Συνέχιση μεταρρυθμίσεων ζητούν Βερολίνο και Παρίσι

«Το QE της ΕΚΤ δεν δικαιολογεί χαλάρωση»Συνέχιση μεταρρυθμίσεων ζητούν Βερολίνο και Παρίσι
24/01/2015
Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δεν πρέπει να αποτελέσει δικαιολογία για επιβράδυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων εκ μέρους των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, τόνισε για ακόμα μια φορά η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Φλωρεντία με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι.
Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει ρευστότητα τουλάχιστον 1 τρισ. ευρώ στις χρηματαγορές της ευρωζώνης, προκειμένου να τονώσει την οικονομία, παρά την διαφορετική άποψη της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας.
Η κ. Μέρκελ είπε πως δεν θα κάνει σχόλια για αυτή καθαυτή την απόφαση της ΕΚΤ, σε ένδειξη σεβασμού στην ανεξαρτησία της. Επανέλαβε, πάντως, ότι μόνο οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις μπορούν να αναζωογονήσουν την Ευρωζώνη.
«Δεν μου δίνεται η εντύπωση πως η απόφαση της ΕΚΤ θα μπορούσε να οδηγήσει την Ιταλία να πει “δεν χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις πλέον”. Λέω όμως πως αυτό πρέπει να ισχύει για όλους - και θα το παρακολουθήσουμε αυτό τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες», ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος.
«Καμιά κεντρική τράπεζα στον κόσμο δεν θα μπορέσει να υποκαταστήσει ποτέ την πολιτική. Οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους», συμπλήρωσε.
Η κ. Μέρκελ επαίνεσε τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση Ρέντσι στην Ιταλία. Ο Ιταλός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε, από την πλευρά του, ότι η απόφαση της ΕΚΤ τον ωθεί να επιταχύνει την προώθηση μεταρρυθμίσεων, όχι να την επιβραδύνει.
Μετά την συνάντηση, η κ. Μέρκελ αναφερόμενη στην πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα δήλωσε: «Περιμένουμε την απόφαση του ελληνικού λαού και θα συνεργαστούμε με την τωρινή ή τη νέα κυβέρνηση. Είναι σημαντικό να δείξουμε την αλληλεγγύη μας προς την Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει μια δύσκολη κατάσταση. Είμαι σίγουρη ότι θα βρεθεί λύση».
«Δεν ανησυχώ και σέβομαι την ελεύθερη βούληση των Ελλήνων πολιτών. Από την επόμενη εβδομάδα θα συνεργαστούμε με τη νέα ελληνική κυβέρνηση ή με τον Αντώνη Σαμαρά αν επανεκλεγεί, με σεβασμό, ηρεμία και αποφασιστικότητα», δήλωσε από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Σόιμπλε: Το μόνο πρόβλημα που βλέπουμε είναι ο ηθικός κίνδυνος
«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάνει καλά τη δουλειά της, όμως υπάρχει ο κίνδυνος κάποιες χώρες να παρερμηνεύσουν την απόφασή της να προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα μαζικής αγοράς αξιόγραφών», δήλωσε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Η νομισματική πολιτική είναι αρμοδιότητα της ΕΚΤ και κάνει τη δουλειά της πολύ καλά», είπε ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε πως «το μόνο πρόβλημα που βλέπουμε είναι ο ηθικός κίνδυνος».
«Κάποιοι άνθρωποι ενδέχεται να παρανοήσουν (και να πιστέψουν) ότι δεν χρειάζεται να κάνουν αυτό που πρέπει ως κυβερνήσεις και ως κοινοβούλια, να εφαρμόσουν δηλαδή διαρθρωτικές αλλαγές διότι είναι δύσκολο», επισήμανε ο Σόιμπλε.
Ολάντ: Δεν πρέπει να σταματήσουν οι μεταρρυθμίζεις
Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε μαζικές αγορές αξιόγραφων, όμως προειδοποίησε και αυτός με την σειρά του ότι αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις.
«Με σεβασμό στην ανεξαρτησία της, μπορώ να εκφράσω την ικανοποίησή μου για τις αποφάσεις αυτές», δήλωσε ο κ. Ολάντ κατά την άφιξή του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.
Ακόμη, εκτίμησε ότι η ΕΚΤ έκανε το καθήκον της όταν «έδινε μάχη κατά της ανεργίας» και έθετε «ως προτεραιότητα την ανάπτυξη».
Παρ’ όλα αυτά, ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ «δεν θα πρέπει να μας εμποδίσουν να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις μας».
«Θα ήταν πολύ απλό να πούμε: αφού η ΕΚΤ θα χορηγήσει ρευστότητα, θα ευνοήσει την ανάπτυξη, δεν έχουμε τίποτα πια να κάνουμε», τόνισε ο κ. Ολάντ, ενώ συμπλήρωσε πως «θα πρέπει πάντα να είμαστε ανταγωνιστικοί, ελκυστικοί και να φροντίζουμε ώστε η καινοτομία να βρίσκεται στην καρδιά των πολιτικών μας».
Λαγκάρντ: Απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της ανάπτυξης
«Χαιρετίζουμε τα μέτρα που ανακοίνωσε η ΕΚΤ και τα οποία θα ενισχύσουν σε μεγάλο βαθμό την πολιτική διευκόλυνσης που ασκεί», ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Επίσης, όπως ανέφερε, «η προγραμματισμένη επέκταση του ισολογισμού της ΕΚΤ θα βοηθήσει στη μείωση του κόστους δανεισμού σε ολόκληρη την ευρωζώνη, στην αύξηση των πληθωριστικών προσδοκιών και στη μείωση του κινδύνου μιας παρατεταμένης περιόδου χαμηλού πληθωρισμού».
«Τα μέτρα αυτά θα αυξήσουν σε μεγάλο βαθμό τις προοπτικές πως η ΕΚΤ θα φέρει εις πέρας την αποστολή της για την σταθερότητα των τιμών. Εξακολουθεί να είναι ουσιώδες ότι η νομισματική πολιτική χαλάρωσης της ΕΚΤ θα υποστηριχθεί από ολοκληρωμένες και έγκαιρες ενέργειες πολιτικής σε άλλους τομείς, κυρίως διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της δυνητικής ανάπτυξης, αλλά και μέσω της διασφάλισης ευρείας πολιτικής στήριξης των πολιτικών διαχείρισης της ζήτησης», πρόσθεσε η κ. Λαγκάρντ. elzoni.gr

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»