Ρεκόρ νέων ανεμογεννητριών στη Γερμανία

Ρεκόρ νέων ανεμογεννητριών στη Γερμανία

Μέσα στο 2014 εγκαταστάθηκαν στη Γερμανία πάνω από 1.700 νέες ανεμογεννήτριες, περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά. Το ρεύμα που παράγουν ισοδυναμεί με εκείνο δύο πυρηνικών σταθμών.
«Τα στοιχεία του 2014 είναι πολύ καλά. Είναι το καλύτερο έτος όσον αφορά την εξάπλωση της αιολικής ενέργειας στη Γερμανία. Ο κλάδος μπορεί να είναι ευχαριστημένος», δήλωσε ο Χέρμαν Άλμπερς, πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Αιολικής Ενέργειας BWE.
To 2014 εγκαταστάθηκαν στη Γερμανία περισσότερες από 1.700 ανεμογεννήτριες με συνολική ισχύ 4,8 GW. Η συνολική ισχύς των αιολικών πάρκων στη Γερμανία ξεπερνά το 2015 τα 38 GW. Με αυτά καλύπτεται το 10 % των αναγκών σε ρεύμα.
Ατόνησε το ενδιαφέρον για φωτοβολταϊκά και βιομάζα
To 2014 εγκαταστάθηκαν στη Γερμανία περισσότερες από 1.700 ανεμογεννήτριες με συνολική ισχύ 4,8 GW
To 2014 εγκαταστάθηκαν στη Γερμανία περισσότερες από 1.700 ανεμογεννήτριες με συνολική ισχύ 4,8 GW
Αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις και για την τρέχουσα χρονιά καθώς αναμένεται να στηθούν νέες ανεμογεννήτριες με συνολική ισχύ 3,5 GW. Η διάδοση της αιολικής ενέργειας έχει δώσει σημαντική ώθηση στη λεγόμενη ενεργειακή στροφή στη Γερμανία, η οποία είχε ατονήσει τα δύο τελευταία χρόνια, καθώς μειώθηκε αισθητά το ενδιαφέρον για φωτοβολταϊκά και βιομάζα. Η ραγδαία εξάπλωση της αιολικής ενέργειας ωστόσο «υπερκαλύπτει τα κενά που δημιουργήθηκαν», επισημαίνει ο Άλμπερς.
Η θετική αυτή εξέλιξη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία. Μετά το ατύχημα, η Γερμανία αποφάσισε, το 2011, να εγκαταλείψει σταδιακά την πυρηνική ενέργεια κλείνοντας άμεσα οκτώ πυρηνικά εργοστάσια. Τα εναπομείναντα εννέα αναμένεται να σταματήσουν τη λειτουργία τους μέχρι το 2022.
Προκειμένου να καλύψουν τα κενά που δημιουργήθηκαν στην τροφοδοσία ρεύματος, τα γερμανικά κρατίδια επένδυσαν στην αιολική ενέργεια, παραχωρώντας μεγάλες εκτάσεις προς χρήση. Από το σχεδιασμό μέχρι την εγκατάσταση μεσολαβούν συνήθως δύο έως και τρία χρόνια.
Μεγάλες επενδύσεις σε υπεράκτια αιολικά πάρκα
Το 2014 εγκαταστάθηκαν 142 μεγάλες υπεράκτιες ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 0,5 GW
Το 2014 εγκαταστάθηκαν 142 μεγάλες υπεράκτιες ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 0,5 GW
Αισιόδοξος εμφανίζεται και ο κλάδος των υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Το 2014 εγκαταστάθηκαν 142 μεγάλες ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 0,5 GW. «Το 2015 υπολογίζουμε σε νέες υπεράκτιες ανεμογεννήτριες ισχύος έως και 2 GW», λέει ο Νόρμπερτ Γκάιζε από το Ίδρυμα Υπεράκτιας Αιολικής Ενέργειας.
Πρωτοπόρο στη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θεωρείται το κρατίδιο του Σλέσβιγκ Χόλσταϊν. Στο βόρειο αυτό κρατίδιο της Γερμανίας εγκαταστάθηκαν πέρσι 455 ανεμογεννήτριες με συνολική ισχύ 1,3 GW. Τα συνολικά 5 GW που παράγει το κρατίδιο, καλύπτουν πάνω από το 50 % των ενεργειακών αναγκών των κατοίκων του. Η αποκεντρωμένη ενεργειακή στροφή είναι ιδιαίτερα δημοφιλής εκεί καθώς οι ίδιοι οι πολίτες εκμεταλλεύονται το 90 % επί του συνόλου των ανεμογεννητριών. Τα έσοδα για τους πολίτες και τους δήμους αυξάνονται διαρκώς τα τελευταία χρόνια ενώ έχουν δημιουργηθεί χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
Gero Rueter / Κώστας Συμεωνίδης

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc