Πώς θα βγουν από το αδιέξοδο Μόσχα και Βρυξέλλες;

Πώς θα βγουν από το αδιέξοδο Μόσχα και Βρυξέλλες;

Ο πόλεμος στην ανατολική Ουκρανία μαίνεται. Κάθε μέρα που περνάει χειροτερεύουν οι σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και τη Ρωσία. Ποιοι κανόνες θα διέπουν στο μέλλον τις σχέσεις Μόσχας και Βρυξελλών;
Στην ανατολική Ουκρανία συνεχίζεται η αιματοχυσία. Μετά την επίθεση των αυτονομιστών στη Μαριούπολη οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Βρυξελλών χειροτέρευσαν, με εκατέρωθεν κυρώσεις και φραστικές επιθέσεις. Μετά το δημοψήφισμα στην Κριμαία και την προσχώρηση της στη Ρωσία η ένταση σταδιακά κλιμακώνεται.
Η Μόσχα έχει αλλάξει τη ρητορική της απέναντι στη Δύση, όπως επισημαίνει ο Γιόαχιμ Κράουζε, από το Ινστιτούτο για την Πολιτική Ασφάλειας στο πανεπιστήμιο του Κιέλου. Και αυτό φαίνεται σαφώς στην ειδησεογραφία και το πως εκφράζεται η Μόσχα αναφερόμενη στη ΕΕ και στις ΗΠΑ.
Η Ρωσία έχει αλλάξει γενικότερα τη στάση της. Θεωρεί τη Δύση ως μια ασθενή σύμπραξη κρατών με περισσότερα κέντρα λήψης αποφάσεων και προσανατολίζεται πλέον στις αναδυόμενες οικονομίες όπως Βραζιλία, η Ινδία και η Κίνα.
Ο Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ, πρώην εντεταλμένος του υπουργείου Εξωτερικών για θέματα Ρωσίας και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, θεωρεί πως δεν νοείται μια Ευρώπη χωρίς τη Ρωσία και ως εκ τούτου η πολιτική του Βερολίνου είναι σωστή. Από τη μια πλευρά η Γερμανία δηλώνει πως δεν ανέχεται τη στάση της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία, αλλά από την άλλη είναι πρόθυμη να προχωρήσει σε διάλογο με τη Μόσχα.
Η Ευρώπη να μην κοιτάει αφ' υψηλού
O Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν έχει δίαυλο επικοινωνίας με Μέρκελ και Ομπάμα
O Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν έχει δίαυλο επικοινωνίας με Μέρκελ και Ομπάμα
Πολλοί Γερμανοί πολιτικοί ωστόσο εκφράζουν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Ρωσίας. Ακτιβιστές που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, άνθρωποι που έχουν διαφορετική από την κυρίαρχη άποψη, δέχονται διαρκείς πιέσεις. Ο Ρούπρεχτ Πόλεντς, από την Γερμανική Εταιρεία για την Ανατολική Ευρώπη δηλώνει πως για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη με τη Ρωσία θα πρέπει η τελευταία να δώσει δείγματα γραφής όσον αφορά την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Παρά τις δύσκολες σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση, υπάρχουν ακόμα κάποιοι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ ή του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.
Ο Ρούπρεχτ Πόλεντς προτείνει μεγαλύτερη ευρωπαϊκή συσπείρωση έναντι της Ρωσίας. Κατά τη γνώμη του «δεν αρκεί να καταβάλλουν προσπάθειες μόνο οι Γερμανοί και οι Γάλλοι υπουργοί Εξωτερικών, αλλά θα έπρεπε στις συναντήσεις αυτές να είναι παρούσα και η Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι».
Danylo Bilyk / Μαρία Ρηγούτσου  dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc