EPISKOPISH TYPOY


Επισκόπηση τύπου

«Τυπικός συμβιβασμός Βρυξελλών»

Τα σχόλια για τη μαραθώνια διαπραγμάτευση των Βρυξελλών κυριαρχούν στις γερμανικές εφημερίδες, ενώ δεν λείπουν και άλλες εκτενείς αναφορές στην ελληνική οικονομία.
«Και άλλα δισεκατομμύρια για την Αθήνα» γράφει η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδαςSüddeutsche Zeitung του Μονάχου και εξηγεί επιγραμματικά: «Οι Έλληνες μπορούν να αναπνεύσουν. Οι διεθνείς πιστωτές θα στείλουν στην Αθήνα σχεδόν 44 δισεκατομμύρια ευρώ. Έτσι η Ελλάδα διασώζεται από την οικονομική κατάρρευση- προς το παρόν. Προβλέπονται αυστηρές προϋποθέσεις, ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα της χώρας».
Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Die Welt υποστηρίζει ότι πρόκειται για έναν «τυπικό συμβιβασμό των Βρυξελλών», από εκείνους που ο καθένας μπορεί να τους «πουλήσει» ως επιτυχία. Γεγονός είναι πάντως ότι οι έλληνες εξασφαλίζουν 44 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς και επιπλέον διευκολύνσεις, τονίζει η εφημερίδα του Βερολίνου.
«Και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επέβαλε την άποψή του...»«Και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επέβαλε την άποψή του...»
Μάλλον απαισιόδοξο το σχόλιο στην ηλεκτρονική έκδοση της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt του Ντύσσελντορφ με τίτλο «Λύση ανάγκης για την Ελλάδα»: «Η Ελλάδα διασώζεται για μία ακόμη φορά, αλλά μόνο προσωρινά. Αν μη τι άλλο η χώρα θα εισπράξει την απολύτως απαραίτητη δόση πριν από το τέλος της χρονιάς. Οι χώρες της ευρωζώνης θα καλύψουν τις τρύπες του ελληνικού πακέτου διάσωσης, χωρίς να επιβαρύνουν βραχυπρόθεσμα τους δικούς τους προϋπολογισμούς. Και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επέβαλε την άποψή του ότι το ελληνικό χρέος θα πρέπει να καταστεί στοιχειωδώς βιώσιμο μέχρι το 2020, τουλάχιστον στα χαρτιά. Έτσι όλοι πήραν από κάτι, αλλά κανείς δεν ήταν απόλυτα ικανοποιημένος».
«Αναβάλλεται η άφεση χρέους για την Αθήνα» επιγράφει το δημοσίευμά της η εφημερίδαRheinische Post του Ντύσσελντορφ. Η εφημερίδα εξηγεί αναλυτικά τα προτεινόμενα μέτρα πολιτικής, όπως η επιμήκυνση και η επαναγορά ομολόγων και καταλήγει ως εξής: «Υπάρχει ένα πρόβλημα: μπορεί μεν με αυτό το μείγμα πολιτικής να κλείσει η μαύρη τρύπα των 14 δισεκατομμυρίων στο πρόγραμμα διάσωσης και να προχωρήσει η (γερμανική) ομοσπονδιακή κυβέρνηση χωρίς τραγικά νέα στις εκλογές του 2013, όμως τι θα γίνει μετά;» Μακροπρόθεσμα το σενάριο του κουρέματος δεν έχει φύγει από το τραπέζι, υποστηρίζει η Rheinische Post.
«Η Ελλάδα στην κορυφή»
H Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή των μεταρρυθμίσεων στην ευρωζώνη, εκτιμά η AllianzH Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή των μεταρρυθμίσεων στην ευρωζώνη, εκτιμά η Allianz
Ιδιαίτερα εγκωμιαστικό το δημοσίευμα της Tagesspiegel του Βερολίνου με στοιχεία από το Euromonitor 2012, την ετήσια καταγραφή της ασφαλιστικής εταιρίας Allianz για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη: «Η Ελλάδα στην κορυφή» τιτλοφορείται το σχετικό δημοσίευμα, το οποίο αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει μεγαλύτερη βελτίωση από κάθε άλλη χώρα της ευρωζώνης. Η αξιολόγηση γίνεται με βάση 14 δείκτες, όπως το κόστος ανά μονάδα παραγωγής, η παραγωγικότητα και το δημόσιο έλλειμμα. «Στην Ελλάδα γίνεται πρόοδος, την οποία όμως παραβλέπουμε στη δημόσια συζήτηση» σχολιάζει σχετικά ο επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz Μίχαελ Χάιζε.
«Ελληνικός απολογισμός» επιγράφεται η ανταπόκριση της Süddeutsche Zeitung από την Αθήνα, στην οποία γίνεται αναδρομή στα μέτρα λιτότητας των τελευταίων ετών, εξηγείται αναλυτικά στους Γερμανούς αναγνώστες η λέξη «χαράτσι» και επισημαίνεται ότι η Ελλάδα δεν σώζεται χωρίς μία βαθιά μεταρρύθμιση στον κρατικό μηχανισμό. Πάντως η ανταποκρίτρια της εφημερίδας δεν παραλείπει να αναφερθεί και στις στρεβλώσεις του ιδιωτικού τομέα: «Με το νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων θα αρχίσουν να υλοποιούνται και διαρθρωτικά μέτρα, τα οποία μέχρι σήμερα συνεχώς αναβάλλονταν» επισημαίνει η εφημερίδα. «Ένα παράδειγμα: Μέχρι σήμερα το βρεφικό γάλα πωλείται μόνο στα φαρμακεία και σε ‘τιμές-φαρμακείο’. Τώρα θα μπορεί να πωλείται και στα σούπερ-μάρκετ, όπου θα στοιχίζει λιγότερο. Μόνο που και εκεί πολλά προϊόντα παραμένουν και σήμερα πιο ακριβά απ΄ότι για παράδειγμα στη Γερμανία. Τα καρτέλ φροντίζουν γι' αυτό».
Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής                             DW DE

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»