Αναμένοντας «λευκό καπνό» από το Eurogroup
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, η χώρα μας θα αποσπάσει πολιτική απόφαση επί της αρχής για την αποκατάσταση της ομαλής χρηματοδότησης της, ενώ θα αποφασιστεί και ένα πακέτο παρεμβάσεων για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού.
Του Ανταποκριτή μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΝΙΚΟΥ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ
Twitter: @nchrysoloras

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπου η Ελλάδα διεκδικεί – με συγκρατημένη αισιοδοξία – ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση των εκκρεμών δόσεων από το μηχανισμό στήριξης. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, η χώρα μας θα αποσπάσει πολιτική απόφαση επί της αρχής για την αποκατάσταση της ομαλής χρηματοδότησης της, ενώ θα αποφασιστεί και ένα πακέτο παρεμβάσεων για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του ελληνικού προγράμματος και τη μείωση του δημοσίου χρέους. Εκτός απροόπτου, οι εισηγήσεις αυτές θα παραπεμφθούν προς έγκριση στα εθνικά κοινοβούλια της ευρωζώνης, ώστε να λάβουν το οριστικό πράσινο φως στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 3 Δεκεμβρίου.
Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι το πακέτο μέτρων που θα αποφασιστεί θα περιλαμβάνει μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα από τους εταίρους της στην ευρωζώνη, μετακύλιση των ωριμάνσεων, μερική τουλάχιστον αποποίηση της ΕΚΤ και των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωζώνης, από τα κέρδη τους στο χαρτοφυλάκιο ελληνικών ομολόγων που κατέχουν, καθώς και έναρξη προγράμματος επαναγοράς ελληνικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά σε τιμή μικρότερη της ονομαστικής τους αξίας. Μολονότι δεν έχει αποφασιστεί αν το χρονικό όριο βιωσιμότητας θα μετατεθεί από το 2020, στο 2022, το βέβαιο είναι ότι τα προαναφερθέντα μέτρα δεν αρκούν για να μειώσουν το χρέος στο 120% του ΑΕΠ, όπως απαιτεί το Ταμείο. Ωστόσο, το ΔΝΤ εμφανίζεται διατεθειμένο να αποδεχθεί συμβιβασμό, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει κάποιου είδους δέσμευση από την Ευρωζώνη για επιπλέον παρεμβάσεις, εφόσον χρειαστεί. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν, αρμόδιου για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Όλι Ρεν, ο οποίος προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup τόνισε ότι «είναι μείζονος σημασίας να λάβουμε αξιόπιστα μέτρα μείωσης του ελληνικού χρέους σήμερα και να είμαστε έτοιμοι για νέες παρεμβάσεις τα επόμενα χρόνια, εφόσον χρειαστεί και υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων». «Η Ελλάδα έδειξε σοβαρότητα, τώρα πρέπει εμείς να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο αβεβαιότητας, ώστε να ξαναρχίσουν οι επενδύσεις στη χώρα», προσέθεσε ο κ. Ρεν. Από την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι «θα εργαστούμε εποικοδομητικά, ώστε να δούμε αν μπορούμε να βρούμε λύση στο ελληνικό ζήτημα σήμερα».
Αισιόδοξοι, αλλά όχι βέβαιοι, για την επίτευξη συμφωνίας εμφανίστηκαν και οι υπουργοί οικονομικών της Γαλλίας, Πιερ Μοσκοβισί, της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της Ισπανίας, Λουί ντε Γκίντος. Ωστόσο, η Υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι δεν είναι διατεθειμένη να συναινέσει σε επιπλέον χρήματα για την Ελλάδα και ότι θα πρέπει να αναζητηθούν άλλες λύσεις, όπως η μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα.
Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί:
«Έχω την εντύπωση ότι είναι εφικτή μια πολιτική συμφωνία (για την Ελλάδα) και πιστεύω ότι είναι καθήκον μας ως υπουργοί Οικονομικών να την επιτύχουμε απόψε».
Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε:
«Δεν υπάρχει καυγάς με το ΔΝΤ... πρέπει να βρούμε κοινά αποδεκτή λύση. Δεν είναι εύκολο, αλλιώς δεν θα χρειαζόμασταν τόσες πολλές συναντήσεις».
Σχετικά με το χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προγράμματος:
«Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο, στο πλαίσιο του συμφωνηθέντος προγράμματος με την Ελλάδα και στη βάση της έκθεσης της τρόικας, να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης... και της καθυστέρησης που σημειώθηκε εξαιτίας των δύο εκλογικών αναμετρήσεων στην Ελλάδα και πώς θα καλύψουμε το (χρηματοδοτικό) κενό».
«Αν λάβουμε τις προτάσεις από την τρόικα τώρα, θα συσκευθούμε επ’ αυτών και αν καταλήξουμε σε κοινή λύση, κάτι το οποίο ελπίζω, αλλά δεν το γνωρίζω, στη συνέχεια θα καταθέσουμε αυτές τις προτάσεις στα εθνικά κοινοβούλια και εφόσον συμφωνήσουν και αυτά, τότε θα μπορέσουμε να προσωρήσουμε την ερχόμενη εβδομάδα».
Γενική διευθύντρια ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ:
«Θα εργαστούμε πολύ εποικοδομητικά και θα δούμε αν μπορούμε να βρούμε μια λύση για την Ελλάδα. Αυτός είναι πραγματικά ο στόχος μας, ο σκοπός μας και η αποστολή μας»
Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Είναι σαφές ότι η Ελλάδα παρουσίασε αποτελέσματα. Πρέπει να επιτύχουμε συνεννόηση επί διαφόρων λεπτομερειών και υπάρχουν αρκετές πιθανότητες ότι θα φτάσουμε σε μια τελική και από κοινού λύση απόψε»
Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Ολι Ρεν:
«Απόψε το Eurogroup θα λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις προκειμένου να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Είναι ζωτικής σημασίας να είμαστε σε θέση ν’ αποφασίσουμε απόψε μια δέσμη αξιόπιστων μέτρων για το πώς θα μειωθεί το ελληνικό χρέος. Επιπλέον, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι τα ερχόμενα χρόνια να λάβουμε περαιτέρω μέτρα προκειμένου να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους».
«Πρέπει να βρούμε τρόπους ώστε να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την απαραίτητη χρηματοδότηση. Η Ελλάδα έχει δείξει ότι είναι σοβαρή όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, τόσο τις δημοσιονομικές, όσο και τις διαρθρωτικές. Τώρα είναι ουσιαστικό να μπορέσουμε να καθαρίσουμε τον αέρα απ’ όλη την αβεβαιότητα σχετικά με την Ελλάδα, την αβεβαιότητα που εξακολουθεί να σκεπάζει την Ελλάδα και συνεπώς και την Ευρωζώνη».
Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Ζερόν Ντισελμπλουμ:
Ερωτηθείς σχετικά με ένα τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα: «Αυτό δεν θα τεθεί προς συζήτηση. Αναζητούμε λύση στο (πλαίσου του) παρόντος προγράμματος. Η άλλη κόκκινη γραμμή που έχουμε τραβήξει είναι ότι δεν θα δεχτούμε κούρεμα των διμερών δανείων που έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα»
Ερωτηθείς σχετικά με το αν θα συμφωνηθεί η έγκριση της δόσης προς την Ελλάδα: «Το ελπίζω και νομίζω ότι είναι σημαντικό. Ομως θα συμφωνήσω μόνο αν η συμφωνία είναι πλήρης.. και αν έχω εμπιστοσύνη ότι υπάρχει η σωστή βάση για να συνεχίσουμε με την Ελλάδα. Επίσης, αν το χρέος τους είναι βιώσιμο και αυτό είναι σημαντικό για το ΔΝΤ και για την Ολλανδία. Θα πάρω απόφαση μόνο αν υπάρχει καλή βάση, αν υπάρχουν οι πληροφορίες, αν υπάρχει σχέδιο για συνέχιση και αν το ΔΝΤ εξακολουθήσει να συνεργάζεται μαζί μας. Αυτό είναι σημαντικό προαπαιτούμενο για την Ολλανδία»
Yπουργός οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ: Η ευρωζώνη θα εξετάσει κατά πόσο η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις προαπαιατούμενες δράσεις και η Αυστρία τάσσεται κατά της χορήγησης «φρέσκου χρήματος στην Ελλάδα και υποστηρίζει τη λύση της μείωσης των επιτοκίων δανεισμού για την Ελλάδα»
Πηγή: Reuters

Comments

lornion said…
oπου λαλούν πολοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει.Διχόγνωμη η Ευρώπη ασκει χρημματική διπλωματία στην Ελλάδα. Δεν κατανοεί οτι η πολιτική ηγεσία και ο λαός μας ακούει το αλαλούμ των συνεταίρων και εκπλήτεται σε σημείο που ισως βαρεθεί τα τεκταινόμενα μη αναμένοντας ουδέν,μηδε τον άσπρο καπνό των ΜΜΕ.
lornion said…
σήμερα δικαιώνομαι στην χτεσινή μου πρόβλεψη.και νομίζω τα πράγματα να σκουριάσουν με την τακτική και την αβερτηρία που διακατέχει την Ευρώπη.

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc