Αναβολή της απόφασης για τη δόση των 44 δισ. ευρώ μετά πολλών επαίνων

Γιούνκερ: «Στην Ευρώπη δεν έχω πια αυταπάτες»

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012
Τελευταία ενημέρωση: 21/11/2012 13:16
Web-Only
Δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για την εξέλιξη του Eurogroup o επικεφαλής της ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Eρωτηθείς σχετικά εάν είναι απογοητευμένος που δεν επετεύχθη συμφωνία, απάντησε με ιδιαίτερα αυστηρό ύφος: «Στην Ευρώπη δεν έχω πια αυταπάτες». 

Όπως εξήγησε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία γιατί η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία δεν κατάφεραν να βρουν μια συμβιβαστική λύση με το ΔΝΤ, σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Σε ερώτηση αν κατά την εκτίμησή του θα υπάρξει συμφωνία στις 26 Νοεμβρίου, ο Γιούνκερ απάντησε ότι η συμφωνία θα μπορούσε να έχει επιτευχθεί σήμερα και επομένως θεωρεί ότι μπορεί να επιτευχθεί και τη Δευτέρα.

«Τα θέματα ήταν τόσο περίπλοκα που δεν μπορέσαμε να βρούμε μια οριστική λύση», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά επιλογών για να καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης της Ελλάδας», που εκτιμάται σε 32 δισεκατομμύρια ευρώ, προσέθεσε χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.   

Σύμφωνα με γερμανό βουλευτή, τον οποίο επικαλείται το Reuters, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε στα μέλη του συντηρητικού κόμματος ότι οι διεθνείς δανειστές δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για αν θα πρέπει να υποχωρήσει το ελληνικό χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2020 ή το 2022.

Δεν συμφώνησαν επίσης για τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό στα δημοσιονομικά της χώρας μέχρι και το 2014.

«Έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά πρέπει να υπάρξει λίγο περισσότερη», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του ΔΝΤ.  

Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε «ελαφρώς απογοητευμένος», αναφέροντας πως μια συμφωνία είναι «πιθανή τη Δευτέρα». 

«Η ευρωζώνη απέχει ελάχιστα από μία συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο στην αποδέσμευση της βοήθειας προς την Ελλάδα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί, λίγες ώρες μετά τις άκαρπες ολονύκτιες συνομιλίες του Eurogroup.
«Η ευρωζώνη θα απειλείτο, εάν δεν επιτυγχάναμε συμφωνία, αλλά για μία ακόμη φορά διαπιστώσαμε ότι η Ελλάδα έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες και βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η ευρωζώνη πρέπει να βρει τρόπο για τη μείωση του ελληνικού χρέους που απειλεί να φθάσει το 190% του ΑΕΠ το 2014.


H ανακοίνωση του Eurogroup


Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφέρει ότι, το Eurogroup καλωσορίζει τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο της τρόικας και των ελληνικών αρχών σχετικά με το επικαιροποιημένο πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει ευρύ φάσμα θετικών μέτρων στους τομείς της δημοσιονομικής σταθεροποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και της σταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Οπως επισημαίνεται, το Eurogroup σημείωσε με ικανοποίηση ότι όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις που είχαν ζητηθεί πριν από τη σημερινή συνεδρίαση έχουν εκπληρωθεί με ικανοποιητικό τρόπο.

Αυτό αντανακλά ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων όπως, επίσης, και τον προϋπολογισμό του 2013 και μια φιλόδοξη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική για την περίοδο 2013-2016.

Οι προσπάθειες αυτές, υπογραμμίζεται, αποδεικνύουν την ισχυρή δέσμευση των ελληνικών αρχών σε σχέση με το πρόγραμμα προσαρμογής.

Το Eurogrpoup συνεχάρη τις σημαντικές προσπάθειες που κατέβαλαν οι ελληνικές αρχές και οι 'Ελληνες
πολίτες για να φτάσουν σ’ αυτό το στάδιο.

Στην ανακοίνωση του Γιούνκερ αναφέρεται ότι το Eurogroup είχε μια διεξοδική συζήτηση και σημείωσε πρόοδο σχετικά με ένα συνεκτικό πακέτο αξιόπιστων πρωτοβουλιών, οι οποίες αποσκοπούν στη σημαντική συνεισφορά για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται, το Eurogrpoup διέκοψε τη συνεδρίασή του προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω τεχνική επεξεργασία σε κάποια από τα στοιχεία του πακέτου και θα συνεδριάσει εκ νέου τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου.  

Comments

lornion said…
δεν είναι τόσο εύκολο να οδηγούνται σε συμφωνία 17 υπουργοί ,προκειμένου να αποδεσμεύσουν τις δόσεις για την Ελλάδα.Εχουν συμφωνηθεί βέβαια αλλά μέχρι την εκταμείευση πρέπει να το πολεμάμε. Τώρα είναι καιρός οι συνεταιροι να βιαστούν γιατί ο χρόνος εχει απρόοπτα μη προβλεψιμα.

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»