H Ελλάδα αλλάζει. Τι περιμένουν οι καλλιτέχνες;
H Ελλάδα αλλάζει. Τι περιμένουν οι καλλιτέχνες;
Η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία έχει γεννήσει μεγάλες προσδοκίες στους πολίτες για μια νέα αρχή. Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες που ζουν στην Ελλάδα μιλούν για τις δικές τους ελπίδες.
Η 49χρονη φωτογράφος Άλεκ Λίντους είναι αγγλικής καταγωγής και γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Λονδίνο και αργότερα επέστρεψε στην Ελλάδα. Μιλώντας στην Deutsche Welle δηλώνει πως είναι σπουδαία υπόθεση το ότι «έσπασε» ο δικομματισμός των δύο μεγάλων κομμάτων, ο οποίος για χρόνια εξυπηρέτησε το πελατειακό σύστημα. Η Άλεκ Σίντους ζητά από την καινούργια κυβέρνηση διαφάνεια στη διοίκηση και ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.
Η Μαρία Σεβαστάκη είναι ζωγράφος, προέρχεται από αριστερή οικογένεια και μεγάλωσε στο Σύδνεϋ. Μετά τις σπουδές της πήγε στην Αθήνα. Σήμερα ασχολείται με τον ακτιβισμό, τους πρόσφυγες και την υλοποίηση διεθνών προγραμμάτων τέχνης. Η Μαρία ελπίζει στο μέλλον να υπάρξει μεγαλύτερη δικαιοσύνη, οι πλούσιοι να φορολογηθούν περισσότερο και να σταματήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Η Σοφιάνε Αϊτ Χαλάλετ είναι 33 χρόνων με καταγωγή από την Αλγερία. Μένει εδώ και δέκα χρόνια στην Ελλάδα και θεωρεί πως η αλλαγή κυβέρνησης είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα. Επισημαίνει πως οι άνθρωποι δεν θέλουν πλέον να τους προσβάλλουν, να χάνουν την αξιοπρέπειά τους στο βωμό της εξυπηρέτησης των τραπεζών και πιστεύει πως ενωμένοι οι πολίτες μπορούν να πετύχουν πολύ περισσότερα ενά δεν είναι ο καθένας κλεισμένος στον εαυτό του.
Η ευθύνη των πολιτικών και των ΜΜΕ
Ο 54χρονος ζωγράφος Δημήτρης Σεβαστάκης επισημαίνει πως «δεν μπορούμε πλέον τις σημαντικές αποφάσεις για τη ζωή μας να τις αφήνουμε στα χέρια των πολιτικών, πρέπει μόνοι μας να αναλάβουμε την ευθύνη».
Η 45χρονη Μαρία Καραβάτου, σχεδιάστρια κοσμημάτων, κάνει λόγο για τον άμεσο διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας ενώ επικρίνει στη στάση των ΜΜΕ, λέγοντας πως εδώ και χρόνια μαζί με τους πολιτικούς δημιουργούσαν ένα κλίμα τρομοκρατίας αντί να πληροφορούν τον κόσμο αντικειμενικά.
Ο Μανώλης Περυσινάκης είναι πιανίστας, εργάζεται ως δάσκαλος και δηλώνει πως «πολλοί θεωρούν τον ΣΥΡΙΖΑ ένα νέο ΠΑΣΟΚ αλλά η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη κάτι τέτοιο». Επίσης επισημαίνει πως είναι άμεση ανάγκη να εκλείψει ο άρρωστος λαϊκισμός που προέβαλε πως το πιο εύκολο και το πιο φθηνό ήταν αυτό που ήθελε ο κόσμος ενώ ευχήθηκε κάποτε οι καλλιτέχνες να μπορέσουν να ζήσουν από την τέχνη τους και να χαίρουν της αναγνώρισης που τους αξίζει.
Τέλος, ο 64χρονος Άγγλος ζωγράφος Τζον Λίντους, ο οποίος ζει πάνω από 20 χρόνια στην Ελλάδα, επισημαίνει πως εξαιτίας της οικονομικής κρίσης κλείνουν πάρα πολλές γκαλερί και οι καλλιτέχνες δεν έχουν που να δείξουν τη δουλειά τους και να πουλήσουν τα έργα τους. Μόνο όμως αν αναθερμανθεί η ελληνική οικονομία και υπάρξει μια στρατηγική για τον τουρισμό θα έχουν οι καλλιτέχνες και πάλι μέλλον, λέει ο άγγλος καλλιτέχνης.
Christiane Kort / Μαρία Ρηγούτσου dw de
Comments