Ανεύθυνη η Αθήνα αν διακόψει τη συνεργασία με την τρόικα

Ανεύθυνη η Αθήνα αν διακόψει τη συνεργασία με την τρόικα

Τη βούληση της Αθήνας να διακόψει τη συνεργασία με την τρόικα επικρίνει ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. «Ίσως ο Αλέξης Τσίπρας καταφέρει να βάλει τάξη στην κυβέρνησή του», δηλώνει στην εφημερίδα FAS.
Η απόφαση της νέας ελληνικής κυβέρνησης να διακόψει τη συνεργασία με την τρόικα και να τερματίσει πρόωρα το τρέχον πρόγραμμα στήριξης, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. «Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει πράγματι τη συνεργασία, στην παρούσα βάση, με τους πιστωτές, τότε θεωρώ την συμπεριφορά της ανεύθυνη», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός στην κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine. Ούτως ή άλλως, είπε η συνεργασία εκπνέει τέλη Φεβρουαρίου. «Για νέες μορφές συνεργασίας θα πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις. Όμως αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε κλίμα συναίνεσης και όχι με προκλήσεις», είπε ο γερμανός πολιτικός.
Ο Μάρτιν Σουλτς απέρριψε το αίτημα της κυβέρνησης Τσίπρα για διεθνή συνδιάσκεψη για το χρέος: «Για μια διάσκεψη θα μιλήσουμε μόνο σε περίπτωση που η Ελλάδα τηρήσει τις υποχρεώσεις της. «Θα πρέπει να κάνουν τα βήματα που συμφωνήθηκαν πριν κάνουμε νέα», είπε στην γερμανική εφημερίδα.
Τα συμπεράσματα του σοσιαλδημοκράτη πολιτικού από τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα την Δευτέρα ήταν συγκρατημένα αισιόδοξα: «Αναχώρησα από την Αθήνα με την εντύπωση ότι μπορούμε και πρέπει να μιλήσουμε με τη νέα κυβέρνηση, ότι είναι δυνατή μια συναίνεση με την Αθήνα, χωρίς όμως να υπάρχει εγγύηση για αυτό. Όμως οι μονομερείς ανακοινώσεις δεν ταιριάζουν στην εικόνα που σχημάτισα, είπε ο Μάρτιν Σουλτς προσθέτοντας ότι «ίσως ο Αλέξης Τσίπρα να καταφέρει κάποτε να βάλει τάξη στην κυβέρνησή του».
Μπάρτλε: Η Ελλάδα επιλέγει ένα “dirty exit“
Για κατάφορη παραβίαση των συμφωνηθέντων, μιλά ο Ν. Μπάρτλε (CDU)
Για κατάφορη παραβίαση των συμφωνηθέντων, μιλά ο Ν. Μπάρτλε (CDU)
Επικριτικός στα σχέδια της Αθήνας είναι και ο εκπρόσωπος των γερμανών χριστιανοδημοκρατών (CDU) σε ζητήματα προϋπολογισμού Νόμπερτ Μπάρτλε: «Σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν πάρει την τελευταία δόση του πακέτου στήριξης και δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της τότε θα έχουμε να κάνουμε με “dirty exit“, («ανήθικη έξοδο») μια κατάφορη παραβίαση των συμφωνηθέντων, δήλωσε ο γερμανός πολιτικός στην FAS τονίζοντας ότι δεν διακρίνει βάσεις για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης.
Tο Βερολίνο δεν έχει ούτε τη βούληση, ούτε τα περιθώρια να υποχωρήσει έναντι της Αθήνας, είπε ο συντηρητικός πολιυικός. Απέκλεισε μάλιστα ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους: «Χορηγούμε πιστώσεις, αλλά δεν μπορούμε να απαλλάξουμε την Ελλάδα από το χρέος. Όλες οι πιστώσεις πρέπει να συνδέονται με όρους και να γίνεται έλεγχος. Σε αυτή τη βάση το γερμανικό κοινοβούλιο λαμβάνει όλες τις αποφάσεις», υπογράμμισε ο Νόμπερτ Μπαρτλε.
Γλυκό δηλητήριο του λαϊκισμού
Tους ηγέτες των ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών προειδοποιεί ο Μ. Βέμπερ (CSU)
Tους ηγέτες των ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών προειδοποιεί ο Μ. Βέμπερ (CSU)
Έκκληση να αποστασιοποιηθούν από τον Αλέξη Τσίπρα απηύθυνε στους ηγέτες των ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ: «Προειδοποιώ τον πρόεδρο των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τον πρόεδρο Ολάντ και τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι να μην παρασυρθούν από το γλυκό δηλητήριο του λαϊκισμού του Αλέξη Τσίπρα. Θα πρέπει τώρα να ταχθούν ξεκάθαρα υπέρ των μεταρρυθμίσεων και να αποστασιοποιηθούν από ακραίες θέσεις, είπε ο χριστιανοκοινωνιστής πολιτικός στην διαδικτυακή έκδοση της γερμανικής εφημερίδας. Πριν από μερικά χρόνια η ΕΕ είχε επιβάλλει κυρώσεις στην Αυστρία επειδή η ακροδεξιοί του Γεργκ Χάιντερ συμμετείχαν στην κυβέρνηση. Δεν πρέπει όμως τώρα η Ευρώπη να στρέψει αλλού το βλέμμα μόνο και μόνο επειδή έχουμε να κάνουμε με κυβέρνηση της Αριστεράς, τόνισε ο γερμανός πολιτικός.
Το 62% των Γερμανών θέλει την Ελλάδα στο ευρώ
H πλειοψηφία των Γερμανών θέλει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ
H πλειοψηφία των Γερμανών θέλει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ
Παρά τις διαφωνίες της Αθήνας και ευρωπαίων εταίρων για το μέλλον της τρόικας, των μεταρρυθμίσεων και της λιτότητας στην Ελλάδα, το 62% των Γερμανών θέλει η χώρα να παραμείνει στο ευρώ. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας Emnid για λογαριασμό της εφημερίδας Bild μόλις το 26% επιθυμεί την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή.
Την ίδια στιγμή το 68% των ερωτηθέντων τάσσεται κατά ενός κουρέματος, ενώ το 21% υπέρ. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία πάντως οι ερωτηθέντες (80%) δηλώνουν ότι η κυβερνητική αλλαγή στην Αθήνα δεν επηρεάζει το σχεδιασμό των διακοπών τους. Μόλις το 8% δηλώνει ότι λόγω της νέας κυβέρνησης δεν θα ξανακάνει διακοπές στην Ελλάδα.
Στέφανος Γεωργακόπουλος (FAS, FAZ.NET, Bild.de)

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»