Οικονομία και κλίμα στο επίκεντρο της επίσκεψης Ομπάμα στην Ινδία

Οικονομία και κλίμα στο επίκεντρο της επίσκεψης Ομπάμα στην Ινδία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο ινδός πρωθυπουργός συναντώνται στο Νέο Δελχί
Οικονομία και κλίμα στο επίκεντρο της επίσκεψης Ομπάμα στην Ινδία

εκτύπωση  
Νέο Δελχί 
Λιγότερο από τέσσερις μήνες μετά την πρώτη τους συνάντηση στην Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι συναντώνται στο Νέο Δελχί σε μια επίσκεψη γεμάτη συμβολισμούς και με επίκεντρο την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων.

Καλεσμένος τη Δευτέρα στη στρατιωτική παρέλαση για τη Ημέρα της Δημοκρατίας -η πρώτη φορά για εν ενεργεία πρόεδρο- ο Ομπάμα εξέφρασε πριν αναχωρήσει για το ταξίδι αυτό την πεποίθηση ότι η σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ινδίας μπορεί να είναι «μια από τις σημαντικές συνεργασίες του 21ου αιώνα».

Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο γιγάντων έχουν ουσιαστικά τετραπλασιαστεί από το 2000 και πλέον το ύψος τους φθάνει τα 100 δισ. δολάρια το χρόνο. Ο στόχος της Ουάσινγκτον είναι το ποσό αυτό να πενταπλασιαστεί στα επόμενα χρόνια.

Συνοδευόμενος από την σύζυγό του Μισέλ, ο Ομπάμα μετέβη αρχικά στο μνημείο του Μαχάτμα Γκάντι, τον τόπο αποτέφρωσης του πατέρα της ανεξαρτησίας της Ινδίας, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1948.

Ωστόσο, το ζεύγος Ομπάμα δεν θα επισκεφθεί τελικά το Ταζ Μαχάλ. Η απόφαση για τη συντόμευση της παραμονής του στην Ινδία, ώστε να αναχωρήσει για τη Σαουδική Αραβία μετά τον θάνατο του βασιλιά Αμπντάλα προκάλεσε απογοήτευση.

Ο Λευκός Οίκος τονίζει τη βούληση για καλές σχέσεις μεταξύ του Ομπάμα και του Μόντι, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία Μάιο του 2014 μετά την ιστορική επιτυχία των ινδουιστών εθνικιστών στις βουλευτικές εκλογές.

Επί μια δεκαετία, οι ΗΠΑ ουδεμία σχέση είχαν με τον Μόντι, στον οποίο είχαν αρνηθεί να δώσουν βίζα το 2005, λόγω της σφαγής μουσουλμάνων το 2002 στο κρατίδιο Γκουτζαράτ, με την τοπική κυβέρνηση της οποίας ηγείτο Μόντι να παρακολουθεί αμέτοχη.

Το κλίμα στο επίκεντρο των συνομιλιώνΠαρότι οι δύο πλευρές θα προτάξουν εκ νέου τους φυσικούς δεσμούς μεταξύ των «δύο μεγαλύτερων δημοκρατιών του κόσμου», στις επίσημες ομιλίες τους, οι προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί από αυτή την επίσκεψη μπορεί, ωστόσο, να μην εκπληρωθούν.

«Οι ινδοί και αμερικανικοί ηγέτες ακολουθούν συχνά μια ρομαντική ανάγνωση, παρά ρεαλιστική, της σχέσης μεταξύ των δύο χωρών» υπογραμμίζει ο Ρίτσαρντ Φοντέιν του Center for a New American Security, κέντρου έρευνας στην Ουάσινγκτον.

«Η ρητορική είναι σημαντική αλλά κρύβει σε κάποιο βαθμό τη δυσκολία της μετατροπής ενός οράματος και ενός ενθουσιασμού σε πραγματική πρόοδο μεταξύ της Ινδίας και των ΗΠΑ».

Τουλάχιστον δύο μήνες μετά την επίτευξη μιας σημαντικής συμφωνίας με την Κίνα για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η Ουάσινγκτον προτίθεται να θέσει την κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο των συνομιλιών στο Νέο Δελχί.googlenews

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»