ΚΟΣΜΟΣ 21:40 Ε.Ε: Νέος πρόεδρος ο Τουσκ - Υπατη Εκπρόσωπος η Μογκερίνι ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΕΡΜ. ΠΡΑΚΤ.

ΚΟΣΜΟΣ 

Ε.Ε: Νέος πρόεδρος ο Τουσκ - Υπατη Εκπρόσωπος η Μογκερίνι

ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΕΡΜ. ΠΡΑΚΤ.
Οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της ΕΕ επέλεξαν τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ ως τον νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας Φεντερίκα Μογκερίνι ως τη νέα επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, όπως ανακοίνωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Φαν Ρομπάι.
Ακόμη, ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανακοίνωσε ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν ότι ο Ισπανός Λουίς δε Γκίνδος είναι το καταλληλότερο πρόσωπο για να διαδεχθεί τον Ολλανδό Γερούν Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup, όταν η θητεία του τελευταίου ολοκληρωθεί,  περί τα μέσα του 2015.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέλεξε τον πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ ως τον επόμενο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», ανέφερε ο Ρομπάι σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ονόμασε την ΥΠΕΞ της Ιταλίας, Φεντερίκα Μογκερίνι ως την επόμενη Υπάτη Εκπρόσωπο της ΕΕ» για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας, πρόσθεσε ο ίδιος. Το εν λόγω αξίωμα διατηρεί σήμερα η  Κάθριν Άστον.
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ κατά την συνάντηση που είχε πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με τους συντηρητικούς ηγέτες, δήλωσε πως «εάν μου ζητούσατε να κάνω μια βάσιμη υπόθεση, θα έλεγα ότι πιθανόν αυτό θα είναι το δυναμικό δίδυμο που θα ηγηθεί της Ευρώπης στο μέλλον».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά στην ανανέωση της ηγεσίας της μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου. 

Η τριάδα των προσώπων που θα αναλάβει τους σημαντικότερους ρόλους στην Ευρώπη, μαζί με τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρέπει να συμπεριλαμβάνει άνδρες και γυναίκες, συντηρητικούς και σοσιαλιστές, καθώς και αντιπροσωπεύει τόσο τις δυτικές, όσο και τις ανατολικές χώρες-μέλη της ΕΕ.
Χωρίς εκπλήξεις η διαδοχή 
Οι πιθανότητες ο Τουσκ να διαδεχθεί τον Φαν Ρομπάι από τον Δεκέμβριο είχαν αυξηθεί  τις τελευταίες ημέρες, αφού ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του προς αυτόν, μετά την εκδήλωση της ίδιας θέσης από την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

«Είναι πολύ ικανός, χαίρει μεγάλου σεβασμού και νομίζω πως η κατάσταση είναι υπέρ του αυτή τη στιγμή», είπε ο Στουμπ.

Οι Σοσιαλιστές Ευρωπαίοι ηγέτες τάχθηκαν νωρίτερα υπέρ της υποψηφιότητας της Μογκερίνι στις συνομιλίες που είχαν στο Παρίσι, όπως επιβεβαίωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες. Τόνισε ωστόσο ότι οι 28 ηγέτες αναζητούν μια «συναινετική λύση».

Ο συντηρητικός ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επισήμανε πάντως ότι θα θέσει στην Μογκερίνι  «όρους» για να εγκριθεί ο διορισμός της.
«Φαίνεται ότι υιοθετεί πολλές από τις προτάσεις μας», είπε ο Μπροκ, που προηγουμένως αντιμετώπιζε επικριτικά την υποψηφιότητα της Μογκερίνι τονίζοντας πως η δουλειά για την οποία έχει προταθεί απαιτεί εκτεταμένη εμπειρία.
Οι ηγέτες αναμένεται επίσης ότι θα συζητήσουν σχετικά με τις κρίσεις στην Ουκρανία, το Ιράκ αλλά και την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Η Γαλλία θα προτείνει η ΕΕ να δεσμευθεί να προσφέρει περισσότερη βοήθεια για την καταπολέμηση του Έμπολα, σύμφωνα με πηγές στο Ελιζέ.kathimerini

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»