Νέα εμπλοκή για το αντιρατσιστικό

Νέα εμπλοκή για το αντιρατσιστικό

Σοβαρή εμπλοκή που πιθανόν να οδηγήσει και στην παραπομπή στις ελληνικές καλένδες το όλο ζήτημα, παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

Τη στρατηγική της κυβέρνησης εν όψει του νέου γύρου διαπραγμάτευσης με την τρόικα αναμένεται να αποφασίσουν οι Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος κατά τη σημερινή συνάντησή τους
Τη στρατηγική της κυβέρνησης εν όψει του νέου γύρου διαπραγμάτευσης με την τρόικα αναμένεται να αποφασίσουν οι Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος κατά τη σημερινή συνάντησή τους
Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι φαίνεται να διατηρούν ισχυρές επιφυλάξεις για διαφορετικά σημεία του νομοσχεδίου, γεγονός που οδήγησε αρχικά στην αναβολη της κατάθεσής του στη Βουλή για μία εβδομάδα και εάν σήμερα ?στη συνάντηση των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου? δεν ξεπεραστούν οι διαφωνίες, τότε θεωρείται βέβαιο ότι η πρωτοβουλία θα ακυρωθεί διά της παραπομπής της στο... απώτερο μέλλον.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαφωνίες εστιάζονται καταρχήν σε δύο σημεία:
• Στην επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια.
• Στην προσθήκη στο άρθρο 2, η οποία να αναφέρει ρητώς ότι αδίκημα ορίζεται και η άρνηση των γενοκτονιών των χριστιανών της Ανατολής (Ποντίων, Μικρασιατών, Αρμενίων, Ασσυρίων).
Σε ό,τι αφορά το πρώτο, ο κ. Αντ. Σαμαράς έχει καταστήσει σαφές ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να συναινέσει και μάλιστα δεν ήταν λίγοι οι βουλευτές του κόμματος που εξέφρασαν τη δυσφορία τους όταν πληροφορήθηκαν ότι συνάδελφοί τους, του ΠΑΣΟΚ, θα καταθέσουν σχετική τροπολογία.
Δυσφορία
Στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος υπάρχουν και εκείνοι που πιστεύουν ότι θα πρέπει να επεκταθεί το σύμφωνο συμβίωσης, αλλά η επίσημη γραμμή της ΝΔ είναι διαφορετική...
Για το θέμα της προσθήκης που ζήτησαν με επιστολή τους στον πρωθυπουργό οι 38 βουλευτές της ΝΔ, φαίνεται ότι επίσης υπάρχει πρόβλημα, αυτήν τη φορά από την πλευρά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.
Ο κ. Βενιζέλος ευθύς εξαρχής είχε επισημάνει ότι δεν θα ήθελε να υπάρχει ονομαστική αναφορά στις γενοκτονίες για να μην προκληθεί αναστάτωση στις διεθνείς σχέσεις της χώρας, ενώ είναι επιφυλακτικός και ως προς την πιο γενική διατύπωση που έχει προτείνει ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αθανασίου, με γραπτή δήλωσή του, 48 ώρες μετά την επιστολή των 30 βουλευτών της ΝΔ, είχε επισημάνει ότι «η κακόβουλη άρνηση ή ο ευτελισμός και των γενοκτονιών που το ελληνικό Κοινοβούλιο έχει αναγνωρίσει, θα αντιμετωπίζεται ρητώς με την τελική διαμόρφωση της σχετικής διάταξης, ως αδίκημα, όπως το ολοκαύτωμα ή οι γενοκτονίες που διεθνή ή ελληνικά δικαστήρια έχουν αναγνωρίσει με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις».
Σε κάθε περίπτωση, το αντιρατσιστικό αναμένεται να απασχολήσει τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχουν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα γίνει προσπάθεια, όπως βεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές, να επιλυθούν τα δύο αυτά ζητήματα και να βρεθούν οι διατυπώσεις εκείνες που θα καλύπτουν και τα δύο κυβερνητικά κόμματα.
Αναβολή
Εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε είναι βέβαιον ότι θα επιλεγεί ο δρόμος της αναβολής, καθώς, όπως έλεγε στο «Εθνος» τακτικός συνομιλητής του πρωθυπουργού, «το αντιρατσιστικό δεν είναι αυτή την ώρα το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας».
Στο όλο θέμα παρενέβη για δεύτερη φορά χθες ο πρώην γ.γ. της κυβέρνησης Τ. Μπαλτάκος, ο οποίος σε δηλώσεις του (ρ/ς Βήμα) τόνισε χαρακτηριστικά: «Εάν περάσει το αντιρατσιστικό ως έχει, η διάρρηξη ΝΔ και Εκκλησίας θα είναι οριστική και πλήρης».
«Εάν στο αντιρατσιστικό» -εξήγησε- «περάσει και η θρησκεία, κάτι το οποίο θα εμποδίζει τους μητροπολίτες με εγκυκλίους ή από άμβωνος να καταφέρονται κατά αιρετικών ή άλλων δογμάτων ή θρησκειών στον βαθμό που επηρεάζουν την ελληνική κοινωνική τάξη, όπως οι μουσουλμάνοι, και εμποδιστούν ώστε να διώκονται γι' αυτά που λένε, τότε η ρήξη θα είναι οριστική».
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ - ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Αποφάσεις για τον νέο γύρο με την τρόικα
Την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης εν όψει του νέου γύρου διαπραγμάτευσης με την τρόικα επρόκειτο να κάνουν σήμερα οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, στην πρώτη -μετά τη θερινή ραστώνη- συνάντησή τους που ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις δέκα και μισή το πρωί. Στην συνάντηση επρόκειτο να ήταν παρών και ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης, ο οποίος είχε τις τελευταίες ημέρες αλλεπάλληλα ραντεβού με τους υπουργούς που εμπλέκονται με την τρόικα.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, για την κυβέρνηση είναι πρωταρχικής σημασίας οι διορθωτικές κινήσεις στο πεδίο της φορολογίας (μείωση συντελεστών για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, μείωση έκτακτης εισφοράς, μείωση φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης, αύξηση των δόσεων για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών) και εκεί θα επιμείνουν τόσο οι υπουργοί που θα δουν τους εκπροσώπους των δανειστών την ερχόμενη εβδομάδα στο Παρίσι όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στα κρίσιμα ραντεβού που θα έχει την Πέμπτη με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Π. Μοσκοβισί και το Σάββατο με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.Κ. Γιούνκερ.
Αύριο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει νέα συνάντηση του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης στην οποία θα μετάσχουν και οι υπουργοί κ. Χαρδούβελης, Βρούτσης, Δένδιας και Μητσοτάκης, που θα είναι στις συζητήσεις στο Παρίσι.
Γιάννης Σαραντάκος   ethnos

Comments

lornion said…
πρέπει νάχει μεταλικό κεφάλι ο Σαμαράς για να ανέχεται τις πασοκικές εξάρσεις του συνιδιοκτήτη του στην εξουσία.
lornion said…
πρέπει νάχει μεταλικό κεφάλι ο Σαμαράς για να ανέχεται τις πασοκικές εξάρσεις του συνιδιοκτήτη του στην εξουσία.

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»