Ένα βήμα πριν από την ταυτοποίηση του τζιχαντιστή

Ένα βήμα πριν από την ταυτοποίηση του τζιχαντιστή

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι βρετανικές αρχές βρίσκονται «μια ανάσα» από τον εντοπισμό του βρετανού τζιχαντιστή που αποκεφάλισε τον δημοσιογράφο Τζέιμς Φόλεϊ.
Μια ανάσα από την ταυτοποίηση του βρετανού τζιχαντιστή που πρωταγωνιστεί στο βίντεο του αποκεφαλισμού του αμερικανού δημοσιογράφου, Τζέιμς Φόλεϊ, βρίσκονται οι Βρετανικές Υπηρεσίες Ασφαλείας. Αυτό επιβεβαίωσε επισήμως σήμερα στην αμερικανική τηλεόραση ο πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Ουάσινγκτον Σερ Πίτερ Γουέστμακοτ.
Η δήλωση του ανώτατου βρετανού διπλωμάτη, γίνεται λίγες ώρες μετά την σχετική αποκάλυψη των Τimes του Λονδίνου, στην οποία μάλιστα αναφέρεται και το όνομα του δράστη. Πρόκειται για τον ράπερ Αμπνελματζέντ Μπάρι, 23 ετών, μέλος γνωστής οικογένειας φονταμεταλιστών, με τον πατέρα του φυλακισμένο στις ΗΠΑ για συμμετοχή στις βομβιστικές επιθέσεις σε Κένυα και Τανζανία το 1998.
Ο Μπάρι, γνωστός με το ψευδώνυμο Ισλαμιστής Τζον, δραστηριοποιείται εδω και ένα χρόνο στις γραμμές των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους, στην πόλη Ράκα της Συρίας.
Αυξάνονται οι πιέσεις προς τον Κάμερον
Ο Τζέιμς Φόλεϊ σε δημοσιογραφική αποστολή στη Συρία το 2012
Ο Τζέιμς Φόλεϊ σε δημοσιογραφική αποστολή στη Συρία το 2012
Tην ίδια ώρα στο Λονδίνο, διογκώνεται η πίεση προς την κυβέρνηση να λάβει αυστηρά μέτρα κατά του ριζοσπαστικού Ισλάμ. Ο βουλευτής Ντέιβιντ Ντειβις, που στο παρελθόν διεκδίκησε την εξουσία του Συντηρητικού Κόμματος ζητά την αφαίρεση της υπηκοότητας από όλους τους βρετανούς τζιχαντιστές.
Στην πρόταση αυτή φαίνεται να συμφωνεί και ο επικεφαλής της Αγγλικανικής εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπρι, Τζορτζ Κέρι. Στο μεταξύ η υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι σε άρθρο της στην Σάντεϊ Τελεγκραφ εξαγγέλλει τρία μέτρα κατά των τζιχαντιστών: Ένταξη σε καθεστώς επιτήρησης όλων όσων διακινούν και ασπάζονται την θρησκευτική βία, απονομιμοποίηση ισλαμικών οργανώσεων, καθώς και εισαγωγή προγραμμάτων αποριζοστικοποίησης σε σχολεία. Μέτρα που κατά γενική ομολογία θεωρούνται αναποτελεσματικά απέναντι στο υπαρκτό για την Βρετανία πρόβλημα του φανατικού Ισλάμ. Αυτό τεκμαίρεται και από έρευνες καταγραφής της κοινής γνώμης, σύμφωνα με τις οποίες η πλειοψηφία στηρίζει μια στρατιωτική εμπλοκή της χώρας σε πόλεμο κατά των τζιχαντιστών καθώς και τη λήψη σκληρών μέτρων κατά των εγχώριων οπαδών τους.
Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο   dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc