό χρέος προσδοκώντας κέρδη. Η προσδοκία ανεβάζει τις τιμές και αυτό οδήγησε πηγή των Βρυξελλών να διατυπώσει αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος. Οι αμφιβολίες αυξήθηκαν όταν η Φινλανδή υπουργός Οικονομικών, Ούρμπι Λάινεν, δήλωσε χθες ότι η χώρα της είναι έτοιμη να επεκτείνει τον χρόνο αποπληρωμής των ελληνικών δανείων, αλλά ότι δεν πρόκειται να δώσει το «πράσινο φως» για νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας από τον EFSF. Σε αυτή τη χρηματοδότηση έχει επενδύσει η ελληνική πλευρά, προκειμένου να προχωρήσει το πρόγραμμα της επαναγοράς των ομολόγων.
Συμφωνία
Θετικοί φαίνεται να είναι οι οιωνοί στο πεδίο της παραίτησης από τα κέρδη που αποκομίζουν από τα ελληνικά ομόλογα τα κράτη-μέλη. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι σε αυτό το θέμα υπάρχει συμφωνία, καθώς ο Μάριο Ντράγκι έχει πεισθεί πως το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους πρέπει να κλείσει τη Δευτέρα. Η ΕΚΤ προωθεί τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα στις κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών και είναι πλέον στο χέρι των κυβερνήσεων να αποφασίσουν να παραιτηθούν από αυτά.
Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί το θρίλερ με κομμένη την ανάσα. Ο Αντώνης Σαμαράς σε όλες τις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες έστειλε σήμα κινδύνου για την αποσταθεροποίηση που μπορεί να προκαλέσει στην Ελλάδα, ενδεχόμενη αναβολή της απόφασης για την καταβολή της δόσης και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους τη Δευτέρα. «Η Ελλάδα έκανε ό,τι έπρεπε να κάνει. Είναι η σειρά των εταίρων να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους», επαναλαμβάνει συστηματικά ο πρωθυπουργός στις επαφές του. Το Μαξίμου δεν δίνει ονόματα, αλλά είναι φανερό ότι ο κ. Σαμαράς μίλησε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής με την κ. Μέρκελ, τον κ. Ολάντ, τον κ. Μόντι, τηλεφώνησε στην κ. Λαγκάρντ και συνάντησε τους κ. Μπαρόζο, Ρομπάι και Γιούνκερ. Στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας η τρόικα παρουσίασε τον κατάλογο με τις προαπαιτούμενες πράξεις . Δίπλα και στις 72 προαπαιτούμενες πράξεις υπήρχε η ένδειξη done. Στη στήλη εκκρεμότητες υπήρχε ο αριθμός μηδέν. Ωστόσο η εκπλήρωση των υποχρεώσεων από την πλευρά της χώρας μας δεν ήταν αρκετή για να γίνει το επόμενο βήμα. Τη Δευτέρα θα είναι όλοι ενημερωμένοι λένε από το επιτελείο του Μαξίμου δείχνοντας πως πλέον δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για άλλη καθυστέρηση.

Comments

lornion said…
σε λάκο λεόντων βρισκόμαστε από την αστοχία του του τέως πρωθυπουργού.Πύργος ΒΑΒΈΛ οι συνεταίροι ,αλλοι προσπαθούν να κτίσουν κι¨αλλοι το πέζουν βιολί σε μινόρε.Τέλος, κυριακή κοντή γιορτή..

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»