Σε δύσκολη διαμεσολαβητική αποστολή η Μέρκελ

Σε δύσκολη διαμεσολαβητική αποστολή η Μέρκελ

Υπό την σκιά μιας νέας κλιμάκωσης της ουκρανικής κρίσης η Άγκελα Μέρκελ επισκέπτεται αύριο το Κίεβο για συνομιλίες με τον ουκρανό ομόλογό της Αρσένι Γιατσένιουκ αλλά και τον πρόεδρο της χώρας Πέτρο Ποροσένκο.
Δύσκολο είναι να εκτιμήσει κανείς αυτή τη στιγμή τι συνέπειες μπορεί να έχει για την επίσκεψη της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ στο Κίεβο η είσοδος της ρωσικής οχηματοπομπής σε ουκρανικό έδαφος.
Σήμερα, πάντως, στο κυβερνητικό μπρίφινγκ στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ επιδίωξε να μετριάσει προσδοκίες του Κιέβου, όπως αυτές διατυπώθηκαν για παράδειγμα από τον ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Πάβελ Κλίμκιν στο δεύτερο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης. Υπαινισσόμενος το «Σχέδιο Μάρσαλ», το οποίο συνέβαλε στην οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο κ. Κλίμκιν ζήτησε χαρακτηριστικά από τη Γερμανία ένα «Σχέδιο Μέρκελ» για την Ουκρανία καθώς και οικονομική βοήθεια από την ΕΕ.
Στήριξη του Κιέβου υπό όρους
Από πρόσφατα επεισόδια στην Πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου
Από πρόσφατα επεισόδια στην Πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Ζάιμπερτ παρέπεμψε στη συμμετοχή της Γερμανίας σε τρέχοντα προγράμματα βοήθειας του ΔΝΤ και της ΕΕ προς την Ουκρανία και τόνισε ότι πέραν αυτού το Βερολίνο εξετάζει και την περίπτωση παροχής επιπλέον βοήθειας σε διμερές επίπεδο.
Όπως πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ, η Γερμανία αλλά και διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν την Ουκρανία «ουσιαστικά, προσφέροντας πολλά χρήματα και τεχνογνωσία». Κάτι τέτοιο όμως προϋποθέτει ότι το Κίεβο θα πρέπει να υλοποιεί τις υποσχέσεις που δίνει.
Αυτή η διατύπωση δείχνει ανάγλυφα με τι αποσκευές προτίθεται η γερμανίδα καγκελάριος να επισκεφτεί αύριο την Ουκρανία: Ναι μεν το Βερολίνο δεν είναι ουδέτερο απέναντι στην κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας, ναι μεν η επίσκεψη Μέρκελ γίνεται υπό το πνεύμα στήριξης του Κιέβου, παράλληλα όμως, η Γερμανία απαιτεί από την ουκρανική ηγεσία να επιδείξει συμβιβαστική διάθεση για να ξεπεραστεί η κρίση.
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο   dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»