Λύσεις στη συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου

Λύσεις στη συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου

Λύσεις στα προβλήματα που έχουν προκύψει στο εσωτερικό της κυβέρνησης και τα οποία με τη σειρά τους οδηγούν σε αναβολή κυβερνητικές αποφάσεις και σε καθυστερήσεις που σχετίζονται με μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας θα επιχειρήσουν να βρουν στη συνάντηση που θα έχουν κατά πάσα πιθανότητα τη Δευτέρα οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος.

Οι Α. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος θα επιχειρήσουν να βρουν τις λύσεις στα δύο προβλήματα στη συνάντηση που θα έχουν κατά πάσα πιθανότητα τη Δευτέρα
Οι Α. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος θα επιχειρήσουν να βρουν τις λύσεις στα δύο προβλήματα στη συνάντηση που θα έχουν κατά πάσα πιθανότητα τη Δευτέρα
Το κλίμα στις σχέσεις μεταξύ των δύο κυβερνητικών κομμάτων έχει φορτιστεί τις τελευταίες ημέρες με αφορμή δύο ζητήματα: το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και την πολιτική στον τομέα του Δημοσίου (βλ. μνημονιακή υποχρέωση για 6.500 απολύσεις μέχρι το τέλος του έτους).
Σε ό,τι αφορά το πρώτο, ο κ. Χ. Αθανασίου ανακοίνωσε χθες την αναβολή κατά μία εβδομάδα της συζήτησης του νομοσχεδίου, καθώς είχαν προηγηθεί οι πρωτοβουλίες των 38 βουλευτών της ΝΔ για να συμπεριληφθεί στα αδικήματα που προβλέπει το νομοσχέδιο η άρνηση των γενοκτονιών των χριστιανών της Ανατολής και η κατάθεση τροπολογίας από την πλευρά στελεχών του ΠΑΣΟΚ για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, κάτι με το οποίο δεν συμφωνεί η ΝΔ.
Μέσα σε αυτό το κλίμα και μετά και την παρέμβαση μητροπολιτών, οι οποίοι με επιστολές τους στον κ. Σαμαρά τού ζητούσαν να μην ενδώσει στις πιέσεις του ΠΑΣΟΚ για το σύμφωνο συμβίωσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης προέκρινε την αναβολή, έτσι ώστε οι τελικές αποφάσεις να ληφθούν στη συνάντηση κορυφής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για το Μέγαρο Μαξίμου θέμα επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης δεν τίθεται (ούτε και πρόκειται να τεθεί στο μέλλον, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού), και αυτό που θα ζητήσει ο κ. Σαμαράς από τον κ. Βενιζέλο είναι η απόσυρση της τροπολογίας που έχουν καταθέσει οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου ακριβώς να μην εξελιχθεί σε εσωκομματικό ζήτημα για τη ΝΔ το σύμφωνο συμβίωσης.
Σε ό,τι αφορά το αίτημα των 38 βουλευτών της ΝΔ, οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος θα διατυπώσουν ξανά την επίμαχη προσθήκη έτσι ώστε και να καλυφθεί το αίτημα των νεοδημοκρατών και να μη δημιουργηθούν εντάσεις στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής.
Το θέμα των απολύσεων θεωρεί πιο σημαντικό πολιτικά με δεδομένη τη θέση των στελεχών του ΠΑΣΟΚ για την ανάγκη αναθεώρησης συνολικά των επιλογών που αφορούν τη δημόσια διοίκηση.
Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης πάντως δηλώνει αμετακίνητος, υπενθυμίζοντας ότι το θέμα των απολύσεων αποτελεί σαφή μνημονιακή υποχρέωση της χώρας, σε δηλώσεις του χθες (Μega) επισήμανε ρητά ότι «ο στόχος των 15.000 απολύσεων είναι ανειλημμένη δέσμευση της κυβέρνησης».
«Η εμπειρία μου από τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές -προσέθεσε- μου λέει ότι είναι κανείς πολύ πιο αποτελεσματικός όταν είναι συνεπής».
Ακόμη, αφού επισήμανε ότι η δεξαμενή των απολύσεων αυτών θα είναι οι υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, τα άτομα με πειθαρχικά παραπτώματα και όσοι παρέμεναν στο Δημόσιο με δικαστικές αποφάσεις, δήλωσε έτοιμος να επωμισθεί ο ίδιος το κόστος της πολιτικής αυτής προκειμένου να διευκολύνει τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για το θέμα του Δημοσίου είχε προηγηθεί τον Ιούλιο «σκληρή» αντιπαράθεση μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του ΠΑΣΟΚ και τότε ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει το θέμα να συζητηθεί ξανά μετά το τέλος της θερινής ραστώνης. Στο Μέγαρο Μαξίμου στηρίζουν απόλυτα την επιλογή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και εκτιμούν ότι θα πρέπει οι υποχρεώσεις της χώρας να τηρηθούν απαρέγκλιτα, έτσι ώστε ο κ. Σαμαράς να μπορέσει να διαπραγματευθεί με καλύτερους όρους τις φοροελαφρύνσεις που επιδιώκει.
Γιάννης Σαραντάκος   ethnos

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»