Στήριξη Μέρκελ στον Ισπανό «τσάρο»
Στήριξη Μέρκελ στον Ισπανό «τσάρο»
Ισπανία - Γερμανία συμμαχία είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από τη διήμερη επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ στην Ισπανία, που ολοκληρώθηκε χθες, καθώς η Μέρκελ όχι μόνο δήλωσε πως θα υποστηρίξει τον Ισπανό υπουργό Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος, για τη θέση του προέδρου του Eurogroup, αλλά και συμφώνησε πλήρως με τις θέσεις του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι περί ανάγκης να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι πολιτικές λιτότητας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, παρά τις επικρίσεις από τη Γαλλία και την Ιταλία.
Η καγκελάριος δεν παρέλειψε μάλιστα να περπατήσει με τον Ραχόι τη διαδρομή του προσκυνήματος του Αγίου Ιακώβου του Σαντιάγο ντε Κομποστέλα (πρωτεύουσα της Γαλικίας και γενέτειρας του Ραχόι), συμβολίζοντας έτσι την υποστήριξη στην Ισπανία στον δρόμο της προς την οικονομική ανάκαμψη.
Στην συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι δύο ηγέτες υπεραμύνθηκαν των πολιτικών λιτότητας, με τον Ραχόι να επιμένει ότι «πρέπει να συνεχιστούν οι πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής». «Το δημόσιο έλλειμμα θα πρέπει να είναι λογικό, όπως και το επίπεδο του (δημοσίου) χρέους», επεσήμανε ο Ισπανός πρωθυπουργός, για να προσθέσει πως οι «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι μερικές φορές σκληρές, είναι μερικές φορές περίπλοκες και δύσκολο να εξηγηθούν, αλλά είναι αυτές που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών και άρα το επίπεδο της ευημερίας και της αφθονίας».
Η Μέρκελ δήλωσε ότι η τοποθέτηση του Ραχόι τη βρίσκει εντελώς σύμφωνη. «Μοιράζομαι την άποψη του Μαριάνο Ραχόι σε ό,τι αφορά τον συνδυασμό της δημοσιονομικής λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων», διαβεβαίωσε. Εξέφρασε επίσης την υποστήριξή της στην υποψηφιότητα του Ισπανού υπουργού Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος, για τη θέση του προέδρου του Eurogroup. Μια έκτακτη σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να κατανεμηθούν οι κυριότερες θέσεις στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο «εκλεκτός» της Μέρκελ είναι υπεύθυνος για τους αυστηρότερους προϋπολογισμούς που έχουν εφαρμοστεί στην Ισπανία από την αποκατάσταση της δημοκρατίας, το 1978, και υπέρμαχος της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας.
Γεννημένος στη Μαδρίτη το 1960, έχει μακρά παρουσία στο Λαϊκό Κόμμα, ανήκοντας στον στενό κύκλο των συνεργατών του Αθνάρ την περίοδο 1996-2004 και δουλεύοντας στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ για μία διετία υπηρέτησε ως γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών. Εχει επίσης μακρά προϋπηρεσία και στον ιδιωτικό τομέα: το 2006 έγινε σύμβουλος της Lehman Bothers για την Ευρώπη και ανέλαβε διευθυντής των θυγατρικών της σε Ισπανία και Πορτογαλία μέχρι την κατάρρευση της τράπεζας το 2008.
«ΘΕΡΜΗ» ΥΠΟΔΟΧΗ ΑΠΟ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ
«Θέλουμε δουλειά, δεν θέλουμε να μεταναστεύσουμε»
«Θέλουμε δουλειά, δεν θέλουμε να μεταναστεύσουμε»
Στην Ισπανία, ωστόσο, δεν χάρηκαν όλοι από την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου, παρότι το 2012 είχε αναδειχθεί ως η δημοφιλέστερη ξένη ηγέτις.
Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία του Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, όπου και συγκρούστηκαν με δυνάμεις της αστυνομίας που τους εμπόδιζαν την είσοδο στην πλατεία, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετοί. Μεταξύ των συνθημάτων που ακούστηκαν ήταν «θέλουμε δουλειά, δεν θέλουμε να μεταναστεύσουμε» και «Μέρκελ και Ραχόι να φύγουν από τη Γαλικία».
Εξάλλου, αρκετοί που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το ξενοδοχείο της την αποδοκίμασαν φωνάζοντας «κάτω η τρόικα».
Επίσης, ακτιβιστές ζήτησαν από τη Μέρκελ την πρώτη μέρα της επίσκεψής της να απολογηθεί για τη στήριξη που είχε προσφέρει η ναζιστική Γερμανία στον Φράνκο στη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου. Η ισπανική Ενωση για την Ανάκτηση της Ιστορικής Μνήμης (ARMH) με επιστολή της πρότεινε να εκμεταλλευθεί την επίσκεψή της στην Ισπανία για να «τακτοποιήσει το ιστορικό χρέος της Γερμανίας για τα εγκλήματα της Λεγεώνας του Κόνδορα» (τη στρατιωτική δύναμη που έστειλε ο Χίτλερ για να βοηθήσει τον Φράνκο να κερδίσει τον εμφύλιο και να εγκαταστήσει δικτατορία). Η «χώρα της οποίας ηγείσθε έχει ένα τεράστιο χρέος απέναντι στα θύματα της δικτατορίας του Φράνκο» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ ethnos
Comments