Συμφωνία ΔΝΤ-ευρωζώνης για το ελληνικό χρέος
Η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ κατέληξαν σε συμφωνία για τη μείωση του ελληνικού χρέους στο 124% του ΑΕΠ το 2020 με προοπτική να φτάσει κάτω από το 110% το 2022. Στις 13 Δεκεμβρίου η πρώτη δόση. Ο κ. Γιούνκερ έκανε λόγο για μηχανισμούς «κλειδώματος» των μεταρρυθμίσεων.
Του Σωτήρη Νίκα

«Όλα πήγαν καλά, το παλέψαμε οι Έλληνες όλοι μαζί και αύριο ξεκινάει μία καινούργια ημέρα για όλους εμάς», δήλωσε ο πρωθυπουργός, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελλάδα θα λάβει 43,7 δισ. σε τρεις δόσεις. Η επόμενη δόση στην Ελλάδα θα δοθεί στις 13 Δεκεμβρίου.Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, εξερχόμενος της σύσκεψης, καλωσόρισε τη συμφωνία του Εurogroup για τη χώρα μας και υποστήριξε ότι θα δώσει ώθηση στην Ελλάδα και το ευρώ.
«Καλωσορίζω τις πρωτοβουλίες που συμφωνήθηκαν σήμερα από το Eurogroup για την περαιτέρω στήριξη του οικονομικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας που θα συμβάλουν σημαντικά στη βιωσιμότητα του χρέους της», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, κυρία Κριστίν Λαγκάρντ και σημείωσε ότι «αυτό βασίζεται στις σημαντικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup, Σταδιακά και υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εφαρμόζει αυστηρά τα συμφωνηθέντα διαρθρωτικά μέτρα τόσο κατά τη διάρκεια του προγράμματος, όσο και μετά τη λήξη του, οι χώρες της Ευρωζώνης αποφάσισαν χθες να παράσχουν 5 διευκολύνσεις προς την Ελλάδα για να μπορέσει να μειωθεί το υπέρογκο δημόσιο χρέος της.
Σε αυτές περιλαμβάνονται:
Η μείωση των επιτοκίων των διμερών δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα στα πλαίσια του πρώτου Μνημονίου. Πρόκειται για 53 δισ ευρώ και το επιτόκιό τους είναι σήμερα Euribor 3μηνου συν 1,50% περιθώριο κέρδους για τις χώρες που μας έχουν δανείσει. Το περιθώριο αυτό θα υποχωρήσει στο 0,5% (δηλαδή θα μειωθεί κατά 1%), με το εκτιμώμενο όφελος στις δαπάνες του προϋπολογισμού για τόκους να ανέρχεται περίπου στα 500 εκατ. ευρώ ετησίως. Από το μέτρο αυτό εξαιρούνται οι χώρες της Ευρωζώνης που χρηματοδοτούνται πλήρως από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, για όσο διάστημα δεν έχουν πρόσβαση οι ίδιες στις αγορές.
Η μείωση κατά 0,1% της αμοιβής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF) για τα δάνεια που παρέχει στην Ελλάδα.
Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του EFSF κατά 15 έτη.
Η αναβολή για 10 χρόνια της πληρωμής των τόκων στο EFSF για τα δάνεια που μας έχει διαθέσει και θα διαθέσει από εδώ και στο εξής.
Η δέσμευση των κρατών – μελών της Ευρωζώνης να διαθέσουν στην Ελλάδα το 2013 ένα ποσό ίσο με τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) από τα ελληνικά ομόλογα που έχει αποκτήσει κατά τη διάρκεια της κρίσης (πρόγραμμα SMP), όπως αυτά τα κέρδη προκύπτουν από τα στοιχεία της κάθε Εθνικής Κεντρικής Τράπεζας ων χωρών της Ευρωζώνης. Δηλαδή, η Ελλάδα θα λάβει μία προκαταβολή ολόκληρου του ποσού μέσα στο 2013 και δεν θα αναμένει την εκταμίευση των κερδών σε κάθε έτος που αυτά θα δημιουργούνται. Ωστόσο, το ποσό που θα εισρεύσει μέσα στο 2013 θα κατατεθεί στον ειδικό λογαριασμό που υπάρχει για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους.
Πέραν αυτών, στην απόφαση του Eurogroup αναφέρεται ότι τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης θα εξετάσουν την λήψη επιπλέον μέτρων συμπεριλαμβανομένου τόσο της μείωσης του ποσού της συγχρηματοδότησης των διαρθρωτικών προγραμμάτων, όσο και των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας για τα διμερή δάνεια που έχει συνάψει (53 δισ ευρώ), εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο για την εξασφάλιση της βιώσιμης μείωσης του ελληνικού χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Ωστόσο, επισημαίνεται ότι αυτό θα συμβεί όταν η Ελλάδα θα επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα – όπως προβλέπεται στο τρέχον Μνημόνιο – και υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν υλοποιηθεί πλήρως όλοι οι όροι του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί. Στόχος είναι να μπορεί να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα έχει χρέος το 2020 στο 124% του ΑΕΠ και το 2022 χαμηλότερο του 110% του ΑΕΠ.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι στη χθεσινή ανακοίνωση το Eurogroup δεσμεύεται να παράσχει επιπλέον βοήθεια στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του προγράμματος που εφαρμόζεται, αλλά και μετά από αυτό εάν η χώρα δεν μπορεί να δανειστεί μόνη της από τις αγορές. Υπό την προϋπόθεση, πάντα, ότι η Ελλάδα θα τηρεί πλήρως τις υποχρεώσεις της και τους στόχους του προγράμματος.
Στο σύνολό τους, τα μέτρα αυτά θα βοηθήσουν στο να επανέλθει σε βιώσιμη τροχιά το χρέος της Ελλάδας και θα διευκολύνουν την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές για να χρηματοδοτηθεί, υποστήριξε η κυρία Λαγκάρντ και πρόσθεσε ότι «το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, μέσω σημαντικών μέτρων μείωσης του χρέους εκ των προτέρων κατά 20% του ΑΕΠ».
Επίσης, η επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε ότι «χαιρετίζω τη δέσμευση από τους Ευρωπαίους εταίρους να επαναφέρουν το χρέος κάτω από το 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022». Κάτι που εξαρτάται από την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος από την Ελλάδα. Αυτό αποτελεί μια σημαντική μείωση του χρέους για την Ελλάδα σε σχέση με την τρέχουσα πορεία του χρέους της, συμπλήρωσε η κυρία Λαγκάρντ.
Η κυρία Λαγκάρντ υποστήριξε πως από τη στιγμή που θα υπάρξει πρόοδος σχετικά με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί σήμερα, ιδίως την εφαρμογή των επαναγορά του χρέους, θα είναι σε θέση «να προτείνει στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ την ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης του προγράμματος στην Ελλάδα."
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε: “Βασιζόμαστε σε μία πολύ συγκεκριμένη τεχνική εργασία και είμαι πολύ ευτυχής που φτάσαμε σε ένα πολιτικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα. Δεν είναι μόνο τα χρήματα. Είναι μία υπόσχεση για ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα και την Ευρώπη και μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα νέο παράδειγμα για τις οικονομίες μας. Κατά πρώτον, πολύ σημαντικό που η Ελλάδα κατάφερε να περάσει μία μεγάλη παλέτα προσαρμογών που κατάφερε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει ένα πακέτο εργαλείων, ούτως ώστε να μην υπάρξει καμία υπαναχώρηση. Αν πραγματικά δεν προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση τότε τα κονδύλια θα κοπούν από αλλού. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει μεγάλη δημοσιονομική πειθαρχία. Επίσης, όσον αφορά τη δυνατότητα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, είπαμε ότι θα δώσουμε τα αναγκαία κονδύλια. Πήραμε πολύ ουσιαστικές αποφάσεις για το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Θέλουμε να τονίσουμε ότι όλες οι δυνατότητες που θα δώσουμε εμείς θα δοθούν κάτω υπο προϋποθέσεις ούτως ώστε να εφαρμοστούν όσα έχουμε πει. Πιστεύουμε ότι θα μειωθεί πραγματικά το χρέος και θα φτάσει σε ένα επίπεδο κοντά στο 110% μέχρι το 2022. Θα υπάρχουν κοινοβουλευτικοί έλεγχοι, οι οποίοι θα παρεμβαίνουν στη διαδικασία. Το ΔΝΤ είναι μαζί μας και θα ακολουθήσει όλες μας τις αποφάσεις».
Από την πλευρά του, ο Όλι Ρεν τόνισε ότι: “Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλα τα κράτη της ευρωζώνης, τα οποία πήραν δύσκολες αποφάσεις. Οι πολιτικές αποφάσεις που πήραμε αφαιρούν την ανασφάλεια που υπήρχε στην Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια. Ήταν ένα τεστ αξιοπιστίας το οποίο δεν ήταν δυνατόν να αποτύχουμε να το περάσουμε».
www.kathimerini.gr

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc