Σχέδιο 20 δισ. για ρευστότητα στις τράπεζες
ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΩΝ ΕΠΑΦΩΝ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΤΡΑΓΚΙ
Σχέδιο 20 δισ. για ρευστότητα στις τράπεζες
«Aνοίγει ο δρόμος» για ρευστότητα 20 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ στις τράπεζες, που θα δώσει ανάσα στην οικονομία, μετά τις επαφές του Γκ. Χαρδούβελη και του Γ. Στουρνάρα με τον απεσταλμένο τού Μάριο Ντράγκι.
Ανοίγει ο δρόμος για τη χορήγηση ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες ύψους 20 δισ. ευρώ, μετά τον αποκλεισμό τους για συμμετοχή στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που προβλέπει την παροχή συνολικής ρευστότητας ύψους 400 δισ. ευρώ, που απευθύνεται προς τα πιστωτικά ιδρύματα της ευρωζώνης, με στόχο την ενίσχυση της οικονομίας και ιδιαίτερα για τις χώρες του νότου.
Το πρόβλημα για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας του ευρωσυστήματος, ύψους 400 δισ. ευρώ, είναι ότι ένα τμήμα του προγράμματος της χώρας λήγει στο τέλος Δεκεμβρίου και τούτο δημιουργεί ορισμένα ερωτηματικά τα οποία σχετίζονται με το καταστατικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο κ. Στουρνάρας έχει θέσει το ζήτημα της ανεπάρκειας των εγγυήσεων (collaterals) στην ΕΚΤ από τη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της ΤτΕ.
Η σκληρή διαπραγμάτευση συνεχίζεται, ενώ παράλληλα η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με τις τράπεζες έχουν πολλή δουλειά ακόμη μπροστά τους, προκειμένου να βρεθούν υποκατάστατα των τραπεζικών ομολόγων που φέρουν κρατική εγγύηση, έτσι ώστε να μπορέσει η ΕΚΤ να τα δεχτεί και να μην παραβεί τους κανόνες του καταστατικού της.
Χθες, ολοκληρώθηκε η πρώτη «πράξη» σθεναρής διεκδίκησης των 20 δισ. ευρώ από τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, καθώς πραγματοποίησε συνάντηση με τον απεσταλμένο του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, τον Μπενουά Κερέ, εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ. Οι δύο άνδρες συζήτησαν τις εναλλακτικές λύσεις που έθεσε η ελληνική πλευρά πάνω στο τραπέζι και σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει «έδαφος» για να εξευρεθεί κοινά αποδεκτή πρόταση. Ο χρόνος ωστόσο πιέζει. Η πρώτη φάση του προγράμματος έχει καθοριστεί για τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους.
Ο κ. Κερέ συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, προκειμένου να συζητήσουν τις προοπτικές της οικονομίας και των ελληνικών τραπεζών, αλλά και το ζήτημα της ρευστότητας αφού είναι ιδιαίτερα κρίσιμο θέμα για να τονωθεί η ελληνική οικονομία.
«Αναπνευστήρας»
Η διεκδίκηση από την πλευρά της Ελλάδας για τη συμμετοχή της, είναι επίμονη καθώς κρίνεται ότι την τρέχουσα περίοδο είναι ο μόνος «αναπνευστήρας» που θα μπορούσε να έχει η ελληνική οικονομία μετά από 6 χρόνια ύφεσης.
Η διεκδίκηση από την πλευρά της Ελλάδας για τη συμμετοχή της, είναι επίμονη καθώς κρίνεται ότι την τρέχουσα περίοδο είναι ο μόνος «αναπνευστήρας» που θα μπορούσε να έχει η ελληνική οικονομία μετά από 6 χρόνια ύφεσης.
Τα τρέχοντα, επίσημα δημοσιονομικά στοιχεία που αφορούν το 7μηνο του 2014, αποδεικνύουν ότι τα μέτρα που πήρε η ελληνική κυβέρνηση απέδωσαν και γι' αυτό, τραπεζικοί και οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα ουσιαστικό αντίβαρο και μια βαθιά ανάσα, τα οποία θα μπορούσαν να προκύψουν μέσω της χρηματοδότησης υγιών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αναπτυσσόμενους κλάδους, η οποία με τη σειρά της θα είχε πολλαπλά οφέλη. Οι αναπτυσσόμενοι κλάδοι περιγράφονται στο 10ετές σχέδιο ανάπτυξης που παρουσίασε τον περασμένο Μάιο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο κ. Στουρνάρας, που ήταν υπουργός Οικονομικών.
ΕΚΤ
Τα δάνεια 400 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες της Ευρωζώνης
Τα δάνεια 400 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες της Ευρωζώνης
Στόχος του προγράμματος χορήγησης 400 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκης Κεντρικής Τράπεζας, που αποκαλείται «στοχευμένες συναλλαγές μακροχρόνιας αναχρηματοδότησης» (TLTRO), είναι να δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να λάβουν σε πρώτη φάση δάνεια, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο, 4ετούς διάρκειας, που αντιστοιχούν στο 7% του υπολοίπου των δανείων τους (στις 30/04/14) στον μη χρηματοπιστωτικό ιδιωτικό τομέα της Ευρωζώνης προκειμένου να τονωθεί η πραγματική οικονομία. Το πρόγραμμα αναφέρεται σε επιχειρηματικά δάνεια.
Στεγαστικά
Τα στεγαστικά δάνεια στα νοικοκυριά εξαιρούνται και ο δανεισμός των τραπεζών προς τον δημόσιο τομέα δεν θα λαμβάνεται υπόψη.
Τα στεγαστικά δάνεια στα νοικοκυριά εξαιρούνται και ο δανεισμός των τραπεζών προς τον δημόσιο τομέα δεν θα λαμβάνεται υπόψη.
Μετά την πρώτη φάση, δηλ. από τον Μάρτιο 2015 έως τον Ιούνιο 2016, οι τράπεζες της Ευρωζώνης θα μπορούν να δανείζονται κάθε τρίμηνο ποσά, έως και το 3πλάσιο του ύψους του καθαρού δανεισμού τους σε μία καθορισμένη περίοδο προς τον μη χρηματοπιστωτικό ιδιωτικό τομέα της Ευρωζώνης. Εξαιρούνται τα στεγαστικά δάνεια.
Το επιτόκιο δανεισμού θα είναι σταθερό στην 4ετία και θα είναι ίσο με το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ συν περιθώριο 10 μονάδων βάσης. Η ΕΚΤ έχει θέσει αυστηρές προϋποθέσεις, προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα δάνεια που θα πάρουν οι τράπεζες θα κατευθυνθούν προς την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας της χώρας που έχουν έδρα και εκείνες που δεν θα εκπληρώνουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις θα επιστρέψουν τα δάνεια τον Σεπτέμβριο του 2016.
Ελένη Κομίνη ethnos.gr
Comments