Συμφωνία Ισραήλ και Χαμάς για μόνιμη εκεχειρία

2.136 ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΙΣ 50 ΗΜΕΡΕΣ ΕΧΘΡΟΠΡΑΞΙΩΝ

Συμφωνία Ισραήλ και Χαμάς για μόνιμη εκεχειρία

Σε συμφωνία για μια μόνιμη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας κατέληξαν η Χαμάς και το Ισραήλ, έπειτα από πενήντα ημέρες εχθροπραξιών. Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ότι η εκεχειρία, που επιτεύχθηκε με αιγυπτιακή διαμεσολάβηση, τέθηκε σε ισχύ από τις 7 το απόγευμα. Το Ισραήλ συμφώνησε επίσης να άρει τον αποκλεισμό της Γάζας, προκειμένου να αρχίσει άμεσα η ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων κτιρίων.

Συμφωνία Ισραήλ και Χαμάς για μόνιμη εκεχειρία
Το Ισραήλ αποδέχτηκε την πρόταση της Αιγύπτου για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, επιβεβαίωσε υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος. «Το Ισραήλ αποδέχτηκε την αιγυπτιακή πρόταση για πλήρη και χωρίς χρονικούς περιορισμούς εκεχειρία. Είχε αποδεχτεί ήδη την αιγυπτιακή πρόταση της 15ης Ιουλίου. Ανέκαθεν υποστήριζε μια άνευ όρων εκεχειρία», σημείωσε ο αξιωματούχος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.
Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του από τη Ραμάλα υπογράμμισε ότι η εκεχειρία που συμφωνήθηκε από τους Παλαιστίνιους θα πρέπει να συνοδευτεί από βοήθεια για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων κοινοτήτων.
«Ανακοινώνω ότι η παλαιστινιακή ηγεσία αποδέχτηκε την έκκληση της Αιγύπτου για μια μόνιμη εκεχειρία από τις 19:00 τοπική ώρα», είπε ο Αμπάς ευχαριστώντας το Κάιρο για τις προσπάθειες που κατέβαλε ώστε «να σταματήσει η επίθεση εναντίον της Λωρίδας της Γάζας και να σταματήσουν η αιματοχυσία και οι σκοτωμοί παιδιών».
Συμφωνία Ισραήλ και Χαμάς για μόνιμη εκεχειρία
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη να παράσχουν το συντομότερο δυνατόν, τρόφιμα, ιατροφαρμακευτικά είδη και εφόδια για την ανοικοδόμηση των κτιρίων που καταστράφηκαν από τις επιθέσεις.
H κατάπαυση του πυρός που τέθηκε σε ισχύ προβλέπει το άμεσο άνοιγμα των σημείων διέλευσης μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού θύλακα προκειμένου «να εισέλθει ταχέως ανθρωπιστική βοήθεια, τα μέσα και τα υλικά για την ανοικοδόμηση», ανακοίνωσε η διπλωματία της Αιγύπτου.
Ανθρωπιστική βοήθεια για τους κατοίκους της Γάζας ζήτησε ο Μαχμούντ Αμπάς
Ανθρωπιστική βοήθεια για τους κατοίκους της Γάζας ζήτησε ο Μαχμούντ Αμπάς
Η συμφωνία θα επιτρέψει επίσης «την αλιεία σε απόσταση έως 6 ναυτικών μιλίων και τη συνέχιση των έμμεσων διαπραγματεύσεων (στο Κάιρο) μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με άλλα θέματα για διάστημα ενός μήνα μετά την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός», ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου.
Οι σειρήνες της αεράμυνας συνέχισαν να ηχούν πάντως στο νότιο Ισραήλ, ακόμη και μετά την έναρξη της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.
Συμφωνία Ισραήλ και Χαμάς για μόνιμη εκεχειρία
Μόλις έγινε γνωστή η επίτευξη της συμφωνίας, Παλαιστίνιοι μαχητές εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον του κεντρικού και νότιου Ισραήλ, ενώ ισραηλινά αεροσκάφη ενέτειναν τις επιθέσεις τους εναντίον της Γάζας, σκοτώνοντας τρεις Παλαιστίνιους στη Ράφα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας Άσραφ αλ Κούντρα.
Εξάλλου, ένας Ισραηλινός σκοτώθηκε από έναν όλμο που εκτοξεύθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον της περιοχής Εσκόλ που βρίσκεται στα σύνορα με τον παλαιστινιακό θύλακα, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας του Ισραήλ. Δύο ακόμη άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σοβαρά, επεσήμαναν οι ίδιες πηγές.
Χιλιάδες Παλαιστίνιοι βγήκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν την επίτευξη εκεχειρίας. Πυροβολισμοί σε ένδειξη χαράς ηχούν στην πόλη της Γάζας, ενώ από τα τεμένη ακούγονταν προσευχές.
Ένας εκπρόσωπος της Χαμάς έκανε λόγο για νίκη έναντι του Ισραήλ. «Η ένοπλη αντίστασή μας κατάφερε που οι αραβικοί στρατοί απέτυχαν να καταφέρουν» δήλωσε ο Σάμι Άμπου Ζούχρι.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «αυτός ο πολιορκημένος, αδύναμος λαός νίκησε τον ισχυρότερο... στρατό στη Μέση Ανατολή και κατέστρεψε τη δύναμη αποτροπής του εχθρού και τον μύθο του στρατού που δεν μπορεί ποτέ να νικηθεί».
Υπενθυμίζεται ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας ξεκίνησαν την 8η Ιουλίου και έχουν προκαλέσει μέχρι στιγμής τον θάνατο τουλάχιστον 2.130 ανθρώπων στην πλευρά των Παλαιστινίων και 68 στην πλευρά του Ισραήλ.
Ικανοποίηση στην Ουάσινγκτον και στον ΟΗΕ
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι χαιρέτισε την επίτευξη εκεχειρίας, ευχόμενος να οδηγήσει σε μια οριστική διευθέτηση του μεσανατολικού.
Ο Κέρι ήταν ο αρχιτέκτονας της επανέναρξης του απευθείας διαλόγου μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων που διήρκησε από τον Ιούλιο του 2014 μέχρι τον Απρίλιο φέτος. Μετά την αποτυχία εκείνης της ειρηνευτικής διαδικασίας, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δεν ανέλαβε κάποιον άλλο ενεργό ρόλο.
Στην ανακοίνωσή του σήμερα κάλεσε "όλες τις πλευρές να τηρήσουν πλήρως τους όρους" της μεταξύ τους συμφωνίας και χαιρέτισε το μεσολαβητικό ρόλο της Αιγύπτου, υπενθυμίζοντας ότι η Ουάσινγκτον "συνεργάστηκε στενά" με το Κάιρο, το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς προκειμένου να μπει ένα τέλος στη σύγκρουση.
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση «στηρίζει πλήρως» τη συμφωνία μόνιμης κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα. «Στηρίζουμε πλήρως την ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός» τόνισε η Τζένιφερ Ψάκι, επισημαίνοντας ότι η Ουάσιγκτον προτρέπει «όλες τις πλευρές να συμμορφωθούν πλήρως (...) προς τους όρους της».
«Ελπίζουμε ότι η κατάπαυση του πυρός θα αποδειχθεί διαρκής και βιώσιμη» σημείωσε η Ψάκι. «Την θεωρούμε (σ.σ. την εκεχειρία) μία ευκαιρία, όχι μία βεβαιότητα» υπογράμμισε για να συμπληρώσει: «Έχουμε μακρύ δρόμο μπροστά μας, έχουμε επίγνωση του γεγονότος αυτού και θα προχωρήσουμε έχοντας τα μάτια μας ορθάνοιχτα».
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν εξέφρασε την ελπίδα ότι η εκεχειρία στη Γάζα θα είναι "διαρκής" και ότι θα δώσει την ευκαιρία να ανοίξει ο δρόμος για μια "πολιτική διαδικασία" μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.
Ο Μπαν κάλεσε και τις δύο πλευρές "να αναλάβουν τις ευθύνες τους" και εκτίμησε ότι "η παραμικρή παραβίαση της εκεχειρίας θα ήταν εντελώς ανεύθυνη" πράξη. "Ένα λαμπρότερο μέλλον για τη Γάζα και το Ισραήλ εξαρτάται από τη βιώσιμη εκεχειρία" σημείωσε στην ανακοίνωσή του.ethnos

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc