Reuters: Στις Deutsche Bank και Morgan Stanley ανατέθηκε η επαναγορά ομολόγων

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μαράκης28/11/2012 | 20:34Τελευταία Ενημέρωση: 20:34 28/11/2012
Διαφημίσεις GoogleNew Invisible Hearing AidNew Custom Fit Invisible Hearing Aid. Find Out If It's Right For Youwww.InvisibleHearingAid.caCustom Calendars 50% Off1 Calendar starts at $7.49 Upload Photos for Freewww.vistaprint.ca
Στις τράπεζες Deutsche Bank και Morgan Stanley ανέθεσε η Ελλάδα τη διαχείριση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων, σύμφωνα με μη κατονομασμένη πηγή του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Το εν λόγω πρόγραμμα αποτελεί την κυριότερη εκ των πέντε δράσεων που αποκρυσταλλώθηκαν στο σχέδιο μείωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους του Eurogroup.

Η Deutsche Bank θα είναι η πρώτη διαχειρίστρια της υπόθεσης.

«Ευελπιστούμε πως νωρίς την επόμενη εβδομάδα, εάν είναι δυνατόν τη Δευτέρα, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους θα δημοσιοποιήσει την πρόσκληση για την επαναγορά», σχολίασε η πηγή του Reuters.

Νωρίτερα
, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αποσαφήνισε πως η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο πρόγραμμα επαναγοράς τίτλων θα είναι εθελοντική,προσθέτοντας ωστόσο πως θεωρεί «πατριωτικό καθήκον» τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών.

Αντίθετα, το ενδεχόμενο συμμετοχής των ασφαλιστικών ταμείων αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια των διοικητών των εκάστοτε διοικητών τους, καθώς, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, η συμμετοχή των ταμείων δεν θα αποφέρει όφελος στο δημόσιο χρέος.

Ελληνικές τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία διακατέχουν ομόλογα συνολικής αξίας 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή κατάτι λιγότερο από το 50% του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών έπειτα από το PSI.

Hedge Funds παρακαλώ;

Το πρόγραμμα επαναγοράς χρεογράφων συνιστά ουσιαστικά μία «φθηνή απόσυρση» του υποτιμημένου ελληνικού χρέους που διακατέχεται από ιδιώτες ομολογιούχους. Το κέρδος θα επέλθει από το γεγονός ότι οι τίτλοι που θα «αποσυρθούν» διατίθενται στη δευτερογενή αγορά σε τιμές που είναι σημαντικά χαμηλότερες από την ονομαστική αξία τους.

Οι έως τώρα πληροφορίες αναφέρουν πως στόχος της Αθήνας θα είναι η επαναγορά των ομολόγων με τίμημα το 35% την ονομαστικής τους αξίας. Παρά ταύτα η πηγή του Reuters διευκρίνισε πως το αντίτιμο-στόχος δεν έχει ακόμα αποφασιστεί από το ΥΠΟΙΚ.

Το πιθανολογούμενο τίμημα του 35% δε θεωρείται παράλογο, καθώς ενδέχεται να αποσκοπεί στο δελεασμό των διαφόρων κερδοσκοπικών Hedge Funds, που επένδυσαν σε επισφαλή ελληνικά ομόλογα όταν αυτά διαθέτονταν στη δευτερογενή αγορά π.χ. στο 18% της αξίας τους, καιροφυλακτώντας για ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Ωστόσο, ορισμένα επιθετικά Hedge Funds δεν αποκλείεται να επιδιώξουν ένα πολύ μεγαλύτερο αντίτιμο, εκμεταλλευόμενα την ασφάλεια που τους παρέχει το νομικό καθεστώς των ομολόγων που εκδόθηκαν κατά το PSI. Τα ομόλογα που προέκυψαν στο πλαίσιο της ανταλλαγής-απομείωσης του ελληνικού χρέους διέπονται από το αγγλικό κι όχι το ελληνικό δίκαιο, παρέχοντας μεγάλή ασφάλεια κατά του ενδεχόμενου ενός νέου «κουρέματος».   skai.gr

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»