Τι δείχνει η πορεία των ομολόγων SWAHA PATTANAIK/ REUTERS

Τι δείχνει η πορεία των ομολόγων

SWAHA PATTANAIK/ REUTERS
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:ΑΝΑΛΥΣΗ
Yπάρχουν περιστάσεις, κατά τις οποίες το οικονομικό περιβάλλον επιτρέπει στα επιτόκια των μακροπρόθεσμων ομολόγων να μειώνονται με πιο γρήγορους ρυθμούς απ’ ό,τι τα επιτόκια των βραχυπρόθεσμων ομολόγων (bull flattening). Ισως αυτό να ακούγεται σαν ένα εξωτικό και βάναυσο σπορ. Παρά ταύτα, για τους επενδυτές, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σήμερα στην αγορά ομολόγων, αυτό μοιάζει με ευκαιρία. Επιπλέον, υπάρχουν οι συνθήκες και για άνοδο των επιτοκίων των βραχυπρόθεσμων ομολόγων με ταχύτερους ρυθμούς από την άνοδο των επιτοκίων των μακροπρόθεσμων (bear flattening). Αυτή η προοπτική, όμως, ενέχει κάποιον κίνδυνο. Η προαναφερθείσα κινητικότητα αναφέρεται σε μεταβολές στην απόδοση κατά μήκος της καμπύλης, όπως λένε χαρακτηριστικά όσοι κάνουν συναλλαγές.

Η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των διετών και των δεκαετών κρατικών ομολόγων δείχνει να περιορίζεται για ορισμένες από τις σημαντικότερες χώρες που εκδίδουν τίτλους. Στην περίπτωση της Γερμανίας, παραδείγματος χάριν, η διαφορά μεταξύ αποδόσεων διετών και αποδόσεων δεκαετών ομολόγων (2/10 σπρεντ) έχει ελαττωθεί από τις 174 μονάδες βάσης τον Ιανουάριο του 2014 στις 98 μονάδες βάσης σήμερα, επίπεδα, που είναι τα χαμηλότερα από το 2008. Στη Βρετανία η πτώση είναι της τάξεως των 81 μονάδων βάσης, από τις 249 στις 168 σήμερα, ενώ στις ΗΠΑ από τις 265 τον Ιανουάριο στις 194 μονάδες βάσης. Οι λόγοι πίσω από αυτήν τη μεταβολή δεν θα μπορούσαν να είναι τόσο ποικίλοι. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και στη Βρετανία, οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων ανέρχονται πιο γρήγορα απ’ ό,τι οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων. Αυτό συμβαίνει, όταν από την αγορά υπάρχουν προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων λόγω καλύτερης επίδοσης της εκάστοτε εθνικής οικονομίας. Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή ως bear flattening.

Εντούτοις, στη Γερμανία παρατηρείται το bull flattening: αυτό σημαίνει πως οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων αποκλιμακώνονται πιο γρήγορα απ’ ό,τι οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων τίτλων. Από τη δική τους πλευρά, τώρα, οι επενδυτές εξετάζουν τις ειδήσεις από το μέτωπο της οικονομίας, οι οποίες είναι αποκαρδιωτικές. Aναλογίζονται τις αποδόσεις ομολόγων που λήγουν πιο σύντομα και που είναι χαμηλές. Πρόσφατα τα διετή ομόλογα είχαν απόδοση κάτω του μηδενός. Εχοντας υπόψη τους ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιδιώκει να διατηρήσει το επιτόκιο του ευρώ σε χαμηλά επίπεδα για ένα χρονικό διάστημα, οι επενδυτές αποφασίζουν να στραφούν σε πιο μακροπρόθεσμα ομόλογα, οδηγώντας τις αποδόσεις τους σε πτώση. Αυτές οι αποδόσεις εν τω μεταξύ βρίσκονται ήδη σε επίπεδα ναδίρ, αλλά τουλάχιστον βρίσκονται ακόμα σε θετικό έδαφος.

Αφήνοντας κατά μέρος τις περιπτώσεις των οικονομικών σοκ, τόσο το bull flattening όσο και το bear flattening είναι πιθανόν να εξακολουθούν να συμβαίνουν. Ωστόσο, είναι λιγότερο βέβαιο να παρατηρηθεί κάτι τέτοιο στη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε αμφότερες τις χώρες οι μισθοί δεν αυξάνονται τόσο γρήγορα όσο αναμενόταν, παρά το γεγονός ότι η ανεργία παρουσιάζει κάμψη. Εάν οι υπεύθυνοι για τη νομισματική πολιτική μεταθέσουν χρονικά την αύξηση των επιτοκίων, τότε οι προαναφερθείσες μεταβολές (bear flattening, bull flattening) ίσως παύσουν για μια χρονική περίοδο. Πιθανώς, πάλι, εάν ο πληθωρισμός ανέλθει πέραν των προβλεπομένων, τότε οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων ίσως ανέλθουν γρηγορότερα απ’ όσο συμβαίνει με τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Εν κατακλείδι, η επενδυτική ευκαιρία, την οποία προσφέρουν επί του παρόντος τα γερμανικά ομόλογα, φαίνεται πως είναι ασφαλέστερη. Ο πληθωρισμός και η οικονομική δραστηριότητα είναι εξασθενημένες, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει υποσχεθεί να κάνει κάτι για να βοηθήσει. Ισως τώρα να χρειάζεται να στοιχηματίσει κανείς πως τα επιτόκια των μακροπρόθεσμων γερμανικών ομολόγων θα μειώνονται με πιο γρήγορους ρυθμούς απ’ ό,τι εκείνα των βραχυπρόθεσμων (bull flattening).
Έντυπη

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc