Καυτό εξάμηνο με 7 ορόσημα

Καυτό εξάμηνο με 7 ορόσημα

Καυτό εξάμηνο αρχίζει από το σημερινό Eurogroup, όπου θα υπάρξει ενημέρωση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για τα αποτελέσματα των εκλογών και τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης χωρίς να ληφθεί απόφαση.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί

Τα κρίσιμα για τις εξελίξεις στην οικονομία χρονικά ορόσημα είναι:
Στις 12-13 Φεβρουαρίου πραγματοποιείται Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, η πρώτη για τον νέο πρωθυπουργό, ο οποίος θα κληθεί να παρουσιάσει τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησής του. Αξιωματούχοι της Κομισιόν υπογραμμίζουν ότι αν η Αθήνα επιχειρήσει να θέσει σε αυτό το ανώτατο πολιτικό επίπεδο θέμα διαγραφής ή κουρέματος του χρέους και απόκλισης από συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους, η αντίδραση του κοινοτικού Βορρά θα είναι άμεση.
Στις 16 Φεβρουαρίου πραγματοποιείται Eurogroup όπου η Αθήνα θα πρέπει να παρουσιάσει τα μέτρα για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Σε περίπτωση που οι διευκρινίσεις κριθούν ανεπαρκείς, η Ευρωζώνη προτίθεται να αποφασίσει παράταση του χρηματοδοτικού σκέλους του υφιστάμενου προγράμματος, έως να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με την τρόικα για τον προϋπολογισμό του 2015. Ο νέος υπουργός θα πρέπει να εξηγήσει με ποιον τρόπο και χωρίς δόση θα εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις της χώρας τον Μάρτιο.
Στις 9 Μαρτίου στη συνεδρίαση του Eurogroup θα έχει εκπνεύσει η διορία των Βρυξελλών για την αποπληρωμή των ομολόγων του Μαρτίου και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις, ενώ στο μικροσκόπιο θα τεθούν και οι ελληνικές προτάσεις για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής.
Στις 19-20 Μαρτίου στη Σύνοδο Κορυφής δίνεται η ευκαιρία στην Ελλάδα -εφόσον θα έχει κλείσει την αξιολόγηση με την τρόικα- να δρομολογηθεί σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών η απόφαση του Νοεμβρίου του 2012 για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Στις 24 Απριλίου είναι προγραμματισμένο άτυπο Eurogroup για τεχνικές συζητήσεις, ανταλλαγή ιδεών για την επόμενη μέρα, πιθανό νέο δάνειο, τεχνική ελάφρυνση κ.ά.
Στις 11 Μαΐου το Eurogroup, σε περίπτωση που δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αποτελεί ορόσημο προκειμένου να ληφθεί απόφαση ώστε να ικανοποιηθούν οι υποχρεώσεις του Ιουνίου.
Στις 18 Ιουνίου το Eurogroup και υπό τον όρο ότι θα έχει υπάρξει ομαλή συνεργασία μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών θα σχεδιαστεί η μετάβαση στην επόμενη μέρα του προγράμματος, συνδυάζοντας ένα νέο δάνειο με αναδιάρθρωση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής του ελληνικού χρέους και μείωση επιτοκίων.
Το καλό αυτό σενάριο θα σφραγιστεί στη Σύνοδο Κορυφής στις 25-26 Ιουνίου, οπότε θα κλειδώσει η μετάβαση της Ελλάδας σε ένα νέο πρόγραμμα ή σύμβαση. ethnos

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»