Τα όρια των υποσχέσεων και της εξαπάτησης

Τα όρια των υποσχέσεων και της εξαπάτησης
28/08/2014
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Μπερδεμένα και με σκοπό να θολώσει τα νερά μας τα λέει (από καιρό) ο ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά στα σχέδιά του για τον τρόπο φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας.

Καταγγέλλει μεν τον ΕΝΦΙΑ (και γενικά οποιονδήποτε σχετικό νόμο) ως μέτρο δήμευσης της περιουσίας, διακηρύσσει ότι θα τον καταργήσει (το έπραξε και ο κ. Τσίπρας στην τελευταία συνέντευξή του στη RealNews, όπου αναφέρθηκε και πάλι στο παλαιόθεν γνωστό και παραπλανητικό περί… 100 πρώτων ημερών), αλλά επί του πρακτέου τα πράγματα εμφανίζονται ιδιαιτέρως συγκεχυμένα, ασαφή και εντελώς απροσδιόριστα. 

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ θα συνοδευτεί από μια «συνολική φορολογική μεταρρύθμιση».

Τι σημαίνει αυτό;

Ότι, όπως λένε, θα επανέλθει μεν το αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, αλλά, όπως προκύπτει, πέραν αυτού όλα τα άλλα είναι εντελώς απροσδιόριστά.

Γίνεται λόγος για αφορολόγητο της πρώτης κατοικίας, αλλά αφήνεται ορθάνοιχτο το παράθυρο όσον αφορά στις υπόλοιπες – και όλοι γνωρίζουμε πως η πλειοψηφία των φορολογουμένων διαθέτει τουλάχιστον μια δεύτερη κατοικία ως εξοχική.

Οπότε, μάλλον έχουν σκοπό να ελαφρύνουν τους φόρους στην πρώτη και μοναδική κατοικία (κάτι που γίνεται και τώρα) και να επιβαρύνουν (για να… ισοφαρίσουν) την εξοχική κατοικία.

Μιλούν για την ανάγκη δημιουργίας περιουσιολογίου (για το οποίο, όμως, απαιτείται τουλάχιστον μια δεκαετία), προσθέτουν όμως ότι αυτό θα αποτελέσει «την πραγματική φωτογραφική απεικόνιση του πλούτου που κατέχει ο καθένας, δηλαδή των περιουσιακών στοιχείων του καθένα και μπορεί να αφορά ακίνητα, μετοχές και διάφορες άλλες αξίες».

Με δεδομένο ότι και τώρα υπάρχει απεικόνιση των ακινήτων του κάθε φορολογουμένου, η διατύπωση οδηγεί χωρίς αμφιβολία στη βεβαιότητα ότι το περιουσιολόγιο πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για περαιτέρω επιβάρυνση των φορολογουμένων.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύονται από το γεγονός ότι, κατά δήλωσή τους, στοχεύουν «στη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας», λαμβάνοντας «ταυτόχρονα υπόψη το σύνολο του πλούτου που κατέχει ο καθένας για να διαμορφώσουμε ένα όριο πάνω από το οποίο πρέπει να αρχίσει μια κλιμακωτή φορολόγηση».

Πώς θα οριστεί αυτή η «μεγάλη ακίνητη περιουσία», τι σημαίνει αυτή η «κλιμακωτή φορολόγηση» και τι υποκρύπτει ο όρος;

Και ποιο θα είναι αυτό το «όριο»;

Επ’ αυτού απαντούν ότι «αυτή τη στιγμή» δεν μπορούν να πουν πού βρίσκεται, διότι «διαφορετικά το είχαμε προσδιορίσει πριν από δυο χρόνια που είχαμε καταθέσει αυτή την πρόταση και διαφορετικά τώρα».

Σωστά. Το «όριο» δεν μπορεί να προσδιοριστεί τώρα – με την ελπίδα ότι δεν θα προσδιοριστεί και το… όριο της εξαπάτησης των υποψηφίων θυμάτων…elzoni.gr

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc