«Παρτίδα τρόμου» για την ελληνική διάσωση

Το αλυσιτελές και μαραθώνιο προχθεσινό Eurogroup περιγράφουν με μελανά χρώματα οι γερμανικές εφημερίδες και τα τηλεοπτικά δίκτυα. Για «παρτίδα τρόμου» με αντικείμενο τη διάσωση της Ελλάδας έκανε λόγο το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων. «Οι υπουργοί Οικονομικών αποτυγχάνουν να δώσουν λύση στις διαβουλεύσεις για την Ελλάδα», έγραψε στην ιστοσελίδα του νωρίς χθες τα ξημερώματα το περιοδικό Der Spiegel. Αργότερα, ανάλυση που υπέγραφαν τρεις συνεργάτες της επιθεώρησης, επέκρινε τον κ. Σόιμπλε: «Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι εξπέρ στο να παρουσιάζει σαν στρατηγική το πολιτικό χάος. Αλλά στην πραγματικότητα είναι αποφασισμένος να μην υπάρξει συνολική λύση και για το ελληνικό πρόβλημα και για την ευρωκρίση, κάτι που ενοχλεί σφόδρα τους εταίρους της Γερμανίας», ανέφερε.
«Απογοήτευση και παραίτηση» των Ελλήνων διαπιστώνει στην ανταπόκρισή του από την Αθήνα ο Γκερτ Χέλερ της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, που εκτιμά ότι «οι Ελληνες βλέπουν εαυτούς ως χαμένους της διαπραγματευτικής νύχτας».
H επίσημη γραμμή του Βερολίνου είναι ότι «τα χρήματα για την Ελλάδα είναι απλώς δανεικά», ανέφερε σε σχόλιό της η Frankfurter Allgemeine Zeitung για να προσθέσει: «Είναι καιρός να ξεχάσετε αυτήν την πρόταση... Αυτές τις μέρες τσακώνονται οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. και το ΔΝΤ από πού θα πρέπει να προέλθουν τα χρήματα για την Ελλάδα. Το ΔΝΤ δεν θέλει να συνδράμει άλλο, επειδή φοβάται για τα χρήματά του», έγραψε ο Πάτρικ Μπέρναου.
Στο ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa ανήκει το πλέον ηχηρό σχόλιο ότι «χωρίς συμφωνία για την Ελλάδα κινδυνεύει η σταθερότητα της Ευρωζώνης». Ο βρετανικός Guardian φαίνεται να εντοπίζει τον κίνδυνο στη χώρα μας, καθώς σχολιάζει πως «οι Ευρωπαίοι ηγέτες άφησαν πάλι την Ελλάδα με αβέβαιο μέλλον». Η ιταλική La Repubblica επιρρίπτει την ευθύνη στο Βερολίνο, τονίζοντας πως «η Γερμανία αντιστέκεται. Καμία συμφωνία δεν επετεύχθη για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα».
Σχολιάζοντας το αδιέξοδο, οι Financial Times υπογραμμίζουν πως «η Ευρωζώνη καθυστερεί τη συμφωνία για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα» και τονίζουν πως οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών ανέβαλαν εκ νέου την εκταμίευση της δόσης, καθώς δεν κατόρθωσαν να γεφυρώσουν τις μεταξύ τους διαφωνίες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα μείωσης του ελληνικού χρέους. «Αφού συγκρούστηκαν με το ΔΝΤ σχετικά με το πώς θα αποκαταστήσουν το ελληνικό έθνος, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατόρθωσαν να βρουν κοινό έδαφος μόνο σε ένα πράγμα: στο πότε θα συναντηθούν ξανά» είναι το καυστικό σχόλιο του αμερικανικού  Bloomberg.
Σχεδόν ειρωνικά, άλλωστε, το BBC σχολιάζει πως «μετά συνομιλίες διάρκειας σχεδόν 12 ωρών στις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι χρειάζονται επιπλέον χρόνο για τεχνική δουλειά», ενώ το πρακτορείο Reuters τονίζει απλά πως οι «οι διεθνείς δανειστές της Ελλάδας απέτυχαν για δεύτερη φορά να συμφωνήσουν».
kathimerini

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»