Αμερικανικός τύπος: Η λιτότητα έφερε τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ


Αμερικανικός τύπος: Η λιτότητα έφερε τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ

Για «οργισμένη αντίδραση» κάνει λόγο η Νιου Γιορκ Τάιμς την ίδια ώρα που το CNN αναρωτιέται αν ο 40χρονος Αλέξης Τσίπρας «είναι ο άνθρωπος της στιγμής».

Οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015





1
Σε ανταπόκριση στους New York Times αναφέρεται ότι «φάνηκε πως η Ελλάδα απορρίπτει την τιμωρητική πολιτική της λιτότητας» και «στέλνει ένα προειδοποιητικό μήνυμα προς την υπόλοιπη Ευρώπη».

Στο δημοσίευμα, όπου καταγράφονται αναφορές πολιτικών και πολιτών πριν το κλείσιμο της κάλπης, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι «πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελούσε δραματικό ορόσημο για την Ευρώπη», σημειώνοντας ότι «αναδύεται μια οργισμένη αντίδραση» και σε άλλες χώρες, όπως τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία.

Σε δημοσίευμα της Washigton Post υποστηρίζεται ότι «ύστερα από πέντε χρόνια ακραίας λιτότητας, η χώρα είναι έτοιμη να παραδώσει μια ιστορική νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ, ένα ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα που θα μπορούσε να θέσει την Ελλάδα σε πορεία σύγκρουσης με την υπόλοιπη Ευρώπη».

Μεταξύ άλλων, σημειώνονται οι δημοσκοπήσεις εξόδου «με ένα ευρύ προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ» και καταγράφονται μερικές από τις θέσεις του κ. Τσίπρα κατά την προεκλογική περίοδο. Όπως υπογραμμίζεται, «οι υποσχέσεις του αντήχησαν δυνατά σε μια χώρα, όπου το ένα τρίτο του πληθυσμού ζει στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας, έπειτα από χρόνια περικοπών και ύφεσης».

Στην ιστοσελίδα του CNN προβάλλεται ανταπόκριση από την Αθήνα για τις εκλογές στην Ελλάδα, θέτοντας το ερώτημα: «Είναι ο Αλέξης Τσίπρας άνθρωπος της στιγμής;»

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, «ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο άνθρωπος της στιγμής, το παιδί-θαύμα της νέας Αριστεράς στην Ελλάδα» και ότι «στα 40 του χρόνια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται μικρός για πολιτικός ηγέτης», προσθέτοντας ότι «αλλά, για πολλούς στους δρόμους της Αθήνας είναι τα λόγια του που μετράνε περισσότερο» και «η υπόσχεση να βάλει τέλος στις "διασώσεις", στην υποταγή, στους εκβιασμούς».

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα είναι ένα «μήνυμα ελπίδας, που αντηχεί σε όλη τη χώρα, που πίνει εδώ και χρόνια το πικρό φάρμακο της ΕΕ, τη λιτότητα», σύμφωνα με το ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου.

Καταλήγοντας, σημειώνεται ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως ο θυμός και η λιτότητα έχουν προκαλέσει την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια χώρα της οποίας οι πολίτες απαιτούν κοινωνική και οικονομική αλλαγή. Αλλά, το ζήτημα είναι κατά πόσον ο κ. Τσίπρας μπορεί να κάνει τη διαφορά στην Ελλάδα. Θα εξαρτηθεί από το τι θα κάνει όταν ασκήσει εξουσία και από το πώς θα τον αντιμετωπίσει η ΕΕ και οι ηγέτες της. Η σκληρή δουλειά μόλις τώρα αρχίζει».


Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/273939/amerikanikos-tupos-i-litotita-efere-ti-niki-tou-suriza/#ixzz3Ps8AFq95
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc