«Αριστερός σωτήρας»

«Αριστερός σωτήρας»

Η παραίτηση της γαλλική κυβέρνησης, η ενδεχόμενη υποψηφιότητα Κουβέλη για την Προεδρία της Δημοκρατίας και η επίσκεψη Μέρκελ στην Ισπανία είναι τα θέματα της επισκόπησης του ευρωπαϊκού Τύπου.
«Γαλλικός αντιπερισπασμός» τιτλοφορείται άρθρο της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt με αφορμή την παραίτηση της κυβέρνησης του Μανουέλ Βαλς: «Ο δεύτερος ανασχηματισμός μέσα σε ένα εξάμηνο δείχνει πόσο δυσκολεύεται η Γαλλία να δρομολογήσει επείγουσες και απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Παρόμοιες καταστάσεις παρατηρούμε μόνο στην Ιταλία. Όπως στην Ρώμη έτσι και στο Παρίσι είναι διάχυτη μια μοιρολατρία. Η μεγάλη πλειοψηφία των Γάλλων γνωρίζει ότι η μερκαντιλιστική δημόσια οικονομία, που στηρίζεται σε ελλείμματα, δεν έχει μέλλον. Ελάχιστοι όμως είναι έτοιμοι να αποδεχθούν αλλαγές και προπαντός θυσίες. (…)
Ο Φρανσουά Ολάντ χρειάζεται οπωσδήποτε επιτυχίες. Και επειδή όλα προχωρούν τόσο βασανιστικά αργά, καταβάλλει προσπάθειες για τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας και ζητά τη βοήθεια της ΕΚΤ. Όλα αυτά όμως είναι απλά αντιπερισπασμός, διότι υπονοούν ότι η Γαλλία θα ήταν σε θέση να επιστρέψει με μια μικρή βοήθεια στην ανάπτυξη, χωρίς να χρειαστεί να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις».
Ανοίγει τώρα ο δρόμος για μεταρρυθμίσεις;
Ο Φρ. Ολάντ χρειάζεται άμεσα επιτυχίες.
Ο Φρ. Ολάντ χρειάζεται άμεσα επιτυχίες.
Η γαλλική εφημερίδα Le Figaroυπερασπίζεται την διαχείριση της κυβερνητικής κρίσης από τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ: «Η πρόκληση και περιφρόνηση του μέχρι χθες υπουργού Οικονομίας για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης παραήταν μεγάλη για να την ανεχθεί ο πρόεδρος Ολάντ. Ίσως όμως αυτό το “ξεκαθάρισμα“ της κατάστασης, που ήταν περισσότερο αποτέλεσμα συνθηκών παρά προθέσεων, να δώσει στη νέα κυβέρνηση την συνοχή που χρειάζεται για να δρομολογηθούν μεταρρυθμίσεις που συνεχώς αναβάλλονται».
Η γαλλική Libération υπερασπίζεται την κριτική του πρώην υπουργού Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούρ στην οικονομική πολιτική της γαλλικής κυβέρνησης: «Όλοι ή σχεδόν όλοι γνωρίζουν ότι η κριτική του Αρνό Μοντεμπούρ κατά της ευρωπαϊκής πολιτικής λιτότητας είναι δικαιολογημένη. Την συμμερίζονται, με διαφορετικούς τρόπους, το ΔΝΤ, πολλοί νομπελίστες, η ευρωπαϊκή αριστερά, οι New York Times και τώρα ακόμα και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος ζητά χαλάρωση της λιτότητας. Η χαλάρωση αυτή της πολιτικής είναι προς το συμφέρον όλων. Και ιδίως συμφέρουν τη Γαλλία και τον Φρανσουά Ολάντ.
Σενάρια για υποψηφιότητα Κουβέλη
«Αριστερός σωτήρας» τιτλοφορείται ανταπόκριση από την Αθήνα της γερμανικής Süddeutsche Zeitung με αφορμή το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη για την Προεδρία της Δημοκρατίας: «Στο πόκερ για την Προεδρία Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος έχουν στο μανίκι ως άσσο τον Φώτη Κουβέλη, σημειώνει η εφημερίδα. Από κοινού με τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ δεν συμπληρώνουν βέβαια τις 180 ψήφους που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου. Ελπίζουν ωστόσο στους 20 ανεξάρτητους βουλευτές που απεύχονται πρόωρες εκλογές, μιας και δεν έχουν ελπίδα επανεκλογής.
Ντε Γκίντος: ο νέος πρόεδρος του Eurogroup;
«Eξαιρετικός υπουργός σε δύσκολους καιρούς» ο ντε Γκίντος
«Eξαιρετικός υπουργός σε δύσκολους καιρούς» ο ντε Γκίντος
Με αφορμή την επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ στην Ισπανία η ισπανική εφημερίδα El Mundoπαρατηρεί: «Η στήριξη της καγκελαρίου στην υποψηφιότητα του υπουργού Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος για την προεδρία του Eurogroup είναι σαφέστατα μια αναγνώριση των επιτυχιών του υπουργού στις προσπάθειες εξόδου της Ισπανίας από την κρίση. Η Άγκελα Μέρκελ, η οποία στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι βρήκε τον ιδανικό σύμμαχο στην πολιτική λιτότητας χαρακτήρισε τον ντε Γκίντος «εξαιρετικό υπουργό σε δύσκολους καιρούς». Παρά την κριτική Γαλλίας και Ιταλίας η πραγματικότητα δείχνει ότι πολιτική λιτότητας και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι οι μόνες συνταγές για την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης».
Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος    dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc