Νέο τελεσίγραφο της ΕΕ στη Μόσχα

Νέο τελεσίγραφο της ΕΕ στη Μόσχα

Διορία μιας εβδομάδας έδωσε η ΕΕ στη Ρωσία προκειμένου να αποσυρθεί από την αιματηρή σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία. Σε διαφορετική περίπτωση η Μόσχα θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέες κυρώσεις.
Κατά την χθεσινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες μάλιστα, οι 28 ευρωπαίοι ηγέτες κάλεσαν την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Διπλωματική Υπηρεσία να παρουσιάσουν εντός των επομένων ημερών σχετικές προτάσεις, όπως ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπέι: «Είναι σαφές στον καθένα ότι πρέπει να δράσουμε άμεσα», όπως είπε. Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, οι σχετικές διαβουλεύσεις θα ξεκινήσουν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Τόνισε ωστόσο ότι δεν υπάρχει κάποιος αυτοματισμός και πως για την επιβολή νέων κυρώσεων θα πρέπει να αποφασίσει είτε το συμβούλιο των υπουργών είτε οι μόνιμοι πρέσβεις των 28 χωρών μελών της ΕΕ.
Ποροσένκο: Βρισκόμαστε κοντά σε σημείο χωρίς επιστροφή
Ο ουκρανός πρόεδρος Ποροσένκο με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου φαν Ρομπέι
Ο ουκρανός πρόεδρος Ποροσένκο με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου φαν Ρομπέι
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος δήλωσε σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας: «Τα εργαλεία αυτά θα καταστήσουν σαφές στη ρωσική ηγεσία ότι τον 21ο αιώνα η συμπεριφορά αυτή είναι απαράδεκτη και ότι τους πιέζουμε να συνετιστούν και να επιλέξουν έναν εποικοδομητικό δρόμο».
Ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τους ευρωπαίους ηγέτες στις Βρυξέλλες, εκτίμησε ότι στο μεταξύ δραστηριοποιούνται στη χώρα του «χιλιάδες ξένοι στρατιώτες και εκατοντάδες ξένα τεθωρακισμένα». Ο ίδιος προειδοποίησε για ανυπολόγιστες συνέπειες της σύγκρουσης στα ανατολικά της Ουκρανίας. «Πιστεύω ότι βρισκόμαστε κοντά σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή. Το σημείο χωρίς επιστροφή είναι ο ολοκληρωτικός πόλεμος. Στα (ουκρανικά) εδάφη που ελέγχονται από τους αυτονομιστές αυτό έχει συμβεί ήδη», όπως είπε ο Π. Ποροσένκο.
«Όχι» της Γερμανίας στην αποστολή οπλισμού
Η Α. Μέρκελ απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής οπλισμού στην Ουκρανία
Η Α. Μέρκελ απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής οπλισμού στην Ουκρανία
Η Γερμανία εξακολουθεί πάντως να απορρίπτει το αίτημα του Κιέβου για αποστολή όπλων, δηλώνει σήμερα στην κυριακάτικη BILD η γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Ούρζουλα φον ντερ Λάιεν. Όπως υποστηρίζει, με τη χρήση όπλων δεν πρόκειται να επιτευχθεί ειρήνη στην ανατολική Ουκρανία και η υποχώρηση της Ρωσίας θα πρέπει να επιτευχθεί με διπλωματικά μέσα και την άσκηση οικονομικών πιέσεων.
Αιτιολογώντας τη γερμανική στάση μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ χθες το βράδυ, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ επισήμανε ότι η αποστολή όπλων θα δημιουργούσε τη “λανθασμένη εντύπωση” ότι η διένεξη μπορεί να λυθεί με στρατιωτικά μέσα. Αυτό όμως η ίδια το αποκλείει. Εναλλακτική επιλογή, σε περίπτωση που η Μόσχα δεν αλλάξει στάση, είναι η επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων. Η καγκελάριος τόνισε όμως ακόμη ότι το ζητούμενο τώρα είναι να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας.
Πιθανώς για αυτό το λόγο, για να διευκολύνει τη συνέχεια του διαλόγου με τη Μόσχα, η κ. Μέρκελ απέφυγε στη χθεσινοβραδινή της συνέντευξη να χρησιμοποιήσει τον όρο “εισβολή” για την ροή όπλων και στρατιωτών από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία. Πάντως, κατά την εκτίμηση του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, οι δυνατότητες πολιτικής διευθέτησης του ουκρανικού θα περιορίζονται όσο δεν αλλάζει το σκηνικό στην ανατολική Ουκρανία.
Σε εκτενή ανάλυση στο αυριανό τεύχος του περιοδικού SPIEGEL, αναφέρεται ότι κόκκινη γραμμή θα ήταν η καταγγελία της “Ιδρυτικής Πράξης” του 1997 μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ. Σε αυτήν προβλέπεται ότι η δυτική συμμαχία δεν θα εγκαταστήσει μόνιμα επιπλέον μάχιμες δυνάμεις στις πρώην χώρες του Ανατολικού Μπλοκ. Όπως γράφει το SPIEGEL, η καγκελάριος φοβάται ότι η καταγγελία της “Ιδρυτικής Πράξης” θα σήμαινε την έναρξη ενός νέου Ψυχρού Πολέμου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, σύμφωνα με την ίδια, θα πρέπει να παραμείνει σε ισχύ.
Π. Κουπαράνης / Κ. Συμεωνίδης  dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc