ΠΙΕΣΕΙΣ ΔΝΤ
Το παρασκήνιο του συμβιβασμού στo Eurogroup
Η ασφυκτική πίεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μέχρι το παρά πέντε του χθεσινού θρίλερ στις Βρυξέλλες οδήγησε τελικά στον συμβιβασμό για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με στόχο αυτό να πέσει στο 124% το 2020.
Οι δανειστές της Ελλάδας συγκρούστηκαν πάνω στους τρόπους που θα μπορούσαν να «επιδιορθώσουν» το δανειακό πρόγραμμα της χώρας, με το ΔΝΤ να πιέζει την Ευρωζώνη να προχωρήσει σε πιο ριζοσπαστικά μέτρα προς την ελάφρυνση του χρέους της χώρας, μετέδωσε τις πρώτες πρωινές ώρες η «Wall Street Journal» επικαλούμενη δύο πηγές με γνώση των συνομιλιών.
Το Ταμείο υποστήριξε με δυναμισμό ότι έως το τέλος της δεκαετίας η Ελλάδα θα μπορούσε να διαχειριστεί χρέος που θα έφθανε κατ' ανώτερο όριο στο 120% του ΑΕΠ.
Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα εκδήλωσε επίσης την ανησυχία του ότι ακόμη και το επίπεδο αυτό, μακροπρόθεσμα, θα ήταν πολύ υψηλό, ενώ θα είχε ως αποτέλεσμα τη σοβαρή συμπίεση της ανάπτυξης, όπως είπε μία εκ των πηγών.
«Ολοι ξέρουν ότι ακόμη και ένα χρέος 120% είναι πολύ μεγάλο για την Ελλάδα, είναι ένα μη βιώσιμο χρέος που θα έπνιγε τις εξωτερικές επενδύσεις και την εγχώρια ζήτηση», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι πηγές.
«Μας έχουν βάλει στην πρέσα. Οι υπουργοί της Ευρωζώνης έχουν εκπλαγεί βλέποντας ότι το Ταμείο αυξάνει την πίεση στην Ευρωζώνη», προσέθεταν.
Διπλή συμφωνία
Ως αποτέλεσμα το Ταμείο επέμεινε σε μια διπλή συμφωνία για την Ελλάδα:
Ως αποτέλεσμα το Ταμείο επέμεινε σε μια διπλή συμφωνία για την Ελλάδα:
Πρώτον, ζήτησε από την Ευρωζώνη να λάβει συγκεκριμένα μέτρα που θα οδηγούσαν το ελληνικό φορτίο του χρέους κοντά στο 120% του ΑΕΠ το 2020, υποστηρίζοντας ότι χωρίς τέτοιου είδους δράση, το χρέος θα παρέμενε πάνω από το 140%. Ετσι... έσπρωξε σε μία συμφωνία στο όριο του 124% του ΑΕΠ με τη λήψη συνδυαστικής δέσμης μέτρων μείωσης του χρέους κατά 40 δισ. ευρώ.
Δεύτερον, ζήτησε μια αξιόπιστη δέσμευση από την Ευρωζώνη να παράσχει στο μέλλον περισσότερα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, εφόσον η Αθήνα αποδείξει ότι μπορεί να εφαρμόσει τις περικοπές δαπανών και τις πολιτικές προσαρμογής για τις οποίες έχει δεσμευθεί.
Με τον τρόπο αυτόν αφήνει ανοιχτό παράθυρο για ένα μελλοντικό «κούρεμα» των δανείων του επίσημου τομέα (διακρατικά δάνεια).
Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως αναποτελεσματικές στην πράξη αποδείχθηκαν κατά το πρόσφατο παρελθόν όλες οι απόπειρες μείωσης του ελληνικού χρέους, γεγονός που έφερε εκ νέου στο προσκήνιο προ διμήνου τη διελκυστίνδα ΔΝΤ - Γερμανίας αναφορικά με τη βιωσιμότητά του.
Η πρώτη αποτυχημένη απόπειρα μείωσης του χρέους έγινε τον Ιούλιο του 2011, όταν το Eurogroup αποφάσισε ένα «κούρεμα» της τάξης του 21% ή 33 δισ. ευρώ, υπολογίζοντας πως έτσι θα καταστεί βιώσιμο το 2020, υποχωρώντας στο όριο του 120% του ΑΕΠ.
Δεν πρόλαβαν να περάσουν τρεις μήνες και τον Οκτώβριο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, αποδεχόμενοι την έκθεση αξιολόγησης της τρόικας για επιδείνωση των μακροοικονομικών μεγεθών, αποφάσισαν το ποσοστό του «κουρέματος» να φθάσει το 50%.
Στην έκθεση διατυπώνονταν η πρόβλεψη για ύφεση 5,5% το 2011 (διαμορφώθηκε στο 7,1%) και 3% το 2012, τη στιγμή που οδεύει εκ νέου στο 7%. Μάλιστα, ο υπολογισμός των εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις τα ανέβαζε στα 46 δισ. ευρώ έως το 2020, ώστε να προκύψει ισόποση μείωση του χρέους.
Οι άστοχες αυτές εκτιμήσεις «διεγράφησαν» τον Φεβρουάριο, όταν αποφασίστηκε και τελικά υλοποιήθηκε, τον Μάρτιο, το PSI με μείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων κατά 53% και με... συνοδεία νέων «φιλόδοξων» προβλέψεων.
Τελικά, τα οφέλη του PSI, το οποίο αποτέλεσε τη μεγαλύτερη «επιχείρηση» διαγραφής κρατικού χρέους παγκοσμίως, μειώνοντάς το κατά 106 δισ. ευρώ, εξανεμίστηκαν υπό το βάρος της ύφεσης, των ελλειμμάτων και του κόστους της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού, το χρέος μειώθηκε μόνο κατά 15 δισ. ευρώ.
Η ανακοίνωση του Εurogroup για τη συμφωνία
Η απόφαση για τη δόση και τη μείωση του χρέους
Η απόφαση για τη δόση και τη μείωση του χρέους
Μέσα στον Δεκέμβριο θα καταβληθεί στην Ελλάδα η πρώτη δόση της βοήθειας ύψους 34,4 δισ. ευρώ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Eurogroup, το οποίο αποφάσισε να δώσει στη χώρα μας έξι διευκολύνσεις, υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα εφαρμόζει αυστηρά τα συμφωνηθέντα διαρθρωτικά μέτρα τόσο κατά τη διάρκεια του προγράμματος όσο και μετά τη λήξη του.
Τα υπόλοιπα 9,3 δισ. ευρώ θα δοθούν σε τρεις δόσεις στο α' τρίμηνο του 2013.
Πιο αναλυτικά, στην ανακοίνωση του Eurogroup αναφέρονται τα ακόλουθα:
Η μείωση των επιτοκίων των διμερών δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου Μνημονίου. Πρόκειται για 53 δισ. ευρώ και το επιτόκιό τους είναι σήμερα Euribor 3μήνου συν 1,50% περιθώριο κέρδους. Το περιθώριο αυτό θα υποχωρήσει στο 0,5% (δηλαδή θα μειωθεί κατά 1%).
Η μείωση κατά 0,1% της αμοιβής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF) για τα δάνεια που παρέχει στην Ελλάδα.
Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του EFSF κατά 15 έτη.
Η αναβολή για 10 χρόνια της πληρωμής των τόκων στο EFSF για τα δάνεια που μας έχει διαθέσει και θα διαθέσει από εδώ και στο εξής.
Η δέσμευση των κρατών-μελών της Ευρωζώνης να διαθέσουν στην Ελλάδα το 2013 ένα ποσό ίσο με τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τα ελληνικά ομόλογα που έχει αποκτήσει κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Το Eurogroup περιμένει να είναι σε θέση να αποφασίσει και επίσημα για την εκταμίευση μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου, υπό την αίρεση της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών και μετά την αξιολόγηση μιας πιθανής πράξης επαναγοράς χρέους από την Ελλάδα.
Αναφορικά με την εκταμίευση των δόσεων, τα 10,6 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού και τα 23,8 δισ. ευρώ σε ομόλογα του EFSF που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πληρωθούν τον Δεκέμβριο.
Τρεις υπο-δόσεις
Η εκταμίευση των υπόλοιπων κεφαλαίων (9,3 δισ. ευρώ) θα γίνει σε τρεις υπο-δόσεις κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2013 και θα συνδέονται με την υλοποίηση συγκεκριμένων στόχων του προγράμματος (συμπεριλαμβανόμενης της εφαρμογής της φορολογικής μεταρρύθμισης που συμφωνήθηκε τον Ιανουάριο).
Η εκταμίευση των υπόλοιπων κεφαλαίων (9,3 δισ. ευρώ) θα γίνει σε τρεις υπο-δόσεις κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2013 και θα συνδέονται με την υλοποίηση συγκεκριμένων στόχων του προγράμματος (συμπεριλαμβανόμενης της εφαρμογής της φορολογικής μεταρρύθμισης που συμφωνήθηκε τον Ιανουάριο).
Στόχος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup, είναι να μπορεί να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα έχει χρέος το 2020 στο 124% του ΑΕΠ και το 2022 χαμηλότερο του 110% του ΑΕΠ.
Τέλος, το Eurogroup δεσμεύεται να παράσχει επιπλέον βοήθεια στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του προγράμματος που εφαρμόζεται, αλλά και μετά από αυτό, εάν η χώρα δεν μπορεί να δανειστεί μόνη της από τις αγορές.
Υπό την προϋπόθεση, πάντα, ότι η Ελλάδα θα τηρεί πλήρως τις υποχρεώσεις της και τους στόχους του προγράμματος.
Κ. ΤΣΑΧΑΚΗΣ - Κ. ΚΟΣΜΑ HMERHSIA
Comments