«Ο Πούτιν αποδεικνύει ότι είναι ένας μακιαβελιστής»
«Ο Πούτιν αποδεικνύει ότι είναι ένας μακιαβελιστής»
Η νέα κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία, με την παρουσία ρώσων στρατιωτών στο ουκρανικό έδαφος είναι στο επίκεντρο των σχολίων του διεθνούς Τύπου.
«Ούτε οι νοητικές ακροβασίες ούτε οι λεκτικές ωραιοποιήσεις μπορούν να κρύψουν αυτό που συμβαίνει αυτή την ώρα (σ.σ. στην Ουκρανία)», παρατηρεί η Die Welt του Βερολίνου αναφερόμενη στην παρουσία ρώσων στρατιωτών στην ανατολική Ουκρανία. «Ο κόσμος είναι μάρτυρας μιας ρωσικής επέμβασης. Προς το παρόν χαρακτηρίζεται έρπουσα και έμμεση, ωστόσο, όπως και να την ονομάσει κανείς, αυτό δεν αλλάζει τίποτε στην πραγματικότητα που λέει ότι η Ρωσία διεξάγει πόλεμο. Για δεύτερη φορά, μετά την κατάληψη της Κριμαίας, ο Πούτιν αποδεικνύει ότι είναι ένας μακιαβελιστής πολιτικός, ο οποίος με προσποιητή ανησυχία μιλάει στις αίθουσες των διασκέψεων, ενώ παράλληλα κινητοποιεί τους στρατιώτες του. Οι Ουκρανοί είναι τα θύματα αυτής της πραγματικότητας και η Δύση απλά παρακολουθεί», σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα.
«Στον κόσμο του Πούτιν υπάρχουν μόνον νίκες και ήττες»
«Το εάν ο Πούτιν ακολουθεί ένα μακρόπνοο σχέδιο ή βαδίζει με τη μέθοδο «βλέποντας και κάνοντας» προκειμένου με τις ειδήσεις από το μέτωπο να αποσπάσει την προσοχή από την οικονομική εξαθλίωση, είναι δευτερευούσης σημασίας», επισημαίνει η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. Δευτερευούσης σημασίας είναι επίσης εάν είναι ρώσοι στρατιώτες, ρώσοι μισθοφόροι ή ρώσοι εθελοντές αυτοί που εισέβαλαν στις πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας. Για τους ανθρώπους, που βλέπουν τα σπίτια τους να καταστρέφονται, αυτό είναι αδιάφορο. Αυτό ισχύει και για τους Ανατολικοουκρανούς που έχουν προσχωρήσει στο στρατόπεδο των αυτονομιστών», παρατηρεί η εφημερίδα.
Η αυστριακή Der Standard εστιάζει στον Βλάντιμιρ Πούτιν, υποστηρίζοντας ότι «ο ρώσος πρόεδρος δεν πιστεύει πως η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είναι διατεθειμένοι να καταβάλουν το υψηλό τίμημα που προϋποθέτει ένας νέος ψυχρός ή ακόμη ένας θερμός πόλεμος στην ανατολική Ευρώπη. Στις πολλές τηλεφωνικές του επαφές και στην συνάντηση κορυφής του Μινσκ, δεν πήρε στα σοβαρά του δυτικούς πολιτικούς. Και αυτό οφείλεται, από τη μία πλευρά, στην εμπειρία που έχει κάνει στις συγκρούσεις για την Γεωργία και την Κριμαία και από την άλλη πλευρά, στην παθολογικά επιθετική προσωπικότητα του. Στον κόσμο του υπάρχουν μόνο νίκες και ήττες. Δεν υπάρχει χώρος για λύσεις μέσω διαπραγματεύσεων. Οι ΗΠΑ και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί τους δεν έχουν άλλη επιλογή από το να σηκώσουν το γάντι του Πούτιν», αποφαίνεται η αυστριακή εφημερίδα.
«Ο Ερντογάν δεν πρόκειται να γίνει ένας εθνάρχης για όλους τους Τούρκους»
Στην ανάληψη του προεδρικού αξιώματος από τον Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρεται η γερμανική εφημερίδα Badische Neueste Nachrichten, υποστηρίζοντας πως «υπάρχει ο φόβος η Τουρκία να εξελιχθεί τώρα σε αυταρχικό κράτος». Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Ήδη πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Ερντογάν είχε καταστήσει σαφές ότι παρά την συνταγματική επιταγή της ουδετερότητας, θα συνεχίσει να εκπροσωπεί τα συμφέροντα του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ. Ο Ερντογάν δεν πρόκειται να γίνει ένας εθνάρχης για όλους τους Τούρκους, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων».
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung διακρίνει κινδύνους για τον Ερντογάν εάν δεν επιτύχει την αλλαγή του πολιτεύματος από κοινοβουλευτική σε προεδρική δημοκρατία. «Είναι κάτι περισσότερο από αμφίβολο το εάν ο νέος πρόεδρος του ΑΚΡ και μελλοντικός πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου μπορέσει να διατηρήσει τη συνοχή του κόμματος, όπως ο Ερντογάν και να κερδίσει και τις εκλογές. Και αυτό γιατί εκείνοι τους οποίους άδειασε ο Ερντογάν, όπως τον δημοφιλή πρώην πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, θα μπορούν τώρα να δημιουργήσουν το δικό τους κόμμα. Σε αυτή την περίπτωση η ηγεμονία του ΑΚΡ θα αποτελούσε παρελθόν», εκτιμά η συντηρητική εφημερίδα.
Σταμάτης Ασημένιος dw de
Comments