καπου πρέπει να συμφωνήσουν

Νευρική κρίση στην ΕΕ επιταχύνει την λύση για την Ελλάδα
Σε κατάσταση νευρικής κρίσης βρίσκεται η ΕΕ, καθώς μετά από ένα άκαρπο Eurogroup, ήλθε και η ώρα μιας άκαρπης Συνόδου Κορυφής, αυτή τη φορά λόγω αδυναμίας να επέλθει συμφωνία για τον προϋπολογισμό της Ένωσης.

Οι διαφωνίες είναι τόσο σοβαρές, που η καγκελάριος Μέρκελ περιορίστηκε να πει πως «έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας», ενώ όλες οι προσπάθειες των Ευρωπαίων αξιωματούχων έχουν μέχρι στιγμής πέσει στο κενό και η Σύνοδος οδηγήθηκε σε ναυάγιο.

Μέσα σ’ αυτό το γενικά αρνητικό και τεταμένο κλίμα έκανε τις επαφές του στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενώ όπως έγινε γνωστό σήμερα Σάββατο αναμένεται τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για το ελληνικό ζήτημα, ώστε να έχει υπάρξει η αναγκαία προετοιμασία ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας. 

Στο μεταξύ, την επιστροφή κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ύψους 9 δις ευρώ εξετάζουν οι διεθνείς δανειστές, στο πλαίσιο ενός πακέτου μέτρων με σκοπό να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών την οποία επικαλείται το Reuters.

Παράλληλα, εξετάζεται η μείωση των επιτοκίων, η επιμήκυνση της λήξης των δανείων και η επαναγορά χρέους 10 δις ευρώ από την κυβέρνηση, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για επαναγορά του χρέους, που θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη του έτους εφόσον εγκριθεί από το Eurogroup.

Πάντως, παρά το αρνητικό γενικότερα κλίμα, πιστεύεται πως οι Ευρωπαίοι θα επιχειρήσουν να καλύψουν τα κενά και τις ασυμφωνίες στο θέμα του προϋπολογισμού της ΕΕ, με μια λύση για την Ελλάδα και προς αυτήν την κατεύθυνση κατατείνουν οι προσπάθειες αυτού του Σαββατοκύριακου.

Σ' αυτό άλλωστε φαίνεται ότι οφείλεται και η δήλωση της κ. Μέρκελ, δια της οποίας εξέφρασε την πεποίθησή της ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα τη Δευτέρα.

Όπως είπε, οι πάντες εργάζονται εντατικά για την εξεύρεση συμφωνίας, καθώς η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις που της είχαν ζητηθεί. Υποστήριξε ακόμη ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της Δευτέρας, αλλά, όπως σημείωσε, «δεν έχουμε ακόμη φτάσει εκεί», ενώ  
απέρριψε για άλλη μία φορά το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους και εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς να συμβεί αυτό.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα βρεθεί μια λύση ώστε να «γεφυρωθεί» το χρηματοδοτικό κενό όσον αφορά στην Ελλάδα.

«Δεν είναι εύκολο να καλύψουμε αυτό το κενό», επανέλαβε ο κ. Σόιμπλε σε ομιλία στο στη Φραγκφούρτη, προσθέτοντας πάντως ότι αισιοδοξεί πως θα βρεθεί λύση.

Η δήλωση Σαμαρά


Την ίδια ώρα, από τις Βρυξέλλες, o πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς διαβεβαίωσε πως οι συνομιλίες εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας θα συνεχιστούν μέχρι την τελευταία στιγμή, και έκανε λόγο για «πραγματική πρόοδο». 

Όπως ανέφερε, στο περιθώριο της Συνόδου για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, είχε συνεχείς επαφές με τους περισσότερους ομολόγους του και με ανώτατους αξιωματούχους της Ευρώπης. 

«Εχει σταματήσει πια να ακούγεται ότι "για όλα φταίει η Ελλάδα" και πλέον μπορούμε και προωθούμε λύσεις συμφέρουσες, οι περισσότεροι ομόλογοί μας πλέον είναι θερμοί υποστηρικτές της Ελλάδας», είπε. 

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, επιβεβαίωσε πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποδέχεται να χαλαρώσει τον αρχικό στόχο που είχε τεθεί για τη μείωση του ελληνικού χρέους υποδηλώνοντας ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι κοντά.

Όπως υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας, το ΔΝΤ δέχθηκε να θεωρήσει βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας εάν μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ το 2020, έναντι αρχικού στόχου για 120%. Πρόσθεσε ακόμη ότι το Eurogroup έχει ήδη συμφωνήσει σε παρεμβάσεις που μειώνουν το προβλεπόμενο επίπεδο του χρέους στο 130% έως το 2020 και απομένει πλέον να καλυφθεί ένα 5-6% του ΑΕΠ, περίπου 10 δις ευρώ.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»