Επισκόπηση τύπου

Έκκληση για δραστικό κούρεμα

Το σημερινό Eurogroup και οι πιθανότητες ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους βρίσκονται στο επίκεντρο της σημερινής επισκόπησης τύπου.
«Έκκληση για δραστικό κούρεμα» είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος τηςSüddeutsche Zeitung. Hεφημερίδα σημειώνει: «Παρά τις αντιστάσεις της Γερμανίας υπάρχουν νέα σχέδια για ένα εκτεταμένο κούρεμα για την Ελλάδα. Η ΕΚΤ και το ΔΝΤ προσπαθούν να πείσουν τους δανειστές να περικόψουν το χρέος στο μισό. Κύκλοι που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις επιβεβαίωσαν στην SZ ότι υπάρχουν αυτές οι σκέψεις. Θεωρείται όμως σχεδόν απίθανο μέσα στο άμεσο διάστημα η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και η ΕΕ να συμφωνήσουν σε ένα τέτοιο σχέδιο διάσωσης».
Η γερμανική κυβέρνηση κατά του κουρέματος Η γερμανική κυβέρνηση κατά του κουρέματος
«Η γερμανική κυβέρνηση κατά του κουρέματος του δημόσιου χρέους» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ της εφημερίδαςTagesspiegel του Βερολίνου. Η εφημερίδα σημειώνει: «Η γερμανική κυβέρνηση θέλει οπωσδήποτε να αποφύγει ένα κούρεμα του δημόσιου χρέους διότι αυτό θα κόστιζε δις στη Γερμανία. Αντ’ αυτού η γερμανική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ του να μειωθούν τα επιτόκια για τις πιστώσεις στην Αθήνα.»
Και η εφημερίδα συνεχίζει αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. «Η κρίση έχει τεράστιες συνέπειες για τους ανθρώπους στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ, μόνο το μήνα Οκτώβριο χάθηκαν 50.473 θέσεις εργασίας, σχεδόν 1.630 θέσεις την ημέρα. Αυτή είναι η πιο δραστική αύξηση από τότε που ξεκίνησε η ύφεση πριν από πέντε χρόνια. Η αύξηση της ανεργίας οφείλεται όμως και στο γεγονός ότι πολλά ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεις έκλεισαν μετά το τέλος της σεζόν».
Ο καθένας βοηθάει όπως μπορεί
1630 θέσεις εργασίας χάθηκαν μέσα στον Οκτώβριο την ημέρα1630 θέσεις εργασίας χάθηκαν μέσα στον Οκτώβριο την ημέρα
«Βοήθεια στους Έλληνες à la carte» είναι ο τίτλος της οικονομικής εφημερίδας Financial Times Deutschland, η οποία γράφει: «Ο καθένας όπως μπορεί. Οι χώρες της Ευρωζώνης θα ψάξουν η καθεμία μόνη της πως μπορεί να βοηθήσει καλύτερα την Αθήνα ώστε να μειώσει το χρέος της. Από έναν κατάλογο μέτρων, η κάθε χώρα θα επιλέξει τα μέσα, τα οποία μπορεί στο εσωτερικό της να υποστηρίξει καλύτερα. Η Γερμανία θα μπορούσε να αυξήσει τις εγγυήσεις που δίνει στο μηχανισμό διάσωσης».
Η ολλανδική DeTelegraaf γράφει: «Θα έπρεπε να διερωτηθεί κανείς εάν δεν θα ήταν προτιμότερο να κλείσει κανείς την κάνουλα. Εάν ένας δανειζόμενος δεν μπορεί να αποπληρώσει τα δάνειά του, δεν μπορεί κανείς να του δίνει τυφλά και άλλα χρήματα. Τα επιχειρήματα για περαιτέρω πληρωμές προς την Αθήνα θα πρέπει να είναι πολύ πειστικά διότι η υποστήριξη της κοινωνίας για ακόμα περισσότερα δώρα στους Έλληνες, δικαιολογημένα, έχει υποχωρήσει πάρα πολύ».
Τέλος, ένα μη γερμανόφωνο σχόλιο. Η ισπανική εφημερίδα El Pais αναφέρεται στη διάσωση της Κύπρου: «Οι λεπτομέρειες για τη βοήθεια προς την Κύπρο δεν είναι ακόμα γνωστές. Υπολογίζεται ένα ποσό μεταξύ 14 και 17 δις ευρώ. Αυτό αντιστοιχεί στο 80% του ΑΕΠ. Αναλογικά είναι η μεγαλύτερη βοήθεια την οποία η ΕΕ προσέφερε μέχρι σήμερα. Οι επενδυτές όμως έχουν το δικαίωμα να μάθουν πώς η Κύπρος θα αποπληρώσει ποτέ ένα τόσο μεγάλο ποσό».
Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης                                            dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc